Aanpassen voedingspatroon in geval van verstopping

Aanpassen voedingspatroon in geval van verstopping Wanneer je minder dan drie keer in de week ontlasting hebt, wordt er gesproken van verstopping. Ieder mens heeft zijn eigen ontlastingspatroon. Sommige mensen gaan wel drie keer op een dag, terwijl anderen maar drie keer in de week gaan. Verstopping kan vele oorzaken hebben. Het kan te maken hebben met een ongezonde leefstijl, maar ook door aandrang te negeren of psychische factoren. Voeding kan een grote rol spelen bij een goede stoelgang. Zo is het belangrijk regelmatig te eten, genoeg vezels te eten en daarbij voldoende te drinken.

Verstopping

Ieder mens heeft zijn eigen patroon dat hij naar het toilet moet. Sommige mensen hebben wel drie keer op een dag ontlasting, terwijl anderen misschien maar drie keer in de week hoeven. Toch kan het allebei heel normaal zijn, zolang er maar geen klachten zijn. Pas wanneer iemand minder dan drie keer in de week ontlasting heeft, wordt er gesproken over verstopping. Dat geldt ook als je ineens veel minder vaak moet dan normaal. Het verloopt moeizaam, kan pijnlijk zijn en vaak is de ontlasting droog en hard. Er moet soms hard geperst worden om de ontlasting naar buiten te werken.

Oorzaken

Het kan zijn dat er een bepaalde aandoening is dat de oorzaak is van de verstopping, bijvoorbeeld een depressie of een afwijking aan de schildklier. Sommige medicijnen, zoals slaaptabletten kunnen als bijwerking een verstopping veroorzaken. Andere oorzaken kunnen zijn:

  • Te weinig lichaamsbeweging
  • Negeren van aandrang
  • Te weinig vezels eten
  • Niet genoeg drinken
  • Psychische factoren, bijvoorbeeld niet in een andere omgeving kunnen gaan
  • Aandoeningen zoals een prikkelbare darmsyndroom of voedselallergie

Bij kinderen

Kinderen hebben nog wel eens de neiging om aandrang te negeren omdat ze bijvoorbeeld lekker aan het spelen zijn. Als een kind last heeft van verstopping, moet je de klachten niet negeren, maar er ook niet teveel nadruk op leggen. Door een kind onder druk te zetten dat hij moet poepen, kan het juist averechts werken. Motiveer een kind wanneer hij probeert te poepen en beloon het goede gedrag. Leerproblemen of spanningen kunnen invloed hebben op de ontlasting van het kind. Bij jonge kinderen kan de overgang naar ander voedsel een reden tot verstopping zijn.

Voeding

Vaak speelt voeding een grote rol op het ontlastingspatroon. Door een gezond voedingspatroon, kan de stoelgang in veel gevallen flink verbeteren. Eet regelmatig en verdeel je maaltijden over de dag. Gebruik drie hoofdmaaltijden, waarbij het ontbijt erg belangrijk is. Dit zet je darmen al direct aan het begin van de dag aan het werk.

Hier volgen wat voedingsadviezen voor een betere stoelgang:

Vezels

Vezels komen voor in groente, fruit en volkorenproducten. Als aanvulling kun je dagelijks een paar eetlepels zemelen toevoegen aan je eten. Je kunt deze door de yoghurt, soep of pap verwerken of als bindmiddel gebruiken in plaats van paneermeel. Eet bij voorkeur een ontbijt dat veel vezels bevat, bijvoorbeeld twee volkoren boterhammen met een glas jus d’orange.

Drink voldoende vocht

Drink minimaal twee liter vocht per dag. Dit voorkomt uitdroging van de ontlasting, waardoor je gemakkelijker naar de wc kunt. Vooral bij een vezelrijke voeding is het belangrijk goed te drinken omdat vezels water kunnen opzuigen, zodat het volume van de ontlasting groter wordt, maar ook zachter. Alles telt mee, dus ook koffie, thee, frisdrank en melk. Bij sommige mensen heeft koffie een stimulerend effect op de werking van de darmen.

Probiotica

Mogelijk hebben producten die probiotica bevatten een positieve invloed op de werking van de darmen. Probiotica zijn producten waaraan darmbacteriën zijn toegevoegd die nuttig zijn voor de darmen. Zij dragen bij aan een goede darmflora. In de supermarkt worden deze producten aangeboden in zuivelproducten. In de apotheek en drogist probiotica verkrijgbaar in capsules en poeders.

Appelsap en ontbijtkoek

Van deze voedingsmiddelen wordt beweerd dat het laxerend kan werken. Hoewel dit niet wetenschappelijk aangetoond is, hebben sommige mensen hier wel baat bij. Ook is het nooit bewezen dat geraspte appel, banaan of rijst een stoppende werking heeft.

Leefstijl

Naast een gezonde voeding is het goed om te bewegen, minimaal een half uur per dag. Dit bevordert de werking van de darmen, maar het werkt ook tegen stress. Wanneer je aandrang voelt, probeer het dan niet te negeren. Wanneer je de aandrang steeds negeert, kan de prikkel tot ontlasting verdwijnen. Neem de tijd om naar de wc te gaan en probeer niet te hard te persen. Mocht het niet lukken, ga dan niet hard persen omdat er anders aambeien kunnen ontstaan. Probeer het op een later moment nog een keer.

Laxeermiddelen

Het gebruiken van een laxeermiddel neemt niet de oorzaak weg van een verstopping, maar het kan er wel voor zorgen dat de ontlasting weer op gang komt. Het is een tijdelijke oplossing. Houd je aan de hoeveelheid zoals omschreven staat in de bijsluiter van het middel en bij aanhoudende klachten is het beter om een huisarts te raadplegen. Het te lang of verkeerd gebruik van laxeermiddelen kan onherstelbare schade toebrengen aan je darmen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Obstipatie (verstopping) verhelpenVerstopping in de darmen, ook wel obstipatie genoemd, is een vervelend probleem. Hoe kun je obstipatie verhelpen? Vezelr…
Wat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingWat te doen tegen constipatie? Tips bij verstoppingStel je hebt een enorme aandrang om naar de wc te gaan en eens je er bent lukt het maar niet. Je blijft met een opgeblaz…
Verstopping van de darmen; oorzaken en behandelingVerstopping van de darmen; oorzaken en behandelingIedereen heeft wel eens last van verstopping van de darmen. Vaak ten gevolge van stress, te weinig beweging, tijdens vak…
Constipatie - Symptomen en behandelingConstipatie - Symptomen en behandelingIedereen gaat een verschillend aantal keren naar het toilet (ontlasting), bij de één is dit drie keer per dag en bij de…

AIDS / HIV - Diagnostiek en symptomenHIV (humaan immunodeficiëntievirus) is een groeiend probleem in de wereld. In 2014 leven in Nederland naar schatting 25.…
Schaafwonden en straatvuil – een gevaarlijke combinatieSchaafwonden en straatvuil – een gevaarlijke combinatieSchaafwondjes hebben het imago onschuldig te zijn. Deze wondjes doen even pijn, er komt een roofje op en de genezing ver…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.voedingscentrum.nl
  • www.medicinfo.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 14-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.