Tekort aan vitamine D oorzaak van vele welvaartsaandoeningen

Om je lichaam goed en gezond te laten functioneren zijn alle gezonde voedingsstoffen waaronder vitaminen en mineralen even onmisbaar. Vitamine D is nochtans een geval apart. Het is de enigste vitamine die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Dat kan het alleen onder invloed van het zonlicht. Een tekort aan vitamine D heeft nochtans belangrijke gevolgen voor je gezondheid. Volgens recente studies door Braziliaanse wetenschappers is een gebrek aan deze vitamine D oorzaak van vele welvaartsziekten. Wat doet vitamine D precies met je gezondheid en wat kunnen we er aan doen om een gebrek aan vitamine D te voorkomen?

Ongezonde levensstijl

Volgens recente wetenschappelijke onderzoeken die aan Braziliaanse universiteiten werden uitgevoerd blijkt een tekort aan vitamine D niet het gevolg is van een ongezonde voeding zoals zolang werd gedacht, maar wel van een ongezonde levensstijl. Een tekort aan vitamine D is volgens de Braziliaanse onderzoekers een wereldwijd probleem. Het is tevens het gevolg van een veranderende levensstijl waarbij we steeds meer onze natuurlijke omgeving vermijden.

Krachtige werking tegen veel voorkomende kankers

De resultaten van al deze onderzoek tonen aan dat vitamine D nog belangrijker is dan algemeen werd aangenomen. Zo versterkt het je immuunsysteem en je natuurlijke weerstand en heeft het een wetenschappelijk bewezen en krachtige werking tegen veel voorkomend een bijzonder agressieve soorten kankers waaronder borstkanker, baarmoederhalskanker, darmkanker en prostaatkanker. Volgens de Braziliaanse onderzoekers heeft vitamine D ook een gunstige invloed op hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, infecties en op auto- immuunziektes.

Auto- immuunziekten

Deze auto- immuunziekten zijn specifieke aandoeningen waarbij je immuunsysteem reageert op lichaamseigen lichaamscellen en/of lichaamsstoffen. In dit geval maakt je lichaam antistoffen aan tegen eigen lichaamsweefsel. Je immuunsysteem wordt gevormd door je organen, lichaamscellen en ook door molecules. Deze beschermen je tegen ziekmakende kiemen, bacteriën, virussen, parasieten en schimmels. Zo kan je auto- immuunproces verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van zijn eigen lichaamscellen en lichaamsweefsels. Het is zelfs in staat de werking van organen te verstoren. Dat is vooral het geval met de schildklier, de alvleesklier, de bijnieren, de rode bloedcellen en verbindingsweefsels zoals de huid, spieren en gewrichten.

  • Veel voorkomende auto- immuunziekten zijn: diabetes type 1 , een te traag of te snel werken schildklier, bloedarmoede en chronische actieve hepatitis

De veelzijdigheid van vitamine D

Eerder reeds bleek de veelzijdigheid van vitamine D. Samen met calcium zorgt het voor sterke botten en tanden en heeft het zelfs een positieve invloed op ons humeur. Daarvoor moet de vitamine die ons lichaam aanmaakt onder invloed van het zonlicht, omgezet worden in calcitirol. Deze laatste stof is geen vitamine, maar een hormoon. Vitamine D kan, in combinatie met calcium, botverlies beperken en je botdichtheid verhogen. Vitamine D en calcium hebben ook een positieve invloed op osteoporose of botontkalking.

Vitamine D zorgt voor sterke spieren

Vitamine D doet echter nog veel meer voor onze gezondheid. Zo zorgt het voor extra spieraanmaak, sterke spieren, en voor een beter evenwichtsgevoel. Een gebrek aan deze vitamine zorgt voor spierzwakte en ernstige spierkrampen.

Vitamine D voorkomt diabetes

Wetenschappelijk onderzoek wees nog uit dat je risico op diabetes type 1 toeneemt bij minder zonlicht en een lagere aanmaak van vitamine D. Diabetes type 1 ontstaat als gevolg van een gebrekkig afweersysteem waarbij lichaamscellen worden vernietigd en er geen insuline wordt aangemaakt. Tal van wetenschappelijke onderzoeken toonden aan dat bij een gebrek aan vitamine D je risico op diabetes sterk toeneemt. Bij een lage concentratie aan vitamine D verhoogd immers het glucosegehalte in je bloed.

Vitamine D tegen depressie

Een tekort aan vitamine heeft ook negatieve gevolgen voor je zenuwstelsel en je hersenfunctie. Uit de resultaten van tal van wetenschappelijke studies blijkt immers dat bij een tekort aan vitamine D ook een gebrek aan serotonine wordt vastgesteld. Serotonine wordt niet voor niets het gelukshormoon genoemd. Een gebrek aan serotonine in je bloed werkt vele vormen van depressie in de hand. Bij voldoende vitamine D voel je je goed in je vel en ben je ook goed gehumeurd.

Vitamine D in de voeding

Je kan je vitamine D- gehalte op peil houden door meer buiten te komen. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen doet wonderen. Vitamine D komt ook in beperkte mate voor in bijvoorbeeld vette vis zoals zalm, paling, makreel, forel, sardienen en in ansjovis maar ook in vlees en in eieren. Daarnaast wordt vitamine D ook toegevoegd aan margarine, halvarine en aan producten om te bakken en te braden.
© 2014 - 2024 Frantan, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zonlicht en vitamine D-tekortDe zon zorgt voor vitamine D-aanmaak, en speelt daarmee een belangrijke rol voor je gezondheid. Vitamine D is namelijk b…
Vitamine D belangrijk voor iedereenVitamine D (cholecalciferol) is belangrijk voor iedereen. Waarom hebben wij deze vitamine nodig en wanneer krijgen wij v…
Symptomen Vitamine B12 tekortSymptomen Vitamine B12 tekortWat zijn de symptomen bij een vitamine B12 tekort? Vitamines spelen een belangrijke rol in onze leven. Welke vitamine pr…
Het belang van Vitamine CHet belang van Vitamine CDat vitamines en mineralen een belangrijke rol in ons leven spelen is bekend, maar welke vitamine waar nou precies goed…

Gebroken teen: symptomen en behandeling gebroken tenenGebroken teen: symptomen en behandeling gebroken tenenEen gebroken teen of teenfractuur komt relatief vaak voor. Een gebroken teen is vaak een gevolg van een verwonding of tr…
Niet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenNiet diep kunnen ademen of geen lucht meer krijgenKun je opeens niet meer diep ademen? Voelt het alsof je niet genoeg lucht meer krijgt? Ontdek wat hiervan de oorzaken ku…
Bronnen en referenties
  • http://www.telegraph.co.uk/health/10686624/Vitamin-D-could-it-stop-modern-diseases.html
Frantan (185 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.