Wat is een bloedblaar en hoe te behandelen?

Een bloedblaar kan er heftig uitzien maar dat is vaak niet het geval, het namelijk een plekje dat ontstaan is door wrijving, een bloedblaar komt vaak voor in de mond en onder de nagels, veel mensen willen een bloedblaar doorprikken maar dit is niet aan te raden. Het woord blaar klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Dit is een vervelend plekje dat ontstaat door een bepaalde wrijving. Dit kan bijvoorbeeld een schoen zijn die te lang over één bepaalde plek van de voet schuurt. De wrijving kan echter heftiger zijn en je kunt daardoor last krijgen van een bloedblaar. Een bloedblaar kan ontstaan door bijvoorbeeld een slag met een object die zwaar is. In dat geval lijkt het dus niet op een normale blaar. Daarbij is een bloedblaar vele malen pijnlijker dan een normale blaar omdat deze dieper zit. Hij gaat door een bloedvat waardoor er bloed in de blaar komt. Het ziet er apart uit en kan dus behoorlijk veel pijn doen. Het is ook mogelijk om een bloedblaar in de mond te krijgen. In dat geval komt het door bijten.

Het ontstaan van een bloedblaar

Bij een normale blaar is de vloeistof doorzichtig, maar bij een bloedblaar zie je het bloed zitten. In het begin is dit gewoon rood, terwijl het later donkerder zal worden. Na een tijdje zal het helemaal zwart zijn. Het verschil tussen een normale blaar en een bloedblaar is dat de verwonding dieper zit en er dus een bloedvat is geraakt. Het bloedvat is aangetast, terwijl de huid nog wel in orde is. Hierdoor kan het bloed niet wegstromen.

Een bloedblaar kan overal ontstaan en ontstaat op dezelfde manier als het geval is bij een normale blaar. Het komt door wrijving die door van alles kan komen. Het meest bekende voorbeeld is een schoen die zorgt voor wrijving. Denk aan het lopen van een lang stuk of een schoen die net nieuw is en daardoor nog niet helemaal lekker loopt. Een andere optie is een vinger tussen de deur en dit is de perfecte situatie voor het ontstaan van een bloedblaar. Het kan ook ontstaan door een te zwaar iets laten vallen op je voet of hand.

Bloedblaar in de mond

Ook onze mond moet er wel eens aan geloven. Iedereen bijt wel eens per ongeluk op hun wang of tong. Dit kan behoorlijk veel pijn doen en de tranen kunnen je zeker in de ogen schieten. Een andere optie is het eten van hard voedsel waarbij je goed genoeg hebt gekauwd. De mond is een plek waar bloedblaren vaak voorkomen, maar is ook behoorlijk lastig. Als de blaar opengaat, is het niet gemakkelijk om de bloeding te stoppen. Aan de andere kant is de kans op een ontsteking in de mond erg klein.

Bloedblaar doorprikken of niet?

Het klinkt misschien verleidelijk om de blaar door te prikken in de hoop dat de pijn zal verminderen. Toch is het erg onverstandig om dit te doen. Je zorgt er namelijk voor dat de blaar gaat bloeden en het bloeden kan lastig te stoppen zijn. Bovendien is er een grote kans op een infectie als je de bloedblaar doorprikt, en dan ben je nog veel verder van huis. Je kunt er wel voor zorgen dat de bloedblaar sneller zal genezen. Een echte behandeling is gelukkig niet nodig. Een bloedblaar zal vanzelf verdwijnen en het enige dat je hiervoor nodig hebt is wat geduld. Je kunt het proces echter wel versnellen door in ieder geval dagelijks de blaar goed af te dekken met een pleister of een gaasje. Op deze manier heb je de kleinste kans dat de blaar opengaat en zullen er geen bacteriën bij komen. Je moet de pleister of het gaasje echter wel iedere dag vervangen zodat het zo goed mogelijk blijft zitten en het hygiënisch blijft.

Spontane bloedblaar

Voor de behandeling is het dus niet nodig om een arts te raadplegen. Als je geen idee hebt hoe de blaar is ontstaan, is het echter wel een aanrader om je huisarts te bellen. Een bloedblaar hoort niet zomaar vanzelf te ontstaan, en als dit wel het geval is, moet je aan de bel trekken. Het kan namelijk duiden op een ernstige aandoening en alleen een arts kan je hiermee verder helpen.

Heb je toch wel de oorzaak van de bloedblaar maar geneest hij slecht of zit de blaar op een lastige plek die je veel gebruikt? Ook dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan je verder helpen. De kans is groot dat de huisarts je aan de telefoon al advies kan geven over wat je wel en niet kunt doen. Elkaar zien is zelden nodig en scheelt je dus ook weer veel tijd. Twijfel je over een bloedblaar? Wacht dan niet te lang maar bel meteen een arts om het zekere voor het onzekere te nemen. Een arts helpt je graag verder.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedblaar: een blaasjeBloedblaar: een blaasjeEen bloedblaar kan soms erg pijnlijk zijn. Wanneer de bloedblaar op een plek zit die veel gebruikt wordt, zoals de voet…
Bloedblaar: behandelingBloedblaar: behandelingEen bloedblaar is een blaar/blaasje aan de huid dat gevuld is met bloed. Het kan behoorlijk pijn doen wanneer er veel dr…
Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Hoe kun je het beste een blaar behandelen?Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van één of meerdere blaren. Je kunt blaren krijgen als je bijvoorbeeld nieuwe s…
Een bloedblaar, wat is het en wat moet ik doen?Bloedblaren zijn misschien wel de meest pijnlijke blaren. Ze zijn dieper dan wrijvingsblaren. Bloedblaren gaan door een…

Gezichtstransplantatie, hoe werkt het en zijn er risico'sGezichtstransplantatie, hoe werkt het en zijn er risico'sEen gezichtstransplantatie is een operatie waarbij een deel van het gezicht wordt vervangen. De eerste gedeeltelijke gez…
Een gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup: symptomen, behandeling en hersteltijdEen gebroken heup komt vooral voor bij ouderen. Van alle mensen die een heup breken is 95% ouder dan 65. Hieronder vind…
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.