Maagontlediging: Ademtest (onderzoek)

Maagontlediging: Ademtest (onderzoek) Op de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een maagontledigingsademtest. De patiënt heeft mogelijk klachten aan de bovenbuik met verdenking op een vertraagde maagontlediging (luie maag). Maar het is eveneens mogelijk dat de arts vermoedt dat hij lijdt aan het dumpingsyndroom. Met dit veilige en gemakkelijke onderzoek bestudeert de arts de maagevacuatie. Ook zwangere personen en kleine kinderen krijgen mogelijk deze test. De patiënt dient enkele voorbereidingen te treffen met betrekking tot het onderzoek.

Onderzoek: Ademtest

De waterstof ademtest is een onderzoek die de waterstof in de adem meet. De arts is in staat om dankzij dit onderzoek een aantal aandoeningen die maag-darmklachten veroorzaken te diagnosticeren.

Een arts gebruikt een waterstof ademtest bij de diagnose van drie aandoeningen:
  • De vertering van voedingssuikers zoals lactose, sucrose, fructose en sorbitol verloopt niet normaal.
  • Het voedsel kent een snelle doorgang door de dunne darm: dumpingsyndroom
  • In de dunne darm is er bacteriële overgroei. Dit is een aandoening waarbij meer dan normaal bacteriën zich in de dunne darm bevinden, wat resulteert in darmgerelateerde problemen.

Deze drie aandoeningen veroorzaken mogelijk buikpijn, krampen, een opgeblazen gevoel en buik, winderigheid en diarree.

Voorbereiding van de patiënt

Doorgeven aan de arts

De patiënt moet tijdig doorgeven welke medicatie hij gebruikt. Wellicht moet hij enkele dagen voordat het onderzoek doorgaat, stoppen met alle medicatie die de maagfunctie kunnen beïnvloeden. De patiënt mag recent of op de dag van het onderzoek geen diarree hebben (gehad). Indien de patiënt vragen heeft, mag hij die altijd opschrijven zodat hij deze voor het onderzoek nog kan stellen aan de verpleegkundige en/of de arts.

Eten

De patiënt moet minstens acht uur voor het onderzoek nuchter zijn. Hij mag dus niet meer eten, drinken, kauwgom consumeren of roken. Bovendien mag hij de dag voordien ook geen maïs- en rietsuikerproducten consumeren daar deze een vals negatief resultaat kunnen veroorzaken.

Meenemen

De patiënt neemt best lectuur, papierwerk, studieboeken, handwerk, ... mee zodat hij zich goed kan ontspannen tussen de metingen.

Praktisch

Het onderzoek kent een tijdsduur van ongeveer vier uur en gebeurt poliklinisch. De patiënt mag dus direct na het onderzoek naar huis. De patiënt mag niet eten, roken of drinken tijdens het onderzoek. Soms is een tweede ademtest nodig; in dat geval moet er minstens 48u tussen zitten. Ouders mogen zeker aanwezig blijven als hun kind het onderzoek moet ondergaan. Ook baby's kunnen de maagontledigingstest ondergaan; elk ziekenhuis heeft hiervoor een aparte handleiding.

Het onderzoek: Testmaaltijd eten

De patiënt blaast vier keer in een glazen buis. Daarna eet de patiënt een testmaaltijd. Hierin is 90 milligram octaanzuur verwerkt. Voorbeelden van deze maaltijden zijn twee bruine boterhammen met gebakken ei of pannenkoeken maar dit is voor elk ziekenhuis verschillend. De patiënt moet na het nuttigen van de maaltijden ieder kwartier in twee buizen blazen gedurende vier uur.

Na het onderzoek: Resultaten van arts

De patiënt mag na het onderzoek normaal eten en drinken en zelfstandig naar huis gaan. Hij krijgt de resultaten van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd meestal binnen een werkweek. De arts kan medicatie voorschrijven indien inderdaad een (sterk) vertraagde maagontlediging wordt gedetecteerd.

Bijwerkingen onderzoek maagontlediging

Bovenbuikklachten: De klachten van de patiënt verergeren mogelijk. Dit is echter slechts tijdelijk (meestal tot 24u na het onderzoek). Normaal gezien kent een maagontledigingsonderzoek echter weinig complicaties. Het is een veilig onderzoek en de klachten verergeren evenmin.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Waterstofademtest: Test voor lactoseovergevoeligheidWaterstofademtest: Test voor lactoseovergevoeligheidOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie of interne geneeskunde krijgen sommige patiënten die klachten hebben van het…
Ademtest om borstkanker op te sporenAdemtest om borstkanker op te sporenEen ademtest kan net zo effectief als een mammografie of mammogram borstkanker signaleren, en dat in slechts zes minuten…
Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Misselijk en een opgeblazen gevoel door een 'luie maag'Na het eten ben je vaak misselijk. Soms zo erg dat je moet overgeven. Je hebt het gevoel dat er een steen op je maag lig…
Helicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandelingHelicobacter pylori bacterie: klachten/onderzoek/behandelingEen infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt veel voor. Dit hoeft geen klachten te geven, maar als dit wel het…

Echografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenEchografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenOp de ziekenhuisafdeling radiologie krijgen sommige patiënten door een radioloog een echografie van het abdomen. Mogelij…
Anale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusAnale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anusOp de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een anale manometrie, ook wel anorectale manometri…
Bronnen en referenties
  • http://www.uza.be/onderzoek/ademtest-maagontlediging
  • http://www.erasmusmc.nl/cs-gastrolab/3487919/diagnostiek/3721506/maagontlediging
  • http://www.maagproblemen.info/maagonderzoeken/maagontledigingsonderzoek
  • http://www.maagproblemen.info/maagaandoeningen/vertraagde-maagontlediging/
  • http://www.hetwkz-kind.nl/wp-content/uploads/2013/11/MaagontledingstestKITE.03.013.pdf
  • http://www.griffinhealth.org/Digestive-Disorders-Center/Hydrogen-Breath-Test.aspx
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 10-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.