RS-virus: veel voorkomend virus bij kinderen

RS-virus: veel voorkomend virus bij kinderen Het RS-virus lijkt op het griepvirus en het is een veelvoorkomende oorzaak van luchtweginfecties dat vooral jonge kinderen kan treffen. Oudere kinderen en volwassenen kunnen er ook last van krijgen, maar zijn er minder ziek van. Vooral bij zuigelingen moet er goed worden opgelet, omdat zij een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop. Zij kunnen ondervoed raken omdat ze sneller uitgeput raken en in ademnood kunnen komen tijdens het voeden. Vaak uit het RS-virus zich in een verkoudheid en gaat het vanzelf weer over. Waar moet je op letten bij je kind en wanneer moet je naar de huisarts?

Wat het RS-virus is

Het RS-virus (respiratoir syncytieel virus) lijkt op een griepvirus en wordt ingedeeld in dezelfde groep virussen als de mazelen en de bof. Meestal komt het voor in de herfst en winter, wanneer het risico op verkoudheid en griep groter is. De meeste griep- en verkoudheidvirussen verspreiden zich hele kleine druppeltjes in de lucht die je via de ademhaling binnenkrijgt. Het RS-virus verspreidt zich in grotere druppels die niet door de lucht zweven, maar toch is het erg besmettelijk. Besmetting vindt plaats door niezen, hoesten of wanneer de druppels aan de handen zitten. Het veroorzaakt met name luchtweginfecties, vooral bij baby’s tussen één tot zes maanden oud. Vaak is het kind alleen verkouden en gaat het vanzelf weer over. Bij een baby tot een half jaar moet je oppassen, omdat zij er erg ziek van kunnen zijn.

De symptomen

Oudere kinderen en volwassenen die geïnfecteerd raken hebben er over het algemeen veel minder last van dan kleine kinderen. Bij hen leidt het tot milde verkoudheidsklachten. Een baby tussen een maand en zes maanden oud, kan er behoorlijk ziek van zijn. Bij een baby begint het als een verkoudheid, waarbij het kind moet niesen, hoesten, een loopneus heef t en lichte koorts. Meestal is de baby na twee weken weer opgeknapt. Er is een kans dat er een ontsteking in de onderste luchtwegen, bronchitis of een longontsteking ontstaat. Dit kan het kind ademhalingsproblemen geven. Het kind kan voedingsproblemen krijgen omdat het snel uitgeput kan raken en geen adem kan halen tijdens voeden.

Ga met je kind zo snel mogelijk naar de huisarts wanneer:
  • Het kind versuft is niet tot nauwelijks reageert
  • Het kind verzwakt is
  • Het kind benauwd is
  • Er veel pijn is
  • Het kind een erg zieke indruk maakt

Wanneer het kind jonger dan drie maanden oud meer dan 38 graden koorts heeft, een kind ouder dan drie maanden meer dan 38 graden koorts heeft of het kind heeft veel last van de oren, raadpleeg dan ook een huisarts. Het is geen spoed, maar het is wel verstandig om er naar te laten kijken. Mocht je het niet vertrouwen of je maakt je zorgen, raadpleeg dan ook de huisarts.

Een volwassene

Voor een volwassenen is het raadzaam een afspraak te maken bij de huisarts wanneer de koorts na drie tot vijf dagen niet is gezakt, als de koorts is gezakt maar weer terug komt, bij toenemende benauwdheid en bij pijn op de borst die toe- en afneemt de ademen.

Risicogroepen

Bij zuigelingen moet je extra alert zijn. Bij ongeveer 25 tot 40 procent zal de verkoudheid overgaan in een bronchitis of longontsteking. Ook hiervan zal het kind meestal vanzelf weer opknappen. Bij ongeveer één procent is een ziekenhuisopname nodig vanwege benauwdheid of ondervoeding. Kinderen die een verhoogd risico hebben op een ernstiger verloop zijn:

  • Jonger dan twee jaar met chronische aandoeningen aan de longen
  • Verstoorde afweer door bijvoorbeeld leukemie of AIDS
  • Te vroeg zijn geboren (voor de 32e week)
  • Zuigelingen jonger dan twee maanden
  • Zuigelingen die een ademstilstand hebben gehad

Klachten verlichten

Het is mogelijk om de klachten wat te verlichten door medicijnen of huismiddeltjes. Als medicijn kun je paracetamol gebruiken. Dit werkt koortsverlagend en pijnstillend. Geef niet meer dan wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing of raadpleeg de dokter. Er wordt geadviseerd om pas te kiezen voor een pijnstiller wanneer de koorts rond de 40 graden ligt of dat het kind veel pijn heeft. Verder kun je de neus van het kind open houden door neusdruppels met een zoutoplossing te gebruiken. Verzacht de slijmvliezen door te stomen en vermijd sigarettenrook.

Preventie

Het is niet altijd te voorkomen. Door een goede hygiëne toe te passen, wordt de kans op besmetting kleiner. Zorg voor schone handen. Het RS-virus wordt vooral door besmette voorwerpen verspreid. Het kind is geneigd om zijn handen in de mond te stoppen. Probeer niet in de handen te niezen, maar in een papieren doekje die je na afloop weggooit. Daarnaast is het belangrijk om de weerstand op peil te houden, dit verkleint de kans op het krijgen van een virus. Daarom zijn gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging belangrijk. Vooral voor volwassenen geldt dat stress zoveel mogelijk vermijden en voldoende ontspanning nemen bijdragen aan een betere weerstand.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
RS-virus, infectie van de luchtwegenRS-virus, infectie van de luchtwegenHet RS virus is verwant aan het griepvirus. Vooral in de maanden vanaf oktober tot en met april komt deze ziekte voor. D…
Baby verkouden – Wat moet je doen?Baby verkouden – Wat moet je doen?Wanneer een baby verkouden is, kan dat erg vervelend zijn. Als volwassene kunnen we ons best voorstellen hoe beroerd de…
Hoe help ik mijn verkouden baby?Hoe help ik mijn verkouden baby?Verstopt neusje, hoesten, niezen… Van een simpele verkoudheid kun je behoorlijk beroerd worden. Omdat het immuunsysteem…
Koorts bij kind en babyKoorts bij kind en babyAls baby's of (kleine) kinderen ziek zijn is het soms lastig om te bepalen wat er aan de hand is en wat je er aan kunt d…

Stekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn: oorzaak van steken in het hoofdStekende hoofdpijn of steken in hoofd kan zowel rechts als links optreden. Wat is de oorzaak van primaire of idiopathisc…
Winterdepressie, symptomen en behandelingWinterdepressie, symptomen en behandelingEen winterdepressie, winterblues of winterdip. Dit ontstaat wanneer de dagen korter en de nachten langer worden. De hoev…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dagon, Pixabay
  • www.dokterdokter.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-06-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.