Angststoornissen bij kinderen

Angststoornissen bij kinderen Elk kind is wel eens bang en dat is maar goed ook. Angst zet ons aan tot beweging, het motiveert ons tot het uitvoeren van bepaald gedrag. Als een kind bijvoorbeeld een auto aan ziet komen rijden kan hij of zij bang worden geraakt te worden en het op een rennen zetten. In dit geval is angst functioneel. Sommige kinderen krijgen echter te maken met intense angsten in de vorm van een angststoornis.

Angst normaal of afwijkend?

Angst is een normaal verschijnsel. Angst voor bepaalde situaties of objecten kan horen bij de leeftijdsfase van een kind. Rond de kleuterleeftijd krijgen veel kinderen te maken met angst, ook wel kleuterangsten genoemd. Kleuters zijn dan bijvoorbeeld bang voor donker, vreemden of honden. Ook als kinderen wat ouder zijn worden ze vaak angstig, bijvoorbeeld om te falen of voor pijn. Deze angsten zijn normaal en passend bij de ontwikkeling van een kind. Soms worden de angsten echter zo intens dat deze de normale ontwikkeling van een kind bedreigt, dan kan er sprake zijn van een angststoornis. Angst is niet langer functioneel en belemmert het kind.

Welke angststoornissen zijn er?

Fobie

Als een kind een fobie heeft is er sprake van angst bij confrontatie met hetgeen waar voor gevreesd wordt. Sommige kinderen kunnen bijvoorbeeld extreem bang zijn voor spinnen. Andere kinderen hebben bijvoorbeeld last van een sociale fobie; ze ervaren extreem veel angst in de omgang met anderen, omdat ze voor een negatieve beoordeling vrezen. De DSM onderscheidt vijf typen: dier, natuur, bloed-injectie-verwonding, situationeel en overig.

Paniekstoornis

Sommige kinderen hebben last van terugkerende onverwachte paniekaanvallen. Tijdens zo een paniekaanval kan een kind zich intens angstig voelen. Daarnaast vertoont een kind duidelijke lichamelijke klachten tijdens zo een paniekaanval zoals zwetten, hyperventileren of beven.

Agorafobie

Als er sprake is van een agorafobie is een kind extreem bang om op een bepaalde plaats of in een bepaalde situatie te zijn. Vaak zijn kinderen bang dat ze niet kunnen ontsnappen uit de ruimte of dat er niemand is om ze te helpen tijdens een paniek aanval.

Seperatieangststoornis

Sommige kinderen zijn extreem bang om gescheiden te worden van de verzorgende persoon, in veel gevallen de moeder of vader. Ook kan er angst zijn om gescheiden te worden van een object, zoals een huis. Seperatieangst is echter passend bij de ontwikkeling van een dreumes. Als de seperatieangst op latere leeftijd nog aanwezig is kan dit als afwijkend worden gezien.

Obsessieve-compulsieve stoornis

Wanneer er sprake is van een obsessieve-compulsieve stoornis heeft het kind bepaalde dwanggedachten welke aanzetten tot dwanghandelingen. Ze zijn angstig voor wat er gebeurt als ze deze handelingen niet uitvoeren. Een kind moet bijvoorbeeld drie keer controleren of de deur wel op slot zit en vrezen voor onheil als ze deze dwanghandeling niet uitvoeren.

Posttraumatische stressstoornis

Een posttraumatische stressstoornis ontstaat als reactie op een of meerdere traumatische gebeurtenissen. Een kind met een posttraumarische stressstoornis kan het trauma herbeleven, zaken die herinneren aan het trauma vermijden en extreem prikkelbaar en ongeconcentreerd zijn.

Gegeneraliseerde angststoornis

Kinderen met een gegeneraliseerde angststoornis maken zich veel meer zorgen in vergelijking met leeftijdgenoten. Kinderen kunnen zich zorgen maken over school, vrienden, de thuissitatie, bang voor de dood enz. zijn vaak prikkelbaar, rusteloos en snel moe of uitgeblust.

De rol van ouders

Je kind bang en angstig zien is niet fijn. Ouders proberen er dan ook vaak van alles aan te doen om er voor te zorgen dat de angst die het kind ervaart de kop in wordt gedrukt. Toch moeten ouders hier mee oppassen. Wanneer de ouder bijvoorbeeld mee gaat met het kind door het gevreesde object te vermijden, krijgt het kind niet de kans om te merken dat de gevreesde situatie helemaal niet zo eng is als het kind denkt. Daarnaast ontneemt de ouder het kind de kans om copingvaardigheden aan te leren.
© 2014 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAbnormale ontwikkeling kind: angst bij kinderenAngst bij kinderen komt dikwijls voor. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen abnormale angst en normale angst. An…
Angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningAngststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoeningDe angststoornis door een somatische (lichamelijke) aandoening is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV…
Angststoornis NAO (niet anders omschreven)Angststoornis NAO (niet anders omschreven)De angststoornis NAO (niet anders omschreven) is één van de twaalf angststoornissen die door de DSM-IV worden onderschei…
Angst: definitie, soorten en behandelingAngst is een emotie die gekenmerkt word door gevoelens als: je niet op je gemak voelen, onrust en paniek. Er zijn nog ee…

Straal het mooie in jezelf uitStraal het mooie in jezelf uitSommige mensen gooien er direct een plastische chirurgiebehandeling tegenaan of minimaal wat botox-spuitjes, op het mome…
Forensisch psycholoogForensische psychologie, veel mensen hebben er wel eens van gehoord, gelezen of gezien via bekende tv-series. Maar wat i…
Bronnen en referenties
  • Handboek klinische ontwikkelingspsychologie
Reactie

Marcofagen, 08-09-2014
Mijn dochter 13 jaar een hoog gevoelig kind heeft de laatste maanden last van angst. Angst als ze alleen is, ze denkt dan dat er inbrekers in huis komen. Angst als het donker is. angst als ze naar school moet fietsen, angst voor mensen in het algemeen want er zijn zoveel akelige mensen op de wereld die je kunnen ontvoeren. En ga zomaar door. Ze heeft de laatste maanden ook wel van alles meegemaakt. Moeder kreeg borst kanker. Tussen mij en mijn man gaat het niet goed. Er zijn geen ruzies maar er is gewoon niets meer en ik heb aangegeven dat ik erover nadenk om te gaan scheiden. Dit zal ongetwijfeld meespelen. Daarnaast is het zo dat zowel haar oudere zus als haar vader pdd nos hebben. Beide weliswaar een lichte vorm maar juist het gebrek aan empathie en aandacht speciaal voor de ander is een grote valkuil. Hoe kan ik haar helpen. Reactie infoteur, 11-09-2014
Dag,
Wat vervelend dat uw dochter zoveel last heeft van angsten. En wat hebben jullie als gezin veel op jullie bordje! Kunt u zich nog herinneren of er een speciale gebeurtenis vooraf ging aan het ontwikkelen van de angstige gevoelens?
Er zijn een aantal manieren om angst te verminderen, waarvan de meest belangrijke het aangaan van de angst is. Ik weet niet in hoeverre uw dochter momenteel haar huidige angsten vermijd, maar mocht ze dit doen dan is het van belang dat er aan dit vermijdingsgedrag een einde wordt gemaakt. Als uw dochter bijvoorbeeld veelvuldig alleen thuis is, zonder dat er een inbreker komt zal er een vermindering optreden van de koppeling tussen alleen thuis zijn en bang voor inbrekers. Uw dochter leert dat er niets gebeurd als ze alleen thuis is.
Daarnaast kan het helpen om uw dochter strategieën aan te leren die ze kan gebruiken als ze zich in een voor haar angstige situatie bevindt. Leer een kind zichzelf aan te moedigen met behulp van zelfspraak, bijvoorbeeld "ik kan het wel" en schrijf dit eventueel op briefjes als herinnering. Ook kunnen ontspanningsoefeningen helpen, kijk eens op YouTube. Ook kan het helpen samen met uw dochter de kans te berekenen dat er daadwerkelijk inbrekers komen terwijl uw dochter in huis is of zij daadwerkelijk wordt ontvoerd. Deze kans is namelijk behoorlijk klein. En overleg ook met uw dochter wat ze kan doen als iets wel een keer misgaat.
Binnekort zal er een artikel online komen genaamd "Hoe kom ik van mijn angst af?", hier zal ik nog veel meer nuttige tips opschrijven.

Mocht u nog vragen hebben dan hoor ik dat graag.

Lola90 (43 artikelen)
Laatste update: 13-09-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.