Migraine: 70.000 aanvallen per dag in Nederland

Migraine: 70.000 aanvallen per dag in Nederland Het aantal mensen in Nederland dat migraine heeft, zal u verbazen. Dat hoge aantal betekent, dat dagelijks 70.000 keer een migraine-aanval voorkomt. Meestal is iemand dan minstens vier uur onderhevig aan zware pijn en ongemakken. De World Health Organization noemt migraine als de zevende op een ranglijst van meest invaliderende aandoeningen. Om bewustwording te vergroten, organiseerde een combinatie van betrokken organisaties in 2014 voor het eerst de Migraine Week. Dat mag ook wel, want het blijkt dat één op de drie Nederlanders met migraine doorloopt zonder een arts te raadplegen. Goede of tijdige behandeling kan dan (lang) uitblijven. Wie, hoe en wat? Lees verder. Probeer eens te raden hoe veel mensen in Nederland migraine hebben. Tienduizenden? Honderdduizenden? Mis. Alleen al in
Nederland zijn er nota bene 3,1 miljoen patiënten. Dat gaat dan om de leeftijdsgroep van 18 tot 65 jaar. Maar er is ook een verborgen groep met migraine, namelijk kinderen. Ooit geweten dat 250.000 kinderen met migraine rondlopen?

70.000 keer een migraineaanval per dag

Er zijn meer opmerkelijke cijfers te melden. Elke dag komt er alleen al in Nederland 70.000 maal een migraine-aanval voor. Een minder belichte kant van migraine draait om de kosten ervan (deze mindere aandacht is natuurlijk ook logisch, in het zicht van het menselijke leed dat migraine betekent). Er is geen duurdere hersenaandoening dan migraine als je kijkt naar werkverzuim en de productie die door een migraine-aanval niet geleverd wordt. Nederland heeft 1,7 miljard euro aan jaarlijkse kosten vanwege dit werkverzuim.

Onbekende feiten over migraine

  • De meeste aanvallen van migraine hebben een tijdsbeslag van meer dan vier uur.
  • Een aanval van migraine kan echter ook tot drie dagen lang aanhouden.
  • Wie lijdt aan migraine, heeft drie keer zo vaak een depressie als iemand die gezond is.

Wezenlijk lijden, niet naar de arts

De World Health Organization (WHO) heeft zogenaamde invaliderende ziektes in kaart gebracht: dat wil zeggen dat deze ziektes persoonlijk en professioneel functioneren beperken. Van deze invaliderende ziektes, staat migraine op een wrange zevende plaats. Er is een flink aantal migrainepatiënten die ondanks het hevige lijden dat migraine betekent, toch niet naar de dokter gaan. Van de 3,1 miljoen Nederlandse patiënten zijn er ruim een miljoen die geen arts raadplegen. Een op de drie mensen wint dus geen doktersadvies in! Daardoor blijft niet alleen een adequate behandeling vaak buiten beeld, maar is er ook een kans dat eventuele behandeling later wordt begonnen dan aangewezen zou zijn.

Moeilijke diagnose

Vaak wordt gedacht dat migraine wel gemakkelijk vast te stellen zal zijn door een arts. Maar in realiteit is migraine een relatief ingewikkeld gezondheidsprobleem waarvan de symptomen per persoon verschillen. Daarom is het weleens moeilijk om de diagnose vast te stellen.

Migraine Week

Om bewustwording en kennis te vergroten, organiseerden de Nederlandse Vereniging voor Hoofdpijnpatiënten, de Vereniging van Nederlandse Hoofdpijncentra en Novartis voor de eerste keer de 'Migraine Week' en wel tussen 1 en 7 september 2014. Er hoort een campagne bij die niet alleen bedoeld is om patiënten te bereiken, maar ook gezondheidsmedewerkers. Denk bij die laatste groep aan huisarts, drogist of apotheek. Het idee is dat deze professionals dankzij optimale informatie beter in staat zullen zijn om de diagnose 'migraine' te stellen of daaraan mee te werken, waarna een meer efficiënte aanpak mogelijk is. Het is de drogist die mensen ziet verschijnen voor pijnbestrijders, en deze kan alert zijn op eventuele migraine. Ditzelfde geldt voor de drogist. Zij kunnen dan een actieve rol spelen bij doorverwijzen en voorkomen dat mensen oeverloos blijven doorlopen met hoofdpijnproblemen. Maar zij kunnen ook een partner zijn bij het gebruiken van eventuele medicatie, en eventueel advies geven. Bijvoorbeeld over combinaties van (zelfhulp)geneesmiddelen. Wat de patiënt betreft, is een van de hoofddoelen van de campagne rond Migraine Week natuurlijk dat een zo groot mogelijk aantal mensen naar de huisarts gaat wanneer hoofdpijn het functioneren belemmert.

Hoofdpijn of migraine?

Waarom is de diagnose van migraine soms zo moeilijk te stellen? Alleen al omdat er allerlei soorten hoofdpijn bestaan. Daarbij horen, naast migraine, ook episodische hoofdpijn, chronische spanningshoofdpijn, of clusterhoofdpijn.

Hoe ontstaat migraine?

Hoe ontstaat migraine? Leo van Os is de voorzitter van de Hoofdpijnpatiëntenvereniging. Hij vertelt dat er heel wat factoren zijn die een migraine-aanval kunnen uitlokken of erger kunnen maken. Daarbij horen diverse prikkels van buitenaf. Bekend is dat migraine samenhangt met gevoeligheid voor licht of geluid. Maar ook temperatuur en zelfs de luchtkwaliteit kunnen een rol spelen. Leefstijlfactoren zijn er ook. Wie onregelmatige diensten draait op het werk, geen regelmaat heeft in de maaltijden, meer vermoeid raakt dan het eigen systeem kan hebben of aan stress lijdt, kan eerder een migraineaanval krijgen óf een zwaardere aanval krijgen. Juist in crisistijd en het wegbezuinigen van personeel, rapporteren steeds meer mensen stress. Van Os adviseert dan ook: "Omdat veel van deze prikkels en triggers op het werk kunnen voorkomen, is het nodig dat we die daar zoveel mogelijk proberen te vermijden.”

Migraine en (niet) werken

Wie een migraine-aanval krijgt, is vaak voor een belangrijk deel uitgeschakeld. Veel mensen kunnen niet anders dan in bed blijven, de stilte en het donker opzoeken en wachten tot het overgaat. Het leed is soms niet te overzien en daarom krijgt de menselijke kant vooral gerechtvaardigde aandacht. Maar naast dit alles wordt onderzoek gedaan naar economische gevolgen van migraine. In belang van werkgever én werknemer is onder leiding van de Hoofdpijnpatiëntenvereniging een ‘Richtlijn Migraine en Werk’ gemaakt. Hierbij zijn allerlei partijen betrokken, van neurologen, psychologen, huisartsen, pijnverpleegkundigen, werkgevers en arbeids- of bedrijfsgeneeskundigen tot verzekeringsgeneeskundigen. De richtlijn bevat aanbevelingen gericht op werkgever, patiënt en zorgverlener, bedoeld om te zorgen dat zo goed mogelijk rekening wordt gehouden met een werknemer met migraine.
© 2014 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Migraine bij KinderenMigraine bij KinderenMigraine bij kinderen verschilt van migraine bij volwassenen. Lees hier wat het verschil is. Hoofdpijn is ook zeker niet…
Wat te doen bij migraine?Wat te doen bij migraine?Iemand die aan migraine lijdt, heeft een paar keer per jaar dat hij/zij plat op bed moet liggen omdat diegene dan tot ni…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Migraine, wat is het en wat zijn oorzaken van migraine?Migraine is flinke hoofdpijn in aanvallen. Een aanval kan enkele uren duren, maar in sommige gevallen kan een aanval ook…

8 tips tegen stress tijdens werk en studie8 tips tegen stress tijdens werk en studieHeb je vaak hoofdpijn, een hoge bloeddruk of ben je vaak duizelig? Stress kan de oorzaak van dit alles zijn. Veel mensen…
Diverticulose en diverticulitisVeel mensen hebben last van darmaandoeningen. Bij deze aandoening heeft men last van divertikels, meestal in de dikke da…
Bronnen en referenties
  • Persinformatie NVvHP, VNH en Novartis
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 02-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.