Ooglaseren: is het gevaarlijk?

Ooglaseren: is het gevaarlijk? Is ooglaseren gevaarlijk? Doet het pijn? Is het een omkeerbaar proces? Wat zijn de mogelijkheden? Zijn je ogen geschikt om te laseren? Je kunt om meerdere redenen een ooglaserbehandeling willen ondergaan. Maar is het gevaarlijk? Loop je het risico om nooit meer goed te kunnen zien?

Wat is ooglaseren?

Officieel heet ooglaseren, of de medische behandeling, refractiechirurgie. Met refractiechirurgie kun je je gezichtsvermogen verbeteren. Een computergestuurde laserstraal verdunt het hoornvlies, waardoor de kromming verandert. Hiermee wijzigt ook de lichtbreking en de werking van de ooglens, met als gevolg dat een oogafwijking kan worden hersteld. Doordat het hoornvlies van mensen een bepaalde dikte heeft, kun je vaak afwijkingen tot -6 en +6 naar nul terugbrengen. In makkelijke taal: je ziet weer 100% scherp.

Hoe lang bestaat ooglaseren al?

Al sinds de jaren tachtig kan men deze behandeling laten uitvoeren. De technieken zijn in de tussentijd steeds verder verbeterd. Van oorsprong werd de behandeling voornamelijk in Turkije uitgevoerd. Inmiddels kun je ook in Nederland terecht (twaalf jaar na de eerste behandelingen in Turkije). Hier heeft men tegenwoordig ook de meest actuele apparatuur, net als in Turkije. Het oogziekenhuis in Istanbul heeft echter nog steeds de naam de beste te zijn.

Kan het ook misgaan?

Veel mensen zijn bang dat als ze hun ogen laten laseren, ze hier vooral last van zullen ervaren. Anderen zijn ervan overtuigd dat het niet goed voor je ogen is om er hoornvlies uit weg te branden. Zoals elke behandeling in een ziekenhuis brengt ook refractiechirurgie risico's met zich mee. Deze zijn gelukkig zelden permanent. Er is een risico op complicaties van 0,5 tot 1%. Dit betekent dat van elke 100 behandelingen er één is die (tijdelijke) complicaties geeft. Als je op internet op zoek gaat naar verhalen over hoe het mis is gegaan met ooglaseren, zul je merken dat de meeste gevallen bij wie het niet goed is verlopen, verouderd zijn. Dit kan komen doordat de techniek toentertijd nog niet toereikend genoeg was voor alle soorten ogen. Tegenwoordig is de laserbehandeling steeds accurater en feillozer. Te verwachten is dan ook dat het risico op complicaties inmiddels wat lager zal liggen. Bij complicaties moet je ook denken aan tijdelijke ongemakken.

Ongemak na de ingreep

  • Brandend gevoel of jeuk - de meeste mensen ervaren de eerste uren na de behandeling pijn aan de ogen of een brandend, jeukend gevoel. Het wordt ook wel omschreven 'alsof er een stofje in het oog zit'. Omdat je de eerste 24 uur niet in je ogen mag wrijven, kan dit ongemak als zeer hinderlijk worden ervaren.
  • Wazig zicht - tot een paar dagen kan wazig zicht worden ervaren.

Mogelijke complicaties na een laserbehandeling

  • Contrast - het kan zijn dat je na de ingreep lichtkransen ziet, bijvoorbeeld bij lantaarnpalen in het donker.
  • Droge ogen of keratoconjunctivitis sicca - je kunt tijdelijk droge ogen krijgen, maar dit kan ook een permanent gevolg zijn van de behandeling. Loop je hier risico op, dan zal de arts je dit vooraf vertellen. Vaak lost een complicatie als deze zich binnen enkele maanden op.
  • Ooginfecties/ontstekingen - je loopt tijdelijk een vergroot risico op ooginfecties. Deze voorkom je door je oogdruppels goed te gebruiken en geen vuil in je ogen te laten komen.

Van de miljoenen ooglaserbehandelingen die tot nu toe zijn uitgevoerd, is er nog geen enkel persoon blind geworden.

De kans op complicaties verkleinen

Je kunt zelf ook het risico op complicaties verkleinen.

  • Volg altijd de instructies op van de kliniek waar je de oogbehandeling hebt gehad.
  • Gebruik de oogdruppels volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Luister naar je lichaam. Voelt iets niet goed? Heb je last van je ogen? Informeer bij de kliniek wat er eventueel aan de hand kan zijn en wat je kunt doen.
  • Houd je ogen schoon.
  • Slaap de eerste tijd met een oogmasker - zorg dat deze schoon is!

Wanneer kun je beter je ogen niet laten laseren?

In principe zal een arts je niet willen behandelen als hij of zij denkt dat je ogen niet geschikt zijn voor een laserbehandeling, bijvoorbeeld als je hoornvlies veel te dun is. Tijdens het verplichte vooronderzoek zul je dit dan ook te horen krijgen. Ook als je nog geen achttien jaar oud bent kom je niet in aanmerking voor een laserbehandeling. Tevens wordt er soms niet gelaserd bij suikerziekte. Heb je een oogontsteking of staar? Dan kun je ook niet behandeld worden.

Vergroot risico

Er zijn echter grensgevallen voor ooglaserbehandelingen en de vraag is of je dan wel of niet ervoor kiest om je ogen te laten laseren. Een arts zal aangeven wanneer je een vergroot risico loopt op complicaties. Heb je in het verleden droge ogen gehad, bijvoorbeeld, dan heb je meer kans dat dit verergert na de ingreep. Ook lopen sommige mensen met een (her)behandeling het risico dat zij halo's of lichtvelden zullen zien in het donker.
© 2014 - 2024 Maresa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veilig ooglaseren - de meest veilige ooglaserbehandelingIs ooglaseren veilig of gevaarlijk? Een ooglaserbehandeling bestaat uit drie stappen: vooronderzoek, behandeling en nazo…
Ogen laseren zonder risicoOgen laseren zonder risicoOgen laseren geeft je in seconden weer 100 % gezichtsscherpte terug, althans dat belooft Lasik, de techniek voor ooglase…
Waarom je ogen laseren?Waarom je ogen laseren?Voor de een is het een cosmetische beslissing en is hij of zij die bril of de lenzen beu. Voor de ander is het bijvoorbe…
Ogen laten laseren als alternatief voor een brilHet dragen van een bril of lenzen kan vaak vervelend zijn. Brillen kunnen breken of kwijtraken en lenzen kunnen irritere…

Nierpijn: Locatie, diagnose en behandelingNierpijn: Locatie, diagnose en behandelingDe nieren zijn vitale organen die een regulerende rol spelen bij zowel mens en dier. Ze scheiden afvalstoffen af in de u…
Novasure: Behandeling bij hevige menstruatie en bloedverliesNovasure: Behandeling bij hevige menstruatie en bloedverliesNaar schatting 10 tot 30% van de vrouwen heeft last van hevige menstruaties waardoor ze belemmerd zijn om volop van het…
Bronnen en referenties
  • http://www.ooglasertrefpunt.nl/forum/viewtopic.php?t=631
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Refractiechirurgie
Maresa (130 artikelen)
Gepubliceerd: 26-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.