Oorzaak van een slechte adem

Oorzaak van een slechte adem Een slechte adem is niet altijd zelf merkbaar. Vaak wijzen anderen je hierop. Het blazen in de hand en dan ruiken werkt niet altijd. Lik liever op het uiteinde van je hand en ruik eraan. Stinkt het? Dan is de kans groot dat er sprake is van een slechte adem. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals een slechte mondhygiëne, een bedorven maag, een ontsteking of voedsel. In de meeste gevallen is een slechte adem wel te verhelpen. Belangrijk is om de oorzaak te ontdekken, zodat deze aangepakt kan worden.

Een slechte adem

Met een slechte adem wordt geen verkeerde ademhaling bedoeld, maar een vieze lucht die uit de mond komt. Niet altijd heb je zelf in de gaten dat je een slechte adem hebt. Vaak is de partner de eerste persoon die je wijst op het hebben van een slechte adem. Maar ook familie, vrienden of collega's kunnen je hierop wijzen. Vervelend is het wanneer iemand een ander wijst op het hebben van een slechte adem en deze persoon ermee door blijft lopen. Want vaak is een slechte adem wel zelf te verhelpen.

Er is niet één oorzaak

Vaak wordt er gedacht dat mensen met een slechte adem hun gebit slecht verzorgen/ poetsen. Maar dit is slecht één van de vele oorzaken. Een geurende adem kan door verschillende factoren beïnvloedt worden. Niet altijd kan de persoon hier zelf iets aan doen of heeft er weet van. Hieronder volgen de tien meest voorkomende oorzaken voor een slechte of vieze adem.

Slechte mondhygiëne

De eerste oorzaak waar vaak aan gedacht wordt: slechte mondhygiëne. En niet geheel onterecht dat daar aan gedacht wordt, hoewel dit niet voor iedereen met een slechte adem geldt. Ontstoken tandvlees, gaatjes en in een later stadium rottende tanden of kiezen zitten boordevol schadelijke bacteriën. Deze bacteriën verspreiden een lucht die wordt uitgeademd en duidelijk merkbaar is voor anderen. Ook de tong zit vaak vol bacteriën. Dit is merkbaar aan het witgrijze beslag op de tong. Ook hier kan een sterke lucht vanaf komen. Een bezoek aan de tandarts en/of mondhygiëniste kan een hoop problemen verhelpen. Daarnaast zal een goede mondhygiëne in de toekomst essentieel zijn.

Het eten van eiwitten

Eiwitten zijn goed voor het lichaam. Ze leveren energie en bouwstoffen in de vorm van aminozuren. Eiwitten vinden we in eieren, vlees, noten, brood, granen, zuivelproducten, kip en vis. Vlees bevat de meeste eiwitten. Melk en eieren bevatten naar verhouding minder eiwit maar leveren wel een betere kwaliteit eiwitten. Een volwassen heeft dagelijks 0.8 gram eiwit per kil lichaamsgewicht nodig. Kinderen hebben 1 gram per kilo lichaamsgewicht eiwit nodig. We krijgen vaak veel meer eiwit binnen dan we nodig hebben. Teveel eiwit wordt omgezet in koolhydraten. Dit levert snelle energie voor het lichaam. Bij het afbreken komt ammoniak vrij. Dit wordt onder andere via de adem uitgescheiden. Hierdoor ontstaat een slechte adem.

Gedroogd fruit eten

Het eten van gedroogd fruit zorgt ook voor een slechte adem. In gedroogd fruit zitten cellulosevezels die niet oplosbaar zijn. In de maag veroorzaken ze een zure oplossing, waarvan de lucht uitgeademd wordt. Hierdoor ontstaat een sterke niet fris ruikende adem.

Suikers

Van suikers weten we al dat ze slecht zijn voor zowel het lichaamsgewicht als het gebit. Toch kunnen veel mensen niet stoppen met het eten van suikers omdat ze er verslaafd aan lijken te zijn. De suikers die in onze mond achterblijven zorgen voor een goede voedingsbodem voor verschillende bacteriën. De bacteriën zijn dol op suikers en vermenigvuldigen zich snel. Ze eten van de suikers, waarbij ze een zwavelachtige geur verspreiden.

Bedorven maag

Iedereen krijgt wel eens te maken met een bedorven maag. Voedsel dat niet meer goed was en in de maag terecht komt zorgt voor een bedorven maag. Bacteriën zijn hier de oorzaak van. Het gevolg is het laten van veel boeren die een rotte-eieren smaak verspreiden. Dit is niet alleen zelf te proeven/ ruiken, maar ook door omstanders te ruiken. In het ergste geval ontstaat er braken, men spreekt dan van buikgriep. Veel water drinken spoelt de bacteriën weg. Vaak is het probleem na een dag alweer verdwenen.

Medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking een slechte adem. Dit is niet altijd te voorkomen. Staat deze bijwerking niet in de bijsluiter, neem dan contact op met de apotheek. Vaak verdwijnt de slechte adem weer wanneer gestopt wordt met de medicijnen.

Te streng op dieet

Wie wil afvallen, gaat op dieet. Maar een te streng dieet zorgt ervoor dat er onvoldoende koolhydraten beschikbaar zijn voor verbranding. Daarbij wordt de vetvoorraad aangesproken. Dit heet ketose. Ketonen uit vet voorzien de hersenen van de nodige energie. Iemand die in ketose is verspreid een aceton-lucht uit de mond. Dit wordt veroorzaakt door het vrijkomen van ketonen. Vooral het Atkins-dieet staat hier bekend om.

Te weinig speeksel

Speeksel bevat enzymen die bacteriegroei tegengaat. Hierdoor blijft er een gezond evenwicht van bacteriën in de mond aanwezig. Bij te weinig speekselaanmaak krijgen bacteriën de kans zich snel te vermenigvuldigen. Dit zorgt niet alleen voor een slechte adem, maar ook voor een slecht gebit. Te weinig speeksel kan ontstaan door onder andere alcoholgebruik, medicijngebruik, problemen met de speekselklieren, suikerziekte, nierziekte, mondademhaling en bestralingen. De aanmaak van speeksel kan gestimuleerd worden door het eten van zuur en suikervrij zoet, kauwgom, kunstspeeksel, mondgel, spoelingen of medicijnen.

Ontsteking in de mond of de keel

Een ontsteking in de mond of keel is vaak pijnlijk. Een keelontsteking ziet er rood uit en de keel voelt rauw en droog aan. Ontstoken amandelen zijn vaak herkenbaar door kleine witte puntjes die zichtbaar zijn op de amandelen. Alle ontstekingen veroorzaken een slechte adem. In de meeste gevallen verdwijnt de ontsteking vanzelf weer. Voldoende drinken zorgt ervoor dat de keel goed gespoed wordt en niet uitdroogt.

Verstopping van de darmen

Niet direct iets waaraan je denkt bij een slechte adem, maar een verstopping van de darmen kan ervoor zorgen dat er een poeplucht uit de mond komt. Bij een ernstige verstopping kan er ten eerste overloopdiarree ontstaan: waterige ontlasting die over de verstopping heen naar buiten toe loopt. Ten tweede kan de ontlasting een andere uitweg gaan zoeken: naar boven toe. In ernstige gevallen veroorzaakt dit braken met ontlasting. In minder ernstige gevallen veroorzaakt de verstopping een gisting door bacteriën. Deze gasvorming komt via de bloedbaan in de longen terecht en deze geur wordt uitgeademd.
© 2014 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem of halitose: oorzaken en oplossingenEen slechte adem na het eten van bijvoorbeeld knoflook is niet zo erg, maar als je altijd last hebt van een slechte adem…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…
Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Vieze adem, wat kun je ertegen doen?Een vieze adem is een vervelend probleem. Zelf ruik je het vaak niet, maar de mensen in je omgeving, en zeker je partner…

Knokkelkoorts (dengue): symptomen, oorzaak en behandelingKnokkelkoorts (dengue): symptomen, oorzaak en behandelingKnokkelkoorts of dengue is een pijnlijke, door muggen overgebrachte virale ziekte die wordt veroorzaakt door het denguev…
Aften: wat kun je er zelf tegen doen?Aften: wat kun je er zelf tegen doen?Aften zijn witte of geelachtige kleine blaasjes aan de binnenkant van je lippen of wangen, ze kunnen ook voorkomen op he…
Bronnen en referenties
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/eiwitten.aspx
  • http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1910810/2014/06/08/Opgepast-vier-verrassende-oorzaken-van-een-slechte-adem.dhtml
  • http://www.tandarts.nl/mondverzorging/aandoeningen/droge_mond_of_xerostomie
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 30-09-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.