Wat te doen met hoofdpijn?

Heeft u last van kwellende hoofdpijn? Kunt u zich hierdoor niet goed concentreren? Bent u 's avonds te moe om nog iets te gaan doen? U zult niet de enige zijn met hoofdpijnklachten. Hoofdpijn is een veel voorkomende klacht en iedereen heeft er weleens last van. De ene hoofdpijn is de andere niet en voor elke soort hoofdpijn zijn er andere symptomen en andere soort maatregelen. Er zijn verschillende soorten hoofdpijnen, spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn, medicatie afhankelijke hoofdpijn en aangezichtspijn. Wilt u meer weten over de klachten van hoofdpijnen en wat u hier aan kan doen? Lees dan snel verder.

Wat is hoofdpijn?

Hoofdpijn is een van de meest voorkomende klachten. Het is geen ziekte, maar meestal een signaal van een andere aandoening. Hoofdpijn is voor iedereen anders en er zijn veel verschillende soorten hoofdpijnen. U kunt van een of meerder soorten hoofdpijnen tegelijk last hebben.

Verschillende soorten hoofdpijnen

Er zijn veel verschillende soorten hoofdpijnen en aan de verschijnselen/klachten kunt u vaak al herkennen om welke soort hoofdpijn het gaat. De meest voorkomende hoofdpijnen zijn: spanningshoofdpijn, migraine, medicatie afhankelijke hoofdpijn, clusterhoofdpijn en aangezichtspijn.

Spanningshoofdpijn

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?
De hoofdpijn wordt veroorzaakt door de spierspanningen in de nek, schouders en hoofd. Dit kan het gevolg zijn van verkeerde lichaamshoudingen door bijvoorbeeld te lang zitten in dezelfde houding, te weinig nachtrust, en door stress.

Symptomen:
  • Geeft een gevoel alsof er een strakke band knellend of drukkend om het (voor)hoofd zit.
  • De pijn zit rondom het hoofd, aan beide kanten van het hoofd of in de nek.
  • De hoofdpijn komt geleidelijk opzetten en neemt geleidelijk weer af.
  • Duur van de hoofdpijn: minuten tot dagen.
  • De nek en/of schouders zijn gespannen en pijnlijk.
  • De pijn wordt niet erger bij gewone lichamelijke inspanningen.
  • U kunt extra gevoelig zijn voor fel licht en harde geluiden.

Wat te doen bij spanningshoofdpijn?
  • Beweeg genoeg.
  • Zorg voor frisse lucht.
  • Zorg voor een goede nachtrust.
  • Masseer de nek en schouders.
  • Vermijd stress.

Migraine

Hoe ontstaat migraine?
Migraine is een zenuwaandoening in de hersenen. De samenwerking met de bloedvaten en de zenuwbanen in de hersenen is tijdelijk verstoord. Vrouwelijke hormonen, bepaalde soorten voeding zoals kaas, wijn, chocolade en citrusvruchten, spanning en een slechte nachtrust kunnen migraine uitlokken.

Symptomen:
Migraine komt in aanvallen.
  • De aanval kan zich aankondigen met een aura: een halfuur tot uur voor de aanval ziet u schitteringen, flitsen, en kunt u gezichtsuitval hebben en tintelingen voelen.
  • De pijn is matig tot heftig, en bonkend of stekend.
  • U bent vaak misselijk en soms moet u zelfs overgeven.
  • Inspanning verergert de klachten.
  • Fel licht en hard geluid kunt u nauwelijks verdragen.

Wat te doen bij migraine?
Als u een migraineaanval heeft of voelt aankomen, stop dan met uw bezigheden. Als u doorgaat met uw activiteiten kan het de klachten verergeren. Het beste is als u even gaat liggen. Als u migraine krijgt naar aanleiding van bepaalde voedingsproducten, vermijd dan deze producten of neem het met mate.

Clusterhoofdpijn

Hoe ontstaat clusterhoofdpijn?
Migraine wordt vaak verward met clusterhoofdpijn terwijl dit andere soorten hoofdpijnen zijn. Hoe clusterhoofdpijn ontstaat is niet precies bekend.

Symptomen:
Clusterhoofdpijn ontstaat in aanvallen. U heeft een of tweemaal per jaar een periode met aanvallen waarin u dagelijks of meerder keren per dag een aanval heeft.
  • U kunt een tranend en/of rood oog hebben.
  • U kunt een hangend en/of gezwollen ooglid hebben.
  • U kunt last hebben van een verstopte neus of loopneus.
  • U kunt meer zweten dan anders.

Wat te doen bij clusterhoofdpijn?
Bij clusterhoofdpijn heeft u een zuurstoftekort dus als u rookt moet u stoppen met roken. Verder moet u een regelmatig leefpatroon hebben en gezond eten. Tijdens de aanval doet frisse lucht u goed.

Medicatie afhankelijke hoofdpijn

Hoe ontstaat medicatie afhankelijke hoofdpijn?
Medicatie afhankelijke hoofdpijn ontstaat door regelmatig en/of overmatig gebruik van pijnstillers.

Symptomen:
De hoofdpijn heeft u dagelijks en duurt vaak de hele dag.
Als u migraine of spanningshoofdpijn heeft worden deze klachten verergerd door de pijnstillers.

Wat te doen bij medicatie afhankelijke hoofdpijn?
De enige manier om van deze hoofdpijn af te komen is het staken met het gebruik van pijnstillers.

Aangezichtspijn

Hoe ontstaat aangezichtspijn?
Aangezichtspijn ontstaat doordat de vijfde hersenzenuw verandert van structuur door het kloppen van de slagader naast de zenuw. De zenuwvezels worden extra gevoelig voor prikkels en geven een een heftige reactie d.m.v. de pijnscheuten.

Symptomen:
  • U heeft kortdurende pijnscheuten in het gezicht.
  • De pijn zit meestal aan een kant van het voorhoofd, de kaak, of de neus.
  • Kou, slikken en praten zijn uitlokkende prikkels.
  • De pijnscheuten duren seconden tot minuten.

Wat te doen bij aangezichtspijn?
Bescherm uw gezicht tegen de kou met een sjaal en probeer de gevoelige plek niet aan te raken.
© 2014 - 2024 Anneliesvdb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn: migraine, spanningshoofdpijn en hersentumorHoofdpijn, de meeste mensen hebben er wel eens last van. De oorzaken van hoofdpijn kunnen verschillend zijn: zo kan hoof…
Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Spanningshoofdpijn, hoe kom je eraan?Sommige mensen hebben vaak last voor ondraaglijke hoofdpijnen. Vaak is het niet duidelijk waardoor de hoofdpijn ontstaat…
Hoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnHoofdpijn: soorten, oorzaken & behandeling hoofdpijnEr bestaan drie soorten hoofdpijn: migraine, clusterhoofdpijn en spanningshoofdpijn. De oorzaak van hoofdpijn is bij ied…
Wat is hoofdpijn?Wat is hoofdpijn?Iedereen weet wel wat hoofdpijn is. Sommige hebben het vaak en in een hele heftige vorm, zoals migraine of clusterhoofdp…

Menstruele migraine: Hoofdpijn in/rond de menstruatieperiodeMenstruele migraine: Hoofdpijn in/rond de menstruatieperiodeVeel vrouwen denken dat de hoofdpijn die ze rond en tijdens de menstruatie hebben gewoon bij de menstruatie zelf hoort.…
Verzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatiefVerzakking: oplosbaar matje mogelijk beter alternatiefVeel vrouwen krijgen te maken met een zogenaamde verzakking. Bij deze aandoening raken inwendige organen van hun plek. D…
Anneliesvdb (4 artikelen)
Gepubliceerd: 25-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.