Een overactieve blaas: wat kun je er aan doen?

Een overactieve blaas: wat kun je er aan doen? Het lijkt misschien een klein probleem, maar toch hebben meer dan 1 miljoen mannen en vrouwen in Nederland hier last van. Het constant moeten plassen, zo gauw je een beker met iets opdrinkt heb je al de neiging om naar het toilet te gaan. Oftewel last hebben van een overactieve blaas. Dit probleem is gelukkig makkelijk en zonder medische ingrepen zelf op te lossen.

Waarom is het zo vervelend?

Last hebben van een overactieve blaas kan verschillende irritaties opwekken. Natuurlijk is het vervelend om elk half uur al naar de wc te moeten, maar dit kan ook nog eens gebeuren op tijden dat je het niet wilt, zoals op een vergadering of op een verjaardag. Mensen zullen zich afvragen of er iets aan de hand is en om dan uit te leggen dat het komt omdat je een overactieve blaas hebt is ook zo gênant. De hoeveelheden urine is ook heel weinig waardoor je na een paar seconde al terug bent van het toilet. Dat kan zo zijn positieve kanten hebben maar ook dit op door anderen mensen.

Ook is het vervelend om op een plek te zijn waar je niet de mogelijkheid hebt om te plassen maar het wel moet. Bijvoorbeeld als je op straat loopt of je bezoekt een bezienswaardigheid zonder openbare toiletten. Zodra je doorhebt dat je naar het toilet moet maar het niet kan wordt de nood nog hoger, waardoor je op een vreemde manier gaat lopen of misschien wel begint te rennen.
Het lijken, en zijn misschien ook wel, kleine punten maar om dit elke dag te hebben wekt na verloop van tijd irritatie op.

Oorzaken

Iemand met een overactieve blaas krijgt regelmatig een sein dat de blaas vol zit. In werkelijkheid zit de blaas nog niet helemaal niet vol, maar door dat seintje wordt je wel geprikkeld om te gaan plassen. De oorzaken hiervan kunnen zijn:
  • Als men last heeft van blaasstenen, blaasontsteking of een dikke blaaswand door obstructie van de prostaat.
  • Als er problemen zijn in de bekkenbodem.
  • Indien er een afwijking is in de zenuwbaan.
  • Als er overmatig gebruik wordt gemaakt van verslavende middelen, zoals alcohol, cafeïne en drugs.
  • Psychische factoren.

Wat kunnen de gevolgen ervan zijn?

Gevolgen van een overactieve blaas kunnen zijn dat je je niet goed kunt concentreren. Het lukt niet om gewoon even voor een paar uur te zitten en je werk af te maken omdat je na een paar minuten alweer moet opstaan om naar de wc te gaan. Een ander gevolg kan zijn dat je hierdoor in bed kan gaan plassen. Dit kan komen omdat je blaas niet zoveel kan hebben en daarom sneller de urine naar buiten laat. Ook kan je overdag in je broek plassen doordat er nergens in de omgeving een toilet aanwezig is, dit gebeurt vaak bij kleine kinderen.

Wat kan je er tegen doen?

Een oplossing voor een overactieve blaas is om een blaasvergroting te ondergaan. Dit kan 3 tot 4 weken duren in totaal maar dan ben je wel meteen van je probleem af. Het nadeel ervan is dat je blaas zichzelf niet goed meer kan leegmaken. Dit moet je dan zelf doen door middel van een katheter, dit moet zelf ingebracht worden in de urinebuis waardoor het overige urine eruit wordt gepompt.

Er bestaat ook zoiets als bekkenbodem fysiotherapie. Hier laat de therapeut je voelen waar de bekkenbodem zit en hoe je die kan ontspannen en ontspannen. Op deze manier heb je meer controle over je blaas, meestal werkt fysiotherapie bij 50% tot 70% van de patiënten.

Ook zijn er medicijnen voor een overactieve blaas. Medicijnen werken goed tegen een overactieve blaas, waar veel patiënten alleen last van hebben is een droge mond. Dit is ook een bijwerking van het medicijn. Deze medicatie voor een overactieve blaas zorgt ervoor dat je blaas minder actief wordt en laat de blaas meer ontspannen waardoor die niet vaak samentrekt. Je kan dan meer urine vasthouden en hoeft dus ook minder vaak naar het toilet. Medicatie hiervoor is verkrijgbaar in tabletten, capsules of als pleister. De arts kan bepalen wat voor jou het beste is.

Nog een andere oplossing is om zelf je blaas, als het ware, te trainen. Dit kan je zelf doen maar kost wel tijd en moet je ook zelf bijhouden. Je kan dat als volgt doen: je drinkt iets minder dan wat je normaal doet en probeert vervolgens zo lang mogelijk niet naar het toilet te gaan. Dit is lastig en misschien ook wel een beetje pijnlijk, maar hierdoor rek je zelf je blaas iets uit. Als je dit volhoud voor een lange tijd merk je dat het effect heeft.
© 2014 - 2024 Fayeerik, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overactieve blaasOveractieve blaasOngeveer 8% van de Nederlanders heeft last van een overactieve blaas. Een overactieve blaas kan je dagelijkse leven ontz…
Wat een blaasontsteking isWat een blaasontsteking isVeel vrouwen en enkele mannen hebben wel eens een blaasontsteking gehad. Maar wat is nu eigenlijk een blaasontsteking? E…
De blaasontstekingEen blaasontsteking of wel cystitis, is een infectie van de urineweg. Dit geeft vooral bij vrouwen een vervelende pijn b…
Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Wat kun je doen tegen een overactieve blaas?Mensen met een overactieve blaas kunnen ernstige beperkingen ervaren in het dagelijks leven. Wat kun je doen tegen een o…
Duizelig en moe? Mogelijke oorzakenDuizelig en moe? Mogelijke oorzakenDuizelig en moe. Wat zijn de mogelijke oorzaken? Duizeligheid of draaierig zijn komt vaak voor. Bijvoorbeeld als je plot…
Bronnen en referenties
  • http://www.astellas.nl/indicatiegebieden/urologie/overactieve-blaas
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/overactieve-blaas/item41559
Fayeerik (1 artikelen)
Gepubliceerd: 27-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.