Wat is psychosomatiek nou precies?

Psychosomatiek is een begrip dat veel voorkomt in de medische wereld. Het is een onderwerp dat ook jouw leven kan raken. Psychosomatiek richt zich op ziektebeelden die zich lichamelijk manifesteren, maar waarbij psychische factoren een belangrijke rol kunnen spelen. Op lichamelijk vlak is er bij psychosomatische klachten vaak geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Toch voelen de mensen die hiermee worstelen wel degelijk een bepaalde pijn en gaan ze terecht op zoek naar een goede oplossing of behandeling. Psychosomatiek wordt soms een beetje gezien als de verzamelbak van onduidelijke ziektebeelden die niet gediagnosticeerd kunnen worden. Psychosomatische klachten worden door veel mensen afgedaan als aanstellerij. Dat kan in de ergste gevallen soms vervelende consequenties met zich meebrengen. Dit geldt niet alleen voor de manier waarop er gekeken wordt naar mensen met psychosomatische aandoeningen, maar ook praktisch kan het nare gevolgen hebben. Zorgverzekeraars vergoeden namelijk vaak lang niet alle kosten die komen kijken bij psychosomatische pijn.

Welke psychosomatische klachten kun je hebben?

Psychosomatische klachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren. Zo kun je bijvoorbeeld te maken krijgen met huiduitslag. Dit varieert van jeuk tot het kunnen tintelen van je handen, voeten en benen. Andere psychosomatische pijn die je kunt ervaren is net-, gewricht- en rugpijn, evenals het hebben van een hoge bloeddruk, hoofdpijn en migraine. Maar ook oorsuizen, chronische vermoeidheid, darmkrampen, duizeligheid en fibromyalgie kunnen bijvoorbeeld optreden bij psychosomatische klachten. Vaak omdat er geen concreet of helder ziektebeeld aanwezig is.

Wat kunnen oorzaken zijn van psychosomatische pijn?

Psychosomatische klachten of psychosomatische pijn kan diverse oorzaken hebben. Stress kan een hele grote factor zijn in het veroorzaken van psychosomatische aandoeningen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan stress door een hoge werkdruk, relatieproblemen en emotionele problemen of conflicten waar je middenin zit. Andere oorzaken van psychosomatische aandoeningen kunnen gerelateerd zijn aan een trauma dat je hebt opgelopen, het verlies van een dierbare of het krijgen van een ongeluk (waar je bijvoorbeeld een whiplash aan hebt overgehouden).

De grondlegger van de moderne psychosomatische geneeskunde

Een van de eerste beginnelingen van de moderne psychosomatische geneeskunde is de psychoanalyticus Franz Alexander. In de leer van de psychosomatiek gaat men ervan uit dat het lichaam en de psyche met elkaar verbonden zijn. Bij een lichamelijke ziekte zouden dus ook psychische of somatische factoren een rol kunnen spelen. Daarbij wordt regelmatig gebruik gemaakt van een biopsychosociaal model. Naast biologische oorzaken wordt er dan ook gekeken naar psychologische en sociologische factoren. Meestal gebeurt dit vanuit een holistische mensbenadering.

Het krijgen van psychosomatische fysiotherapie

Psychosomatische fysiotherapie houdt zich specifiek bezig met het behandelen van psychosomatische pijnklachten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de behandeling van pijn, maar ook het 'aanpakken' van vermoeidheid wanneer deze een geestelijke of emotionele oorzaak heeft.

Als je een beroep doet op een psychosomatisch fysiotherapeut, dan kies je voor een specialist die je helpt om de oorzaak van je klachten op te sporen. Dit gebeurt onder andere door het stellen van vragen, het krijgen van lichamelijk onderzoek en het starten van een behandeling. Mocht de oorzaak van jouw klacht achterhaald worden, dan kun je met een psychosomatisch fysiotherapeut anders leren omgaan met je psychosomatische klachten. Soms is het ook mogelijk om met behulp van psychosomatische fysiotherapie de klachten op te lossen.

Psychosomatische pijn behandelen

Het lastige aan psychosomatische klachten is dat het moeilijk medisch vast is te stellen. Toch is het raadzaam wel iets aan de psychosomatische pijn te doen. De pijn kan namelijk erg hinderlijk zijn tijdens je dagelijks functioneren. Het is wel zo handig om je woon-, werk- en leefsituatie zo comfortabel mogelijk voor jou te maken. Bovendien is het voor je eigen lichamelijk en geestelijk welzijn veel beter als je iets doet aan de pijn die je dagelijks ervaart. Je krijgt daardoor weer een positievere kijk op het leven.

Heb je al geruime tijd last van pijn zonder dat er een lichamelijke oorzaak voor te vinden is? Maak dan eens een afspraak met een psychosomatisch fysiotherapeut. Wie weet kan hij of zij je helpen je leven weer een stuk aangenamer te maken zonder dat je al teveel last hebt van de psychosomatische pijn waar je mee worstelt.
© 2014 - 2024 Nvaonline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychosomatische klachtenEr is steeds meer bekend wat de gevolgen van psychosomatische klachten zijn, niet alleen voor personen die hiervoor gevo…
Psychosomatische klachten bij asielzoekersAsielzoekers zijn een kwetsbare groep voor het ontwikkelen van psychosomatische klachten. In de praktijk komen deze klac…
Wat is psychosomatische fysiotherapie?Wat is psychosomatische fysiotherapie?Psychosomatische fysiotherapie is een vorm van therapie waarbij het idee dat de geest (psyche) en lichamelijke (somatisc…
Wat is fysiotherapie? (en de specialisaties)Wat is fysiotherapie? (en de specialisaties)Fysiotherapeuten krijgen het tegenwoordig steeds drukker, omdat mensen ook zonder verwijzing kunnen komen. Maar wat houd…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychosomatiek
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Psychoanalyse
Nvaonline (19 artikelen)
Gepubliceerd: 16-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.