Fabels over cellulite

Fabels over cellulite Elke vrouw praat wel eens over cellulite. Ook al heb je het niet, dan heb je er gegarandeerd al veel over gelezen en gehoord. Zo gaan er ook veel fabels de ronde over deze aandoening, maar wat is nu juist en fout? Wat zijn de grootste fabels over cellulite en wat zijn nu eigenlijk werkelijke feiten.

Fabels

Cellulite is overtollig vet

Cellulite heeft helemaal niets te maken met hoeveel vet er in je lichaam zit, maar dit hangt namelijk af van de structuur van de huid. Ongeacht het gewicht heeft iedere persoon een beschermde laag vet tussen de huid en de spieren. Weefsels zorgen ervoor dat de spieren en de huid verbonden zijn en houdt vet op zijn plaats wat ervoor zorgt dat de huid er glad uitziet. Factoren zoals ouderdom, gewichtsschommelingen of stress kunnen deze weefsels verzwakken, waardoor vetcellen gemakkelijker door het weefsel kunnen geraken. Hierdoor krijg je putjes en bultjes in de huid, genaamd cellulite.

Slanke vrouwen hebben geen cellulite

Het maakt niet uit hoe slank je bent, hoeveel je sport of hoeveel je weegt, iedereen kan cellulite krijgen. Verouderen, teveel blootstelling aan de zon en sterke gewichtsschommelingen kunnen putjes en bultjes erger maken, gelijk hoe je lichaam er ook uitziet.

Gewicht verliezen doet cellulite verdwijnen

Niets is minder waar, aangezien het allemaal te maken heeft met de beschadiging van de weefsels in plaats van het totale vetpercentage. Gewicht verliezen, doet cellulite dus niet verdwijnen. Wel is het zo dat wanneer je de lichaamsdelen traint, waar cellulite voorkomt, dit de weefsels weer doet herstellen. Omdat je de spieren strakker maakt, zullen ook de weefsels strakker komen. Denk dan aan oefeningen zoals squats en lunges wanneer je voornamelijk last hebt van cellulite aan de billen en de benen.

Erfelijk

Cellulite is voor een deel een erfelijke aandoening. Maar andere factoren zoals hormonen, stress, slechte eetgewoonten, niet sporten bepalen uiteindelijk hoe erg een sinaasappelhuid kan tevoorschijn komen. Toch zijn er vrouwen die van geluk kunnen spreken, en die hier geen last van hebben.

Een wondercrème, dat cellulite doet verdwijnen

Zou dat niet super zijn? Jammer genoeg bestaat dit helemaal niet, omdat cellulite een onderhuidse aandoening is en enorm moeilijk is om te behandelen. De crèmes die zogezegd bewezen zijn dat ze werken, zijn prijzig en het duurt maanden vooraleer er een kleine verbetering te merken is. Deze crèmes bestaan voornamelijk uit cafeïne of een alternatief bestanddeel, die er enkel voor zorgen dat de huid er tijdelijk beter gaat uitzien. Wanneer dit product niet meer wordt aangebracht, dan zal de huid er weer net als voorheen uitzien.

Dit komt enkel bij oudere mensen voor

Cellulite kan je op gelijk welke leeftijd krijgen. Het kan wel verergeren met ouder worden, maar dit heeft alles te maken met de huidelasticiteit die dan afzwakt.

Mannen hebben geen cellulite

Fout. Mannen kunnen ook cellulite krijgen, maar dit komt zelden voor. Hiervoor zijn verschillende redenen:
  • De tussenliggende weefsels die de spieren verbinden met de huid, zijn bij vrouwen veel dunner dan bij mannen, wat het dus moeilijker maakt om vetcellen op hun plaats te houden.
  • Hormonen spelen ook een rol. Vrouwen maken oestrogeen aan, wat zorgt voor de aanmaak van vetcellen, terwijl mannen testosteron aanmaken die juist vetcellen verbranden.
  • Oestrogeen speelt ook een rol in de bloedcirculatie, voor de aanvoer van bepaalde stoffen, die de collageen productie stimuleren. Oestrogeen zwakt ook af met de jaren, waardoor je vatbaarder bent voor cellulite.

Feiten

Huismiddeltjes

Er bestaat een oplossing dat de huid er voor weken tot zelfs maanden beter doet uitzien. Elke dag een 30 tot 60 minuten diep masseren gaat ervoor zorgen dat vezelige weefsels (die zorgen voor een sinaasappelhuid) gaan afbreken, wat het doorlaten van vetcellen vermoeilijkt. Voor dit gemakkelijker bij jezelf te doen, neem een massageroller en oefen genoeg druk uit op het getroffen gebied. Zo wordt de bloedstroming gestimuleerd waardoor waardoor ook afvalstoffen die zich ophopen in dit gebied losgemaakt worden. Resultaat zie je binnen een paar weken tot een paar maanden, dit hangt ook weer van persoon tot persoon af.

Een effectieve behandeling tegen cellulite?

De wetenschap heeft over de jaren heen heel wat uitgevonden tegen cellulite, zoals bijvoorbeeld liposuctie. Het is waar dat je voor zo een effectieve behandeling een hoge som geld betaald maar jammer genoeg is geen enkele uitvinding die cellulite 100% kan laten verdwijnen. Wanneer je voor een chirurgische ingreep kiest, blijft het effect 2 jaar en als je geluk hebt, net iets langer.

Cellulite is onvermijdelijk

Er zijn manieren om het te voorkomen: een constant gewicht aanhouden, regelmatig sporten en een gezond voedingspatroon.
Ongeveer 90% van de vrouwen hebben cellulite, het is niets om je voor te schamen, het is gewoon de aard van de vrouw.
© 2014 - 2024 Dedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het verschil tussen cellulite en cellulitisHet verschil tussen cellulite en cellulitisLast van cellulite of cellulitis? Wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee? Hoe ontstaan deze putjes in je huid…
Cellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite of cellulitis: sinaasappelhuidCellulite, sinaasappelhuid of peau d'orange is een aandoening waarbij er putjes in de huid ontstaan. Hierdoor lijkt de h…
Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Beauty: Cellulite, kom je er nog vanaf?Is het mogelijk om nog van cellulite af te komen als je het eenmaal hebt? Moeilijk, maar er zijn wel wat mogelijkheden v…
Cellulite en cellulitis: het verschilCellulite en cellulitis: twee woorden die veel op elkaar lijken en vaak door elkaar worden gehaald. Cellulite is een vee…
Anosmie: Oorzaken en behandelingAnosmie: Oorzaken en behandelingDe reukzin is een van de vijf primaire zintuigen die gebruikt worden voor waarneming. Naast de reukzin bevat dit lijstje…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientificamerican.com/article/is-cellulite-forever/
Dedia (3 artikelen)
Gepubliceerd: 29-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.