Keelpijn en wat je er zelf aan kunt doen

Keelpijn en wat je er zelf aan kunt doen Bij keelpijn heb je meestal last van een rauwe keel en doet het vooral pijn bij het slikken. Meestal is er sprake van een ontstoken slijmvlies in de keel wat veroorzaakt wordt door een virus of bacterie. Keelpijn hoort vaak bij een verkoudheid of griep en meestal gaat het vanzelf weer over binnen een week. In principe hoef je er niet mee naar de dokter te gaan, maar het kan wel erg hinderlijk zijn. Je kunt de keelpijn verzachten door te veel te drinken of op een hoestsnoepje te zuigen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om wat aan de keelpijn te doen.

Hoe kom je aan keelpijn?

Keelpijn ontstaat meestal door een ontsteking van het keelslijmvlies als gevolg van een infectie met een virus of bacterie. De keel voelt dik van binnen aan en doet vooral pijn tijdens het slikken. Praten kan ook pijnlijk zijn en sommige mensen raken de stem tijdelijk kwijt of worden hees. Soms voel je opgezette klieren in de nek en het hoort vaak bij een verkoudheid of griep. Keelpijn kan ook ontstaan als gevolg van hoesten zonder dat er een ontsteking is. Als je verkouden bent, zijn de klachten meestal binnen een week weer vanzelf verdwenen.

Andere oorzaken

Er hoeft niet altijd sprake te zijn van een bacterie- of virusinfectie. Keelpijn kan ook ontstaan als gevolg van veel schreeuwen, bijvoorbeeld tijdens een concert, maar ook door sigarettenrook, door overmatig gebruik van sterke drank of het inademen van vervuilde lucht. De keel kan hierdoor geïrriteerd raken, waardoor er een oppervlakkige beschadiging is van het keelslijmvlies, waardoor er een ontsteking kan ontstaan. Wanneer je de keel voortdurend irriteert, kan er langdurige keelpijn ontstaan.

Tips om van keelpijn af te komen

Vooral als de keelpijn hoort bij een verkoudheid of griep, kun je jezelf behoorlijk belabberd voelen. In dat geval is het verstandig om rustiger aan te doen en je lichaam de kans geven om de strijd met de infectie aan te gaan. Ga op tijd naar bed en probeer stress zoveel mogelijk te vermijden. Hier volgen nog een aantal tips wat je zelf kunt doen tegen keelpijn:

Drinken

Houd je keel vochtig door veel te drinken. Vooral een koud drankje werkt verzachtend. Vermijd alcoholische drankjes, koffie en gewone thee omdat dit juist vocht uit het lichaam onttrekt. Daarnaast is het ook beter om geen melkproducten te drinken, omdat je hierdoor meer slijm in je keel krijgt. Drink bij voorkeur kruidenthee met honing, koud water of bouillon.

Hoestsnoepje

Bij keelpijn kan het zuigen op een dropje of hoestsnoepje verzachtend werken. Dit maakt het slikken gemakkelijker. Pas op met suikers, omdat dit je tanden kan aantasten. Er zijn speciale zuigtabletten verkrijgbaar die bacteriën kunnen bestrijden. Ook zijn er zuigtabletten die alleen bedoeld zijn om de keel te smeren.

Zoutoplossing

Het kan verzachtend werken als je gorgelt met water waarin je een beetje zout hebt opgelost. Je kunt een theelepel zout in een glas (lauw) water oplossen. Het is misschien niet lekker, maar het zorgt ervoor dat je slijm gemakkelijker wegspoelt. Er zijn ook speciale gorgeldrankjes verkrijgbaar die minder vies smaken.

Pijnstillers

Heb je erg last van keelpijn, neem dan een pijnstiller zoals een paracetamol. Als paracetamol niet voldoende helpt, neem dan ibuprofen of diclofenac.

Vermijd rook en stof

Probeer sigarettenrook of andere irritaties voor de keel te vermijden. Ga niet in rokerige of stoffige ruimtes zitten.

Naar de huisarts

Als de keelpijn wordt veroorzaakt door een virus, zoals bij een verkoudheid, kan de dokter niet veel doen en het moet vanzelf weer over gaan. Als er sprake is van een bacteriële infectie, kan er een antibioticakuur worden voorgeschreven. Ga naar de huisarts wanneer onderstaande van toepassing is:

  • Als je een algeheel gevoel hebt van ziek zijn die aanhoudt en hoge koorts hebt
  • Er langer dan een week hevige pijn is
  • Bij rode vlekken op de huid, dit kan roodvonk zijn
  • Als je gele of witte stippen in de keel hebt
  • Steeds terugkerende keelpijn
  • Huiduitslag op gezicht en/of romp
  • Bij hele jonge kinderen die keelpijn hebben

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe ontstaat keelpijn?Hoe ontstaat keelpijn?Keelpijn: iedereen heeft het weleens. In het ene geval heb je alleen een irritant en vervelend gevoel in je keel. Op and…
Wat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandWat kun je doen bij keelpijn? - De 'R' in de maandBijna iedereen heeft er wel eens last van, keelpijn. Vooral wanneer het september, oktober, november en december is hebb…
Keelpijn en stemproblemenKeelpijn en stemproblemenIedereen heeft weleens keelpijn gehad. Dit kan in verschillende maten voorkomen. Van een simpel hoestje tot aan ernstige…
Middeltjes tegen keelpijn, griep en verkoudenheidJe hoeft niet altijd meteen naar de dokter te lopen wanneer je een beetje verkouden bent. Ontdek hier enkele natuurlijke…

Endometriose: aanhoudende menstruatie- of buikpijnEndometriose: aanhoudende menstruatie- of buikpijnEndometrium is een ander woord voor het slijmvlies dat de binnenwand van de baarmoeder bedekt. Bij endometriose zit het…
Huisstofmijt een veel voorkomende allergeenHuisstofmijt een veel voorkomende allergeenNieuwe woningen voldoen aan allerlei moderne eisen. Ook oude woningen worden dikwijls zodanig aangepast dat ze aan nieuw…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.verkouden.nl/keelpijn/keelpijn-tips.html
  • www.apotheekmaarheeze.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.