Aften: wat kun je er zelf tegen doen?

Aften: wat kun je er zelf tegen doen? Aften zijn witte of geelachtige kleine blaasjes aan de binnenkant van je lippen of wangen, ze kunnen ook voorkomen op het tandvlees of op de tong. De oorzaak is niet altijd even duidelijk, maar vermoedelijk speelt een slecht werkend immuunsysteem hierbij een rol. Sommige mensen krijgen aften door stress, terwijl dit bij andere mensen in relatie staat tot bepaalde voeding. Hoewel aften niet altijd te voorkomen zijn, kun je er wel wat aan doen om de pijn te verzachten.

Wat het is

Aften zijn pijnlijke kleine zweertjes die aan de binnenkant van de mond ontstaan. De medische benaming is stomatitis aftose. Ze zijn wit of geelachtig van kleur met een rode rand en ze kunnen variëren in grootte. Ongeveer één op de vijf mensen heeft er wel eens last van. Na één tot twee weken is de aft vanzelf weer genezen. Sommige mensen hebben vaak terugkerende aften, terwijl andere mensen er slechts af en toe last van hebben. Vaak is er geen oorzaak aan te wijzen. Waarschijnlijk zijn er verschillende factoren die aften kunnen uitlokken. Vermoedelijk speelt een verminderde afweer hierbij een rol, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn zoals een klein wondje in de mond, stress of bepaalde voeding.

De klachten

Tot verhouding in hun grootte veroorzaken aften veel pijn. Wanneer je aften hebt, heb je vooral last van pijnklachten. Zo kan het zijn dat het erg pijnlijk is om iemand een kus te geven. Ook kan het eten van zuren zoals een sinaasappel of zouten zoals chips erg veel pijn doen in de mond. Er kan slechts één aft ontstaan, maar er kunnen ook tientallen aften ontstaan overal in je mond. Ze kunnen overal in de mond ontstaan: aan de binnenkant van de wang, binnenkant lippen, tong of tandvlees.

Verzacht de pijn

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten en het genezingsproces te versnellen. Zo kun je een beschermlaagje aanbrengen op de aft, waardoor de pijn wordt verlicht. Hiervoor kun je bijvoorbeeld glycerinevrij zoethoutextract of DGL (deglycyrrhizinated liquorice). Je kunt het krijgen in de vorm van kauwtabletten in sommige natuurvoedingswinkels. Je kunt ook altijd de apotheker vragen om advies.

Aloë vera

Het sap uit de aloë veraplant werkt verzachtend en genezend. Knijp een beetje gel uit het blad van deze plant, maak de aft goed droog met watten en breng de gel aan. Doe dit zo vaak als je wilt.

Vitamine E

Koop vitamine E capsules en knijp er wat olie uit die je aanbrengt op de aft.

Maagzuurmiddel

De pijn in de aften wordt vooral veroorzaakt door zuren en spijsverteringsenzymen. Door een maagzuurneutraliserend middel te gebruiken neutraliseer je de zuren en wordt de genezing versneld.

Magnesiumhydroxide

Gebruik een klein beetje vloeibare magnesiumhydroxide als mondspoeling of breng het enkele malen per dag op de aften aan.

Theezakje

Leg een afgekoeld gebruikt theezakje ongeveer vijf minuten op de aft. De thee neutraliseert de zuren die pijn veroorzaken. Thee bevat ook stoffen die de pijn kunnen verlichten.

Verdoving

Je kunt een aanstipvloeistof met een verdovende werking zoals lidocaïne aanbrengen op de aft. Doe dit meerdere malen per dag.

Tandvleesgel

Probeer eens tandvleesgel voor baby’s omdat deze ook een licht verdovend effect hebben.

Bestrijd bacteriën

Doe een eetlepel waterstofperoxide, een theelepel zuiveringszout in een half glas water en roer dit door elkaar. Spoel dit door je mond en spuug het uit. Zo kun je bacteriën bestrijden en de pijn verlichten.

Teatree-olie

Stip de aft aan met 1 druppeltje teatree-olie.

Echinacae

Dit is een kruid waarvan men vermoedt dat het immuunsysteem stimuleert. Neem twee tot drie maal daags 200 milligram zodra je merkt dat een aft ontstaat.

Vitamine C

Vitamine C met flavonoïden herstelt de slijmvliezen in de mond. Pas op met citrusvruchten, omdat dit een uitlokkende factor kan zijn.

Zink

Door zink te nemen, versnelt de wondgenezing in de mond. Neem zodra een aft ontstaat, 25 milligram zink in tabletvorm per dag, tot de aft is verdwenen.

Preventief

Als je last krijgt van aften door bepaalde voeding, probeer dit dan te vermijden. Mogelijke uitlokkers zijn: tarwe, rogge, gerst, citrusvruchten, schaaldieren, chocola, aardbeien, groene paprika’s en tomaten. Pas ook op dat je geen wondjes in je mond krijgt door bijvoorbeeld voedsel met scherpe randjes, zoals harde broodjes en chips. Gebruik een zachte tandenborstel om je tandvlees te besparen en zorg dat een kunstgebit goed past. Mocht je last hebben van stress, probeer dan ontspanning te zoeken. Stress kan ervoor zorgen dat je immuunsysteem te sterk reageert op bacteriën in de mond.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij aften?Wat is een aft? Een aft is een zweertje wat vaak in de mond voor komt. Aften kunnen meerdere oorzaken hebben. Een aft is…
Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Zweertje in de mond of zweertje op tong: aften, wat te doen?Last van een zweertje in de mond of op de tong? Sommige mensen hebben regelmatig last van een pijnlijk zweertje in de mo…
Aften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenAften: symptomen, diagnose, behandeling en oorzakenKleine pijnlijke zweertjes in de mond zijn aften. Ze komen meestal voor het eerst voor in de puberteit en komen daarna n…
Wanneer is het nodig aften te behandelen?Ongeveer één op de vijf mensen heeft wel eens last van aften. Een aft is een pijnlijk zweertje in de mond, op de tong of…

Oorzaak van een slechte ademOorzaak van een slechte ademEen slechte adem is niet altijd zelf merkbaar. Vaak wijzen anderen je hierop. Het blazen in de hand en dan ruiken werkt…
Chikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya-virus: symptomen, oorzaak en behandelingChikungunya is een virale ziekte die door geïnfecteerde muggen wordt overgedragen op de mens. Het veroorzaakt koorts en…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Engin Akyurt, Pixabay
  • Boek: 1001 veilige remedies ISBN: 978-90-6407-818-7
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-08-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.