Lichamelijke klachten door stress

Lichamelijke klachten door stress Heb je last van vermoeidheid, buikpijn, spierpijn, of hoofdpijn? Dit kan heel goed te maken hebben met stress. Stress kan daarbij zorgen voor schommelingen in de hormoonspiegel waardoor men vermoeid, lusteloos en misselijk kan raken. Ook heeft stress een invloed op geslachtshormonen wat kan leiden tot onregelmatige seksuele activiteit en menstruatiestoornissen. Gelukkig zijn er een aantal wetenschappelijk bewezen oplossingen tegen stress waarvoor men geen medicatie of therapie nodig heeft en waarmee lichamelijke klachten kunnen worden voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn ademhalingsoefeningen, veranderingen in voedingspatronen en betere slaaprituelen. Voor iedere lichamelijke klacht is er vaak echter een andere oplossing.

Stress, spierpijn en hoofdpijn

Als het lichaam gestrest is zullen de spieren gespannen raken. Je komt namelijk in de fight-and-flight modus terecht: je lichaam staat gespannen om eventueel gevaar tegen te gaan. Vroeger kwam men in deze modus omdat er een directe levensbedreiging was. Vandaag de dag komt men in deze modus doordat men gestrest raakt van te veel werk, afleiding, irritaties en files. Bij chronische stress blijven de spieren continu gespannen. Bij gespannen spieren rondom het hoofd, de nek en de schouders kan men ernstige spierpijnen ervaren en hierdoor hoofdpijnen en migraines.

Dit valt te voorkomen door tijdens het werk of andere stressvolle periodes ontspanningsoefeningen te doen door bijvoorbeeld de nek en schouders los te rollen of door ademhalingsoefeningen. Door weer ontspannen te raken zal de stress afnemen en dientengevolge ook de spierspanning.

Longproblemen en stress

Door stress wordt de hartslag en daardoor ook de ademhaling versnelt. Mensen met astma, bronchitis of andere longproblemen kunnen hier last door ervaren. Tenslotte kan in ernstige gevallen van een versnelde ademhaling er hyperventilatie en daardoor paniekaanvallen ontstaan. Om dit tegen te gaan kan men verschillende ademhalingsoefeningen doen. Voornamelijk wanneer men een stressaanval voelt aankomen helpt een diepe ademhaling vanuit de buik met ogen dicht. Hierdoor zal de hartslag automatisch zakken.

Hormonaal

Wanneer men gestrest is komen er twee stresshormonen vrij: cortisol en eninephrine. Hierdoor kom je in de fight-and-flight modus terecht. Vervolgens komt er meer suiker vrij in het bloed. Een verhoogd suikerniveau heeft een sterke relatie met verhoogde stressniveau's en vice versa. Deze verhoogde suikerspiegel kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met type 2 diabetes. Door pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel kan men namelijk lusteloosheid, humeurwisselingen en depressie oplopen. Goed met stress omgaan kan zo een positieve invloed hebben op je humeur doordat de suikerspiegel laag gehouden wordt.

Vermoeidheid en stress

Door stress kan het moeilijker zijn om in slaap te komen. Daarbij wordt de slaap kwalitatief minder en worden gestreste personen vaak midden in de nacht wakker. Dit komt door een hogere hartslag en het onvermogen tot rust te komen. Vaak zullen mensen daardoor alcohol of slaappillen gebruiken om toch in slaap te komen. Deze kunnen echter leiden tot een algemeen vermoeid gevoel gedurende de dag. Daarnaast zorgt stress voor pieken in de suikerspiegel wat resulteert in snelle ''crashes'' waarin men zich vermoeid en lusteloos voelt. Er zijn een paar wetenschappelijk bewezen tips voor een betere slaap waardoor men de stress ook kan indirect kan onderdrukken. Voorbeelden hiervan zijn: meer aandacht besteden aan het afbouwen van de dag en tot rust komen door middel van het afsluiten van schermen een half uur voor het slapen en het vermijden van caffeïne en suiker.

Buikpijn, misselijkheid en stress

In een gespannen situatie door stress word je je meer bewust van je maag. Je voelt eerder steken, irritaties en pijn zolang de stress aanhoudt. Het kan zelfs leiden tot misselijkheid en overgeven. Vaak heeft dit ook te maken met de onevenwichtige suikerspiegel die tot duizeligheid kan leiden. Stress heeft ook invloed op de spijsvertering, deze kan versneld of vertraagd worden. In ieder geval zorgt stress er vaak voor dat de snelheid van de vertering anders is dan in rust waardoor men met diarree of constipatie te maken kan krijgen. Tenslotte kan chronische stress er voor zorgen dat je maagzweren ontwikkelt. Probeer wanneer je buikpijnen ervaart ergens te gaan liggen of te zitten en tot rust te komen door middel van ademhalingsoefeningen. Het liefst met de ogen gesloten. Probeer daarnaast genoeg pauzes te nemen tijdens het werk en regelmatig te eten.

Vruchtbaarheid

Bij mannen

Wanneer er cortisol vrijkomt zorgt dit bij mannen voor een piek in testosteron wat leidt tot een hogere kans om opgewonden te raken wat afleidend kan zijn tijdens werk of studie. Doordat cortisol invloed heeft op de geslachtshormonen van mannen kan chronische stress een sterke invloed hebben op het reproductiesysteem van de man waardoor deze uit balans kan komen. Gevolgen hiervan zijn erectiestoornissen en onevenwichtige spermaproductie en -rijping.

Bij vrouwen

Zoals eerder gezien beïnvloed stress de hormoonafgifte, de suikerspiegel en de hartslag. Een combinatie hiervan kan zorgen voor een onregelmatigere menstruatie die langer of korter duren. Daarnaast kan de gehele menstruatie als pijnlijker ervaren worden en hebben gestreste vrouwen meer last om met de menstruatie om te gaan.

Bij beide

Het libido kan zowel bij de mannen als bij de vrouwen omlaag gaan door te veel afleiding en een gebrek aan concentratie. De schommelingen in de hormoonafgifte kan hierdoor voor onevenwichtigheid zorgen in het humeur en dientengevolge leiden tot relatieproblemen. Tenslotte is stress zeer vermoeiend waardoor het een negatieve invloed kan hebben op het seksleven.

Lees verder

© 2014 - 2024 Sveneras, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Symptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenSymptomen overspannen, vergelijkbare burnout symptomenWat is het grote verschil tussen overspannen, overspannenheid en een burnout? Welke overspannen symptomen en burnout sym…
Stress - Lichamelijke Symptomen TestStress - Lichamelijke Symptomen TestStress ontstaat niet van de ene op de andere dag. Een bepaalde portie stress hoort bij het leven. Negatieve stress betek…
Burnout of overspannen: de verschillenBurnout of overspannen: de verschillenOverspannenheid en burnout worden vaak als eenzelfde aandoening gezien. Beide situaties zijn zeer vervelend, maar er zit…
Burnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen, kenmerken en klachten profielBurnout symptomen openbaren zich op 7 verschillende niveaus van het persoonlijkheid: gedrag, gevoel, waarneming van het…

Hooikoorts maakt je een slechtere chauffeurHooikoorts maakt je een slechtere chauffeurHooikoorts. Het seizoen ervoor duurt alsmaar langer, onder andere door de klimaatverandering. Maar er wordt ook steeds m…
Xerostomie: onvoldoende speeksel, monddroogte en kloven tongXerostomie: onvoldoende speeksel, monddroogte en kloven tongVoldoende speeksel is noodzakelijk om een gunstige bacteriële mondbalans te hebben als ook voor gezonde tanden en mondwe…
Bronnen en referenties
  • http://www.heartmath.com/infographics/how-stress-effects-the-body/
  • http://psychcentral.com/lib/the-physical-effects-of-long-term-stress/000935
  • http://www.webmd.boots.com/stress-management/physical-stress-symptoms
  • http://health.howstuffworks.com/wellness/stress-management/physical-effects-of-stress2.htm
Sveneras (70 artikelen)
Gepubliceerd: 05-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.