Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenen

Gekneusde teen: oorzaken en behandeling van gekneusde tenen Gekneusde teen symptomen zijn pijn en gevoeligheid in de teen, zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring en minder beweeglijkheid. Een gekneusde teen wordt ook wel een verstuikte teen genoemd. Bij een verstuikte teen of gekneusde teen worden het botvlies en banden rond de teenkootjes uitgerekt. Dit kan flink pijn doen. Door de pijn kan de beweeglijkheid afnemen. Een gekneusde teen kan optreden aan de grote teen, de kleine teen of de andere tenen. Bij een gekneusde teen kan veelal worden volstaan met het koelen van de teen met ijsblokjes en relatieve rust. De klachten nemen dan normaal gesproken vrij snel af. Indien de pijn en zwelling aanhouden of de teen ernstig beschadigd is, is het raadzaam medische hulp te zoeken om de teen te laten beoordelen en mogelijke breuken uit te sluiten. Het dragen van comfortabel schoeisel en het vermijden van druk op de gekneusde teen kan het herstel bevorderen.

Wat is een gekneusde teen?

Omschrijving

Een gekneusde teen is een relatief veel voorkomende aandoening, welke wordt gekenmerkt door uitrekking van het botvlies en banden rond de teenkootjes van één of meerdere tenen. Soms gaat dit gepaard met een afscheuring van de pezen. Elke teen (behalve de grote teen) bestaat uit drie kleine kootjes, te weten:
  • phalanx proximali, welke contact maakt met het middenvoetsbeen;
  • phalanx media, oftewel het middelste kootje; en
  • phalanx distalis, het derde kootje.

Gebroken teen / Bron: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Gebroken teen / Bron: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Gebroken teen

Een gekneusde teen moet worden onderscheiden van een gebroken teen, waarbij pijn, zwelling en stijfheid optreden. Een gekneusde teen kan echter ook zeer pijnlijk zijn en daarom soms voor een gebroken teen worden aangezien.

Oorzaken van een gekneusde teen

De oorzaak van een gekneusde teen ligt dikwijls in het stoten van de teen of het geforceerd (over)strekken van de tenen. Een gekneusde teen komt relatief vaak voor bij contactsporten (als gevolg van een botsing met een andere speler), in vechtsporten of bij ballet. Af en toe kan er een gekneusde teen optreden als gevolg van repetitieve handelingen in verband met overmatig gebruik.

Risicofactoren

Factoren die het risico op het krijgen van een gekneusde teen vergroten, zijn:
  • Je teen stoten terwijl je op blote voeten loopt of tijdens het dragen van sandalen of andere open schoenen;
  • Plotseling stoppen met rennen, waardoor je tenen met harde kracht tegen het uiteinde van je schoen aankomen;
  • Een onhandige landing na een sprong, waardoor je tenen met harde kracht tegen het uiteinde van je schoen aankomen;
  • Sporten zoals voetbal, rugby, basketbal, hardlopen en ballet;
    Hardlopende vrouw / Bron: Istock.com/MartinanHardlopende vrouw / Bron: Istock.com/Martinan
  • Het dragen van ongepast schoeisel voor een activiteit;
  • Slechte coördinatie;
  • Ruw terrein (ongelijkmatige ondergrond).

Symptomen gekneusde teen

Verschijnselen

Symptomen zijn onder meer:
  • Pijn en gevoeligheid in de teen;
  • Zwelling, stijfheid, roodheid en soms blauwverkleuring;
  • Minder beweeglijkheid.

Pijn bij gekneusde teen

Vooral pijn staat op de voorgrond bij een gekneusde teen en als gevolg van de pijn kan tevens de beweeglijkheid verminderd zijn. Zodra de pijn en de zwelling minder worden, zullen de klachten veelal vanzelf overgaan. Wanneer een fractuur wordt vermoed, is nader lichamelijk onderzoek door een (huis)arts of een verpleger op z'n plaats. Beeldvormend onderzoek kan dan nodig zijn. Vooral wanneer er een standsafwijking van de teen is opgetreden, moet bezien worden of er sprake is van een botbreuk. Daarbij moet ook worden bekeken of er letsel van pezen en gewrichten is opgetreden.

Paracetamol bij een gekneusde teen / Bron: Martin SulmanParacetamol bij een gekneusde teen / Bron: Martin Sulman

Zelfzorg en behandeling gekneusde teen

Veelal kan worden volstaan met het koelen van de teen met ijsblokjes (nooit direct op de huid aanbrengen in verband met bevriezingsgevaar) en relatieve rust. Wikkel het ijs of cold-pack in een handdoek. Het aanbrengen van ijs vermindert de pijn en heeft een positieve uitwerking op de zwelling. Doe dit gedurende 15 tot 12 minuten, viermaal daags voor 2-3 dagen. Tegen de pijn kun je desgewenst een paracetamol of een andere pijnstiller nemen. Soms is het nodig om de gekneusde teen voor een tijdje te immobiliseren. In dat geval kan taping uitkomst brengen. Hierbij wordt de betreffende teen met een pleister aan een naastliggende teen geplakt of getapet. Leg echter nooit een drukverband aan om een gekneusde teen, aangezien je hiermee de bloedaanvoer naar de teen in gevaar kan brengen.

Herstel en prognose

De gemiddelde herstelduur van een verstuikte teen is afhankelijk van de plek en de ernst van de kneuzing, maar bedraagt gemiddeld twee tot zes weken. Na een gekneusde teen is het aanbevolen de teen te blijven bewegen, maar niet zwaar te belasten.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen; van oorzaak tot behandelingHamertenen is een afwijking aan je tenen. Een hamerteen is een teen die afwijkend staat en verschillende oorzaken kan he…
Verstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseVerstuikte teen: symptomen, oorzaken, behandeling & prognoseEen verstuikte teen beperkt je in het dagelijks leven en wordt geassocieerd met ernstige pijn. De functionaliteit van de…
De meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeDe meest voorkomende teenafwijkingen op een rijtjeAfwijkingen aan de tenen komen veel voor. Meestal gaat om het kromme tenen, hamertenen, klauwtenen, vergroeide tenen of…
Wat zeggen je tenen?Wat zeggen je tenen?Ontdek wat jouw tenen jou te zeggen hebben. De stand en de vorm van de tenen onthullen namelijk iemands karakter, gedrag…

Lage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (pijn aan onderrug): oorzaak en behandelingLage rugpijn (ook wel pijn aan onderrug genoemd) is een veelvoorkomende aandoening. Lage rugklachten zorgen voor veel be…
Tryptofaan supplement: depressie natuurlijk behandelenDepressieve klachten komen vaak voor en worden vaak behandeld met antidepressiva. Sommige mensen vinden het prettiger om…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Archenbridge Universities, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Topvorm Twente. Wat is een gekneusde teen? (Contusie teen). https://topvormtwente.nl/gekneusde-teen/ (ingezien op 20-10-2023)
  • www.apotheeklamberts.nl
  • www.pediatrics.med.nyu.edu
  • Afbeelding bron 1: Dormiraubois, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/Martinan
  • Afbeelding bron 3: Martin Sulman
Reacties

Angel Wittmann, 17-08-2019
Hoi ik ben angel en 12 jaar ik heb mij teen gestoten tegen een muur hij is nu al drie dagen helemaal dik en blauw waar die aan me voet komt. Maar ik zou niet weten of het gebroken is of gekneusd het heeft de symptomen van allebei hebben jullie hier misschien raad mee? Angel wittmann Reactie infoteur, 19-08-2019
Het is verstandig om de huisarts naar je teen te laten kijken.

Marina Lobelle, 30-11-2018
Ik had mijn middelste flink gestoten tegen de rand van de bank. Pas geleden hebben mijn beide tenen correcties gekregen in het ziekenhuis wegens hamertenen. Het begon al beter te worden. Ik draag ook steunkousen. En de vraag is of ik ondanks mijn gekneusde teen toch steunkous moet dragen? Ik las dat het 6 weken duurt voor de kneuzing over is. Klop dat? En kan ik wel gewoon werken als mijn teen gekneusd is? Moet ik ook hiermee naar de huisarts? Reactie infoteur, 03-12-2018
Bij vragen over het wel of niet dragen van een steunkous, kunt u het beste uw huisarts raadplegen.

Marjolein Bruens, 23-07-2017
Zo'n dag of 10 geleden mijn kleine teen gestoten, of beter gezegd een stoelpoot tussen kleine en naast liggende teen gehad. Voet en tenen dik, blauw. dit is nu wat rustiger geworden, nog wel iets opgezette voet. Kleine teen is nog wel heel bol en dik, minder pijnlijk en de andere tenen zijn nu wat beweeglijker. Hoe lang duurt zoiets normaal gesproken? Reactie infoteur, 02-09-2017
't Kan vele weken duren, maar het is wel belangrijk om een gebroken teen uit te sluiten. Dus bij vermoeden van een gebroken teen een afspraak maken met de huisarts.

Maria, 26-12-2015
Hallo,
Ik heb gister mijn kleine teen gestoten en is nu op bepaalde plekken rood. Hoe kan ik er voor zorgen dat het zo snel mogelijk over is? En kan ik wel gewoon schoenen dragen? Reactie infoteur, 03-01-2016
In het artikel bespreek ik hoe je een gekneusde teen kunt behandelen. Je kunt bij een gekneusde teen schoenen dragen die niet knellen of anderszins de klachten doen verergeren.

Roelof, 19-08-2015
Hoe tape je een gekneusde teen in? Reactie infoteur, 20-08-2015
Het buddy-tapen van een teen wordt hier gedemonstreerd: https://youtu.be/opnpcyO5vx0

Mia Jansen, 25-03-2015
Sinds vorige week dinsdag heb ik mijn 2e teen rechts van de rechtervoet gekneusd.
De eerste dagen had ik niet zoveel last en pijn als nu. Kan bijna geen dichte schoen verdragen. Helpt koelen nu nog? Reactie infoteur, 29-03-2015
Aangezien de pijnklachten toenemen, lijkt het mij verstandig om de huisdarts ernaar te laten kijken.

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 20-10-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.