Syndroom van Adie: Aandoening aan ogen en reflexen

Syndroom van Adie: Aandoening aan ogen en reflexen In 1932 beschreef de Engelse neuroloog Adie het syndroom van Adie, ook wel gekend als “familiale hereditaire areflexie” of “Holmes-Adie-syndroom”. Deze neurologische aandoening kenmerkt zich door een sterk vertraagde pupilreactie van (meestal) één oog, wat voor een patiënt lastig is omdat hij dan problemen heeft met het aanpassen naar andere lichtomstandigheden. Wetenschappers buigen zich nog over de oorzaak en een behandeling voor dit syndroom.

Synoniemen syndroom van Adie

Het syndroom van Adie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Adie Syndroom
  • Adie's Pupil
  • Adie's Tonische Pupil
  • Holmes-Adie Syndroom
  • Papillotonische Psuedotabes
  • Tonische Pupil Syndroom

Epidemiologie Adie-syndroom

Het syndroom komt veel meer voor bij (jonge) vrouwen (70%) dan bij mannen (30%). De ziekte treedt veelal op tussen de twintig en veertig jaar. De gemiddelde persoon die diagnoseleeftijd bedraagt 32 jaar. Meestal is één oog getroffen, soms zijn beide ogen aangetast. De incidentie bedraagt 4.7 per 100.000. Dit cijfer is echter oud (1970) maar nieuwere gegevens zijn ook in recente studies niet beschikbaar.

Oorzaken oog- en reflexaandoening

Vermoedelijk werkt de zenuw die het samentrekken en verwijden van de pupil regelt niet goed. Pupilvernauwing treedt daarom slechts zeer langzaam op wanneer licht in het oog valt. Zeer langzaam treedt een pupilverwijding op wanneer de lichtsterkte afneemt. Bij een normaal zicht gaat dit alles veel sneller.

Voorlopig is de oorzaak nog niet bekend. Misschien gaat het om een auto-immuunziekte maar wetenschappers sluiten een stoornis van het parasympatische deel van het autonome zenuwstelsel niet uit. De oorzaak is een bacteriële of virale infectie die schade toebrengt aan de zenuwen die het verwijden en samentrekken van de pupil regelen. Echter, vaak is het syndroom van Adie idiopathisch wat inhoudt dat er geen bekende oorzaak is. Het is zelden een erfelijke aandoening.

Symptomen aandoening: Ogen en reflexen

Ogen

De patiënt heeft snel last van licht (fotofobie), hij heeft moeilijkheden om van dichtbij te zien (bijvoorbeeld lezen), is soms verzienden heeft sporadisch pijn aan de wenkbrauw. Meestal vertonen de onderzoeksresultaten geen abnormaliteiten bij een uitgebreid oogonderzoek.

Reflexen

Voorts zijn de kniepees- en of achillespeesreflex (bijna) afwezig. Dit geeft echter meestal geen klachten bij de patiënt, maar de reflexen vallen wel volledig weg na verloop van tijd.

Bijkomende symptomen

Tevens hebben sommige patiënten last van cardiovasculaire afwijkingen (medische term voor "hart- en vaataandoeningen"). Ook hoofdpijn komt voor. Daarnaast hebben patiënten moeilijkheden bij het zweten of zijn ze zelfs niet in staat om te zweten (anhidrose). Soms is slechts één zijde van het lichaam aangetast.

Diagnose en onderzoeken

Oogheelkundig onderzoek

De diagnose gebeurt aan de hand van een grondig oogheelkundig onderzoek. De patiënt lijdt mogelijk aan anisocorie (oogafwijking met ongelijke pupilgroottes).

Differentiële diagnose

De differentiële diagnoses voor het syndroom van Adie omvatten

Behandeling

Een behandeling voor het Adie-syndroom is niet voorhanden. Soms helpt een leesbril of een ander leeshulpmiddel. Soms schrijft een oogarts medicatie voor om de pupilgrootte te regelen bij mensen die 's nachts met de auto rijden of om lichtverblinding te voorkomen. Een chirurg behandelt overmatig zweten (hyperhidrose) via een thoracale sympathectomie.

Prognose syndroom van Adie

Meestal gaat de patiënt na verloop van tijd weer beter zien van dichterbij omdat hij steeds went aan de grote pupil. Dit gebeurt bij ongeveer 50% van de patiënten. De klachten verminderen spontaan. Het verlies van diepe peesreflexen is permanent. De aandoening is niet levensbedreigend. Bijgevolg zijn er geen sterftecijfers bekend. Wel is de aandoening mogelijk erg slopend. Voor sommige mensen zijn de oogproblemen niet het vervelendste maar wel het overmatig zweten. Het verlies van diepe peesreflexen is permanent.
© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anisocorie: twee ongelijke pupillenAnisocorie: twee ongelijke pupillenAnisocorie verwijst naar het hebben van pupillen met ongelijke groottes. Het verschil kan van dag tot dag verschillen en…
Anisocorie: Oogafwijking met ongelijke pupilgroottesAnisocorie: Oogafwijking met ongelijke pupilgroottesDe in half januari 2016 overleden Engelse zanger David Bowie had twee heel bijzondere ogen. Hij leed namelijk aan anisoc…
Horner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHorner syndroom: hangend ooglid en pupilvernauwingHet syndroom van Horner wordt ook wel het syndroom van Claude Bernard, Bernard-Horner syndroom of oculosympathetic palsy…
Horner-syndroom: Neurologische aandoeningHorner-syndroom: Neurologische aandoeningHet Horner-syndroom is een relatief zeldzame neurologische aandoening gekenmerkt door een vernauwde pupil (miosis), een…

Dikke armen, dikke benen met tientallen kilo’s teveel!Dikke armen, dikke benen met tientallen kilo’s teveel!Overgewicht wordt meestal veroorzaakt door teveel voedselinname en onvoldoende beweging. Het kan ook door een hormonale…
Anesthesie bij een operatie voor overgewichtAnesthesie bij een operatie voor overgewicht(Morbide) obesitas, een ziekte die tegenwoordig meer en meer voorkomt, is een erg complex en onderschat probleem. Vaak h…
Bronnen en referenties
  • http://eyewiki.org/Adie's_Tonic_Pupil
  • http://rarediseases.org/rare-diseases/adie-syndrome/
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Adie_syndrome
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Syndroom_van_Adie
  • http://vision.about.com/od/sportsvision/a/Adies-Pupil.htm
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/adie-pupil/item34233
  • http://www.e-gezondheid.be/adie-syndroom-van/gids/1517
  • http://www.ninds.nih.gov/disorders/holmes_adie/holmes_adie.htm
  • http://www.ntvg.nl/artikelen/multipele-endocriene-stoornissen-een-di%C3%ABncephaal-hypophysair-syndroom-bij-een-pati%C3%ABnte-met
  • http://www.opticien.nl/adie-syndroom-van/
  • http://www.pubfacts.com/detail/613531/Adies-syndrome:-some-new-observations
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/adie-syndroom
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.