Faalangst overwinnen en onder controle houden

Faalangst overwinnen en onder controle houden Iedereen heeft wel eens het gevoel dat men lijdt aan faalangst. Op het moment dat je moet gaan presteren, word je heel erg bang. De angst slaat toe om af te gaan als een gieter. Heel vaak komt faalangst voor als je een examen moet gaan afleggen of als je een sollicitatiegesprek wil aangaan. Het zweet en het piekeren breekt uit, met als gevolg dat je heel erg bang bent om fouten te gaan maken. Dit kan zelfs “verstikkend” of “verlammend” werken om uiteindelijk een goede prestatie neer te zetten. Geen paniek! Faalangst overwinnen kan door enkele middeltjes en tips in acht te nemen. Genezen kan je niet, maar er bestaan wel enkele regels om op termijn faalangst te overwinnen.

Wat is faalangst?

Faalangst is een ernstig fenomeen. Het is het gevoel in je hoofd dat je zegt dat je er niets van zal bakken. Het komt heel vaak voor bij studenten maar ook bij mensen die op sollicitatiegesprek moeten gaan. Het is iets dat je plots kan overvallen en het kan je klamme handen, hartkloppingen of slappe benen bezorgen. Ondanks je grondige voorbereidingen voor je examen of sollicitatiegesprek, kan faalangst uiteindelijk je hele plan in de war sturen. Faalangst mag je absoluut niet vergelijken met zenuwachtigheid of een gezond stressgevoel. Een beetje angst of stress is immers goed. Bovendien blijf je hierdoor alert en helpt het uiteindelijk om toch een goede prestatie te kunnen neerzetten. Bij faalangst echter zit het probleem dieper. Mensen met faalangst zullen heel intens gaan reageren wanneer ze een prestatie moeten leveren. Het is een interactie tussen gedachten, gevoelens, gedrag en het menselijk lichaam. Deze combinatie zorgt ervoor dat het lichaam zal gaan reageren alsof er een fysieke bedreiging aankomt. Je lichaam zal de juiste inschatting niet meer kunnen maken. Een heel eenvoudig examen zal bij gevolg als heel zwaar worden beschouwd, ook al is het dit vaak niet.

Wie ondervindt er hinder van?

Niet alleen studenten of sollicitanten zijn gevoelig voor faalangst. Dit kan bij alle mensen plaatsvinden. Kinderen kunnen faalangst hebben om een spreekbeurt te geven op school. Of ze kunnen faalangst hebben om hun zwembrevet voor de 100 meter schoolslag te halen. Ook volwassenen kunnen te maken krijgen met faalangst. Faalangst kan zich voordoen bij een sollicitatiegesprek, bij een telefoongesprek in een andere taal, bij sportprestaties enzovoort. Uiteindelijk is er één gemeenschappelijk feit: mensen met faalangst hebben op het moment van de prestatie een verlammende angst om fouten te maken, anderen teleur te stellen of zichzelf belachelijk te maken. Deze mensen hebben ook een heel laag zelfvertrouwen “omdat het toch altijd misloopt”.

Wat zijn de symptomen en wanneer ben je vatbaar voor?

Faalangst treedt op als je zelf een grote piekeraar bent en de dingen af en toe eens niet loslaat. Perfectionisme en het té goed willen doen van bepaalde zaken maken je ook meer vatbaar voor faalangst. Om faalangst te vermijden is het ook wenselijk om positief in het leven te staan. Iemand die altijd doemscenario’s voor ogen houdt, heeft uiteindelijk meer risico op faalangst. Symptomen van faalangst zijn hoofdpijn, trillen, zweten en uiteraard ook soms de volledige black-out. Dit wil zeggen dat je plots alles vergeten bent wat je had gestudeerd.

Genezen van faalangst, of toch niet?

Genezen van faalangst is niet mogelijk. Wel kan je de symptomen in bedwang trachten te houden. Om op een andere manier met faalangst om te gaan en eventueel te overwinnen, heb je vaak hulp nodig. Er bestaan verscheidene cursussen, opleidingen of professionele gesprekken om beter met faalangst te leren omgaan. De weg van een angstig iemand naar een sterke persoonlijkheid met een sterk zelfbeeld is immers lang en dien je best onder professionele begeleiding te nemen.

Faalangst overwinnen voor studenten

Stel als student je eisen niet extreem hoog. Je mag wel eens falen, zolang je maar aan de juiste doelstellingen werkt. Wees tevreden met 16 op 20 in plaats van te willen streven naar het maximum van de punten. Maak elkaar voor het examen niet te zenuwachtig en geloof in jezelf. Stop met het zeggen “ ik kan het niet”, maar denk vooral over de zaken die je heel goed kent en waarover ze je veel vragen mogen over stellen. Durf op tijd te relaxen tijdens je examenperiode. Voel jezelf ook niet schuldig als je ontspanning neemt. Het lichaam heeft immers inspanning en ontspanning nodig. Het kan ook helpen om op je bureaustoel relaxerende oefeningen te doen. Sluit je ogen even en denk aan leuke dingen die je zou willen doen tijdens de vakantie. Als je deze tips in acht neemt, dan zal je zelf veel rustiger op een examen verschijnen, waardoor je je faalangst beter onder controle kan houden. Mensen die op termijn de faalangst perfect kunnen controleren, zullen het gevoel hebben dat ze de faalangst overwonnen hebben. Uiteraard met positieve gevolgen voor de uiteindelijke prestatie.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…
11 Faalangst tips11 Faalangst tipsFaalangst overwinnen is lastig, maar een aantal goede faalangst tips kunnen jou hierbij helpen. Omgaan met faalangst is…

Wat is een aneurysma van de buikaorta?Wat is een aneurysma van de buikaorta?Ons menselijk lichaam is een ingenieus iets. Als er iets aan de hand is lost ons lichaam het vaak zelf op. En mocht dit…
Longontsteking behandeling: duur, genezen en thuisblijvenLongontsteking behandeling: duur, genezen en thuisblijvenLongontsteking wordt in de overgrote meerderheid van de gevallen veroorzaakt door pneumokokken, een bacterie die bij vee…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia, http://nl.wikipedia.org/wiki/Faalangst, 20 december 2014
  • Jobat, http://www.jobat.be/nl/artikels/wat-kost-faalangst-en-hoe-kan-je-ze-overwinnen/, 20 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 03-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.