Anale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anus

Anale manometrie: Onderzoek met drukmeting van de anus Op de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een anale manometrie, ook wel anorectale manometrie genoemd. Een patiënt lijdt mogelijk aan fecale incontinentie (ongewild verlies van stoelgang) of obstipatie. Of hij heeft een megacolon of het spastische bekkenbodem-syndroom. Met dit veilige en pijnloze onderzoek meet de arts de druk van de anale sluitspieren, het gevoel in het rectum, en de neurale reflexen die nodig zijn voor de darmen.

Voorbereiding anale manometrie

De patiënt moet tijdig aan de arts doorgeven welke medicatie hij gebruikt, of hij ergens allergisch voor is en of hij pijn had aan de aars of bloed opmerkte bij de ontlasting de voorbije dagen. Een diabetespatiënt geeft dit ook tijdig door zodat er mogelijk aanpassingen in de voeding en/of medicatie gebeuren. De patiënt ondergaat meestal een lavement of klysma alvorens het onderzoek start, doch dit is per ziekenhuis verschillend. Met een klysma wordt het laatste stuk van de darm leeggemaakt zodat dit schoon is voor het onderzoek. De patiënt mag zeker geen zalf aanbrengen rond de anus. Best draagt de patiënt makkelijke kledij want het onderlichaam moet vrij zijn tijdens het onderzoek.

Praktisch

De patiënt moet niet nuchter zijn. Het onderzoek kent een tijdsduur van ongeveer vijf tot dertig minuten en gebeurt poliklinisch; de patiënt mag dus direct na het onderzoek naar huis.

Tijdens het onderzoek: Drukmeting van de anus

De patiënt doet de onderkleding uit en ligt met opgetrokken knieën op de linkerzijde op de onderzoekstafel. De patiënt moet tijdens dit onderzoek zo stil mogelijk blijven liggen. De verpleegkundige legt een doek over het onderlichaam. De arts introduceert een manometriesonde in de anus en schuift deze ongeveer tien à vijftien centimeter de darm in. Dit is een dun slangetje van 4 mm dik met daaraan een ballonnetje dat verbonden is aan de meetapparatuur. Het inbrengen van de sonde is niet pijnlijk daar de arts een glijmiddel gebruikt, maar het voelt soms wel vervelend of vreemd aan. De arts blaast tijdens het onderzoek het ballonnetje enkele keren op of vult het met water; dit voelt de patiënt soms. De patiënt moet op vraag van de arts oefeningen doen zoals persen voor ontlasting, hoesten, duwen, op de hand blazen of knijpen.

Vervolgens meet de arts volgende zaken:
  • darmreflexen
  • sluitspier: druk en werking,
  • stoelgangsysteem: Hoe werkt het uitdrijvingssysteem van de ontlasting?

Hij doet aldus metingen in rust, bij persen, bij opspannen en tijdens het opblazen van de ballon. Op een computerscherm verschijnt de drukmeting. Tot slot verwijdert de arts de sonde (het slangetje).

Na het onderzoek

De patiënt mag na het onderzoek normaal eten en drinken en zelfstandig naar huis gaan, al adviseert de arts dat de patiënt met een begeleider naar huis gaat. In sommige ziekenhuizen krijgt de patiënt al een voorlopig resultaat net na het onderzoek. De definitieve en volledige resultaten krijgt de arts die het onderzoek heeft aangevraagd meestal binnen een werkweek daar de metingen eerst verder uitgewerkt moeten worden. Als uit de resultaten blijkt dat de patiënt de bekkenbodemspieren niet correct gebruikt, is kinesitherapie bijvoorbeeld aangewezen.

Bijwerkingen

Er zijn haast geen bijwerkingen of risico's verbonden aan dit onderzoek. In zeldzame gevallen treedt een perforatie (medische term voor "doorboring") van het rectum (rectumperforatie) of bloedingen in het rectum op. Een patiënt reageert mogelijk allergisch op latex. Daarom dient hij op voorhand reeds zijn allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) mee te delen aan de arts. Verder is er steeds een heel kleine mogelijkheid dat de apparatuur defect is.

Lees verder

© 2014 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenAnus: functie, anatomie van de aars en anusaandoeningenDe anus en het rectum (of de endeldarm) vormen het laatste stuk van het spijsverteringssysteem. In de endeldarm worden o…
Anorectale aandoeningen: Problemen rond anus en rectumAnorectale aandoeningen: Problemen rond anus en rectumAnorectale aandoeningen zijn goedaardige of kwaadaardige problemen in het anale gebied die zowel mannen als vrouwen van…
Anale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsAnale trombose: symptomen, oorzaken, behandeling & tipsBij een anale trombose kan je last hebben van hevige pijn in de anus. Dit komt doordat er zich een bloedklonter heeft ge…
Neurogene darm: Ongewild verlies stoelgang door zenuwschadeNeurogene darm: Ongewild verlies stoelgang door zenuwschadeBij een neurogene darm verliest de patiënt de normale darmfunctie als gevolg van een zenuwprobleem. Patiënten met deze a…

Maagontlediging: Ademtest (onderzoek)Maagontlediging: Ademtest (onderzoek)Op de ziekenhuisafdeling gastro-enterologie krijgen sommige patiënten een maagontledigingsademtest. De patiënt heeft mog…
Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen?Wat is oogmigraine en wat kun je er tegen doen?Oogmigraine is een vorm van migraine waarbij het gezichtsvermogen tijdelijk vermindert door zwarte vlekken, flikkeringen…
Bronnen en referenties
  • http://bekkenbodemcentrum.mmc.nl/patienten/onderzoeken/anale_manometrie
  • http://www.degastrogroep.be/onderzoeken/anale-manometrie
  • http://www.digestiefcentrum.be/BENL/site/P-analemanometrie.aspx
  • http://www.duysburgh.be/analemanometrie.htm
  • http://www.erasmusmc.nl/440332/441010/441022/analemanometrie
  • http://www.isala.nl/patienten/folders/5809-manometrie
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/12/anale-manometrie/
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/12/anale-manometrie/tijdens-het-onderzoek/
  • http://www.mlds.nl/onderzoeken/12/anale-manometrie/voor-het-onderzoek/
  • http://www.rijnstate.nl/web/file?uuid=1a963e8b-aa1c-4d52-a50a-39a71a0f7547&owner=da991043-31fb-4e1e-b113-ae85381212c6&documenttype=pdf&contentid=968.
  • http://www.uza.be/onderzoek/anale-manometrie
  • http://www.uzgent.be/nl/home/Lists/PDFs%20zorgaanbod/Kindergastro_UZ_Am_Anale+manometrie.pdf
  • https://www.mcl.nl/Downloads/4056/Anale
  • https://www.temple.edu/medicine/departments_centers/clinical_departments/documents/AnorectalManometryPatientInstructions.pdf
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.