Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen?

Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen? Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk vermindert door zwarte vlekken, flikkeringen of dubbel zien. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn en andere lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, angst, paniek en een ziek gevoel. Oogmigraine zou o.a. kunnen ontstaan door een verandering in de bloeddoorstroming, of door hormoonschommelingen bij vrouwen. Voldoende rust, het voorkomen van stress en het laten staan van bepaalde voedingsmiddelen kunnen de kans op een aanval verminderen.

Wat is oogmigraine?

Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij een visuele storing het zicht tijdelijk vermindert of wegneemt. Deze storing kan aan beide ogen optreden maar komt ook vaak bij één oog voor. Soms gaat een aanval gepaard met hoofdpijn, soms ontstaat de hoofdpijn al voor een migraineaanval, maar dit is lang niet altijd het geval.

Hoe herken je een aanval van oogmigraine?

Een aanval begint vaak met een blinde vlek, of zwarte vlekken in het gezichtsveld die zich binnen een paar minuten uitbreiden. Het zicht vermindert of verdwijnt tijdelijk helemaal. Ook kan er een sneeuwbeeld ontstaan, of flikkeringen die steeds heviger worden. Na enige tijd nemen de symptomen weer af, om uiteindelijk helemaal te verdwijnen.

Hoe lang duurt een aanval?

De duur van een aanval varieert van vijf tot wel dertig minuten, maar soms houden de klachten nog veel langer aan. Na een aanval kunnen klachten als hoofdpijn, een zwaar gevoel in het hoofd en een moe of ziek gevoel optreden.

Oogmigraine kan

  • Een ziek gevoel veroorzaken
  • Gepaard gaan met aura’s
  • Een misselijk gevoel opleveren
  • Het gezichtsvermogen beperken of tijdelijke blindheid veroorzaken
  • Vooraf gaan aan een migraine aanval waarna de hoofdpijn op komt zetten
  • Vermoeidheid veroorzaken na een aanval
  • Tintelingen in armen of benen veroorzaken
  • Angst of paniek opleveren door het beperkte gezichtsvermogen

De oorzaak

Oogmigraine wordt vermoedelijk veroorzaakt doordat de bloeddoorstroming in de hersenen verandert. Daarnaast kan een verhoogd oestrogeen gehalte bij vrouwen, veroorzaakt door bijv. stress of hormonale schommelingen, een aanval uitlokken. Een aanval is vaak beangstigend omdat het gezichtsvermogen wordt verstoord. Het kan soms goed zijn om een arts te raadplegen. Die kan je geruststellen en evt. naar een neuroloog verwijzen. De neuroloog stelt de oorzaak vast door middel van een onderzoek. Daarnaast geeft een neuroloog advies over het voorkomen van een aanval.

De volgende factoren spelen een rol bij het ontstaan van oogmigraine

  • Stress – Bij stress ontstaat er een verandering in de hormoonbalans waardoor de hoeveelheid oestrogeen hoger is dan het progesterongehalte. Dit kan een aanval veroorzaken. Door de toegenomen hoeveelheid stress, veroorzaakt door onze jachtige maatschappij en de hoge werkdruk, krijgen ook steeds meer mensen te maken met een vorm van migraine.
  • Hormonale veranderingen
  • Vermoeidheid
  • Lang turen naar een beeldscherm
  • Activiteiten waarbij in hoge mate oplettendheid is vereist zoals werk, hobby’s of lezen.
  • Sommige voedingsmiddelen zoals chocolade, cafeïne en alcohol
  • Roken
  • Erfelijkheid
  • Bepaalde geuren

Hormonale veranderingen veroorzaken vaak klachten bij vrouwen

Door hormonale veranderingen zoals menstruatie, PMS, zwangerschap en overgang kunnen vrouwen last krijgen van oogmigraine. Bij PMS is de hormoonhuishouding rond de menstruatie verstoord. Dat kan één tot twee weken voor de menstruatie al beginnen. De klachten ontstaan bij een verhoogde oestrogeenspiegel. Sommige vrouwen die de pil slikken ervaren ook deze klachten, die verdwijnen na het stoppen met de pil. Dat komt omdat de pil ook oestrogenen bevat.

Factoren van buitenaf, die invloed hebben op de hormoonhuishouding

De hormoonspiegel raakt niet alleen verstoord door natuurlijke veranderingen, ook factoren van buitenaf hebben hier invloed op. Via de huid, spijsvertering en longen komen stoffen ons lichaam binnen die de hormoonbalans verstoren. Zo komen bestanddelen uit huidverzorgingsproducten via de huid in het lichaam. Bestrijdingsmiddelen en toevoegingen zoals conserveringsmiddelen komen via de voeding in het lichaam. Luchtverontreiniging en andere chemische luchtjes komen via de longen naar binnen.

Een verstoorde hormoonbalans door overgewicht

Ook overgewicht zou voor een verstoorde hormoonbalans kunnen zorgen. Vetcellen maken namelijk oestrogeen aan. Als eicellen en vetcellen samen oestrogenen aanmaken, kan het de hormoonspiegel verstoren. Na de overgang heb je de vetcellen juist nodig om het tekort aan oestrogenen aan te vullen. De eicellen stoppen dan met de aanmaak.

Geen blijvende schade na een aanval

Ook al is een aanval van oogmigraine vaak een angstige ervaring, die gepaard gaat met verschillende symptomen, de kans op blijvende schade is maar heel klein.

Wat kun je zelf doen tegen aanvallen van oogmigraine?

Een neuroloog kan door onderzoek de oorzaak van oogmigraine achterhalen en advies geven. Daarnaast kun je contact zoeken met lotgenoten en ervaringen uitwisselen. Vaak hebben ze ook goede en bruikbare tips. Een gezonde levensstijl heeft ook invloed op lichamelijke klachten. Zo zorgt sport en beweging voor een goede doorbloeding. Hierdoor vermindert de kans op een aanval. Roken en bepaalde voedingsmiddelen hebben juist een negatieve uitwerking op oogmigraine. Stop met roken en beperk het gebruik van cafeïne, alcohol en chocolade. Probeer ook op stressvolle momenten (of dagen) wat rust in te bouwen. Neem even een momentje voor jezelf, maar kijk op deze momenten niet naar de beeldschermen van een computer of tv.

Lees verder

© 2014 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineOogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineSommige vormen van migraine gaan gepaard met oogklachten. De meestvoorkomende vorm wordt in de volksmond 'oogmigraine' g…
Migraine sans migraine, migraine zonder hoofdpijnMigraine sans migraine, migraine zonder hoofdpijnBij migraine denkt iedereen direct aan hoofdpijn, maar er bestaan ook migraineaanvallen zonder hoofdpijn. Deze migraine…
Oogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine: Aanvallen van tijdelijke blindheid en hoofdpijnOogmigraine is een aandoening waarbij de patiënt meerdere korte aanvallen van tijdelijke blindheid in combinatie met hoo…
Vlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenVlekken, flitsen en/of sterretjes zien; mogelijke oorzakenIedereen ziet wel eens een vlekje voorbij drijven in zijn gezichtsveld, meestal gaat dit vanzelf weer weg en is er niets…

Anale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusAnale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een anale manometrie, ook wel anorectale manometri…
Knobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselKnobbeltje onder oksel: oorzaken knobbel of zwelling okselLast van een zwelling, bultje of knobbeltje onder de oksel? Een zwelling, verheven plek, grote bult, pukkel of onderhuid…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Giuliamar, Pixabay
  • https://overogen.nl/oogmigraine/
  • https://oogfonds.nl/oogklachten/oogmigraine/
  • https://www.gezondheidsnet.nl/ziekten/oogmigraine-oculaire-migraine
Reacties

Th Clerkx, 13-05-2020
Heb de laatste weken erg veel last van oogmigraine, heel naar. wil zo graag weten hoe ik dat kan voorkomen. heb antidepressie pillen, kan dat mede een oorzaak zijn. b v dank Reactie infoteur, 14-05-2020
Goedemiddag,
Oogmigraine is een nare ervaring en ik begrijp dat u dit graag wilt voorkomen. Maar ik ben geen arts en ik kan u niet vertellen of de medicijnen die u gebruikt hier invloed op hebben. Het is beter om hierover contact op te nemen met uw arts. In de meeste gevallen is oogmigraine onschuldig en verdwijnt het vanzelf. Wat u er zelf aan kunt doen is: voldoende rust nemen, minder naar beeldschermen kijken en het voorkomen van stress. Ik wens u het beste toe!
Mvg,
Liza

Anneke Weeda, 18-09-2017
Wat kun je het beste doen als het optreedt? Rusten? Reactie infoteur, 18-09-2017
Hallo Anneke,
Ja, rust nemen is goed, eventueel met de ogen dicht.
Groeten Liza

Joos, 29-03-2016
Ik heb dit verschijnsel nu voor de tweede keer vanmorgen gehad. Een kwartier nadat ik was opgestaan was het begonnen. Van het ene op het andere moment zag ik met mijn linkeroog alsof ik door een dichte mist heen keek. De deurknoppen kon ik niet meer zien. Na vier uur is dit verschijnsel zo goed als over, maar op dit moment zie ik nu met mijn rechteroog alles dubbel (schuin boven elkaar). Ook dit zal wel bijtrekken. Mijn vraag is deze. Zijn dit nu ook verschijnselen van oogmigraine of niet. Reactie infoteur, 30-03-2016
Hallo Joos,

Het is voor mij lastig te beoordelen. Het lijkt mij beter om bij twijfel een arts te raadplegen.

Groeten Liza

Bea, 19-01-2016
Ik heb dit nu voor de tweede keer. Het begon twintig minuten geleden en neemt nu langzaam iets af. Lezen en typen kost meer moeite, maar het lukt wel. Gelukkig heb ik er geen hoofdpijn bij. Moet ik echt naar de huisarts? Ik vind het zo betweterig staan als ik daar binnenkom: "dokter, ik heb oogmigraine en internet zegt dat ik even bij u langs moet gaan… " Reactie infoteur, 02-02-2016
Hallo Bea,
Natuurlijk kun je het nog even aanzien, maar als het vaker voorkomt is het toch verstandig om even langs de huisarts te gaan. Ook om evt. andere oorzaken uit te sluiten.
Groeten Liza

Kreijen, 14-09-2015
De laatste tijd heb ik weer last van oogmigraine. In nasleep van een prostaat-operatie neem ik dagelijks Bicalutamide 50 PCH. Aanvankelijk 3 p.d. Dit is na 1,5 jaar gereduceerd naar 1 tablet per dag. Kan dit o.a. ook een oorzaak zijn? Verhoging eksterogen gehalte? Bij voorbaat mijn dank uw bericht/antwoord. Reactie infoteur, 15-09-2015
Hallo,
Ik weet niet of deze medicijnen van invloed zijn op het terugkeren van de oogmigraine. Het is beter om hierover contact op te nemen met de huisarts.
Groeten Liza

Merckx, 13-10-2014
Beste, sinds enige tijd heb ik aan mijn rechteroog in de rechtse hoek een zwarte vlek die mee beweegt naargelang ik mijn oog beweeg het is precies alsof er een vlieg of mug voorbijvliegt. Wat kan de reden zijn van die verandering? Ik heb een klein beetje hoofdpijn gehad maar die is weer weg. Groetjes uit Diksmuide Reactie infoteur, 14-10-2014
Hallo,
In dit geval raad ik aan om een huisarts te bezoeken omdat het steeds aanwezig is. Het kan ook iets anders zijn.
Groeten Liza

Liza (204 artikelen)
Laatste update: 10-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.