Griep, opgezette keel bij schildklierontsteking thyreoïditis

Griep, opgezette keel bij schildklierontsteking thyreoïditis Het hebben van een griepje overkomt iedereen weleens. Soms kan het worden veroorzaakt door een ontsteking of infectie aan de schildklier. In dat geval valt het onder de noemer thyreoïditis. Het kan lichte grieperige klachten geven, waarbij de keel schor aanvoelt en pijn naar de oren uitstraalt. Bovendien kan de hals enigszins opzetten, waarnaast men een duf gevoel heeft. Wat houdt thyreoïditis in, hoe snel gaat het over en wanneer is het van belang om een medische check te doen?

Thyreoïditis, schildklierontsteking


Wat doet het orgaan?

De schildklier ligt net onder de adamsappel voor de luchtpijp. Het heeft een vlinderachtige vorm en heeft tot doel om voldoende hormonen af te geven. Het gaat daarbij om een drietal hormonen zijnde.

Trijodothyronine en Thyroxine

T3-hormoon oftewel trijodothyronine en T4-hormoon thyroxine. Het T3-hormoon is daarbij een afgeleide van het T4-hormoon. Deze stoffen zorgen primair voor de stofwisseling en hoe snel deze processen verlopen. Het is daarmee ook direct verbonden aan hoeveel energie we hebben, hoeveel vetten en glucose wordt opgeslagen en hoe dik we zijn.

Calcitonine

Het calcitonine hormoon is noodzakelijk voor een goede structuur en stevigheid van de botten. Het moet in goede balans zijn met het parathormoon, welke de afbraak daarvan stimuleert. Is het onvoldoende aanwezig, dan wordt kalk aan het skelet onttrokken. Het leidt tot het vasthouden van vocht, een toenemend gewicht en osteoporose.

Even verminderde weerstand

Het hebben van een ontstoken schildklier wordt vaak veroorzaakt door een virus, bacterie of door toedoen van de eigen weerstand. Deze kunnen de orgaancellen aanvallen, waardoor de werking van de schildklier tijdelijk of aanhoudend worden benadeeld. Een tijdelijk verminderde weerstand kan aanleiding zijn voor het binnendringen van een virus, maar kan ook het eigen immuun-systeem ongunstig activeren. Betreft het een virus dan valt het onder de noemer infectie, terwijl het in andere gevallen om een ontsteking gaat. Het kan eveneens door een zwangerschap worden getriggerd. Wat zijn de symptomen en hoe verschilt het met chronische aantasting van het orgaan?

Tijdelijke klachten thyreoïditis

Heeft u last van een ontsteking of infectie aan de schildklier, dan kan het op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan zijn dat u het feitelijk niet zodanig herkent, echter grieperige klachten heeft. Het kan gaan om een temperatuursverhoging tezamen met een futloos gevoel of enige spierzwakte, hoofdpijn, pijnlijk slikken, pijn stralend naar de oren, een schorre pijnlijke keel of hese stem. Bij de meeste mensen kan het brok in de keel gevoel van toepassing zijn, waarnaast de hals of keel ook opgezet kan zijn. Een opgezette schildklier dient u altijd goed in de gaten te houden en als het niet snel verdwijnt is aanvullend medische aandacht noodzakelijk. De werking van de schildklier kan tijdelijk vertraagd of juist versneld gaan. Die omstandigheid kan weer aanleiding zijn voor specifieke klachten, zoals trillen, verkoudheid, aangetaste stem met smaak en ontstekingen. Deze lichte klachten gaan meestal na enkele weken weer over, doordat de weerstand aantrekt en de ontsteking verdwijnt. Dit duurt ongeveer drie tot zes weken.

Schildkliercyste

Indien de schildklierontsteking in vergevorderd stadium verkeert, kan het aanleiding zijn voor een cyste. De ontsteking zelf triggert als het ware weefselgroei, waardoor een knobbeltje ontstaat. Het leidt tot een verdikking van de schildklier meestal aan één zijde van de keel. Oftewel een halve schildklier zal opzetten en is opvallend zichtbaar. Het kan snel verslechteren en daarom dient de cyste te worden verwijderd. Omdat daarmee ook de werking van de schildklier verder wordt aangetast, moet Thyrax medicatie worden ingenomen.

Schildklierontsteking Hashimoto

Een chronische variant op schildklierontsteking is Hashimoto. Daarbij keert het immuunsysteem tegen de eigen lichaamscellen, waarbij specifiek schildkliercellen worden aangetast. Het gaat hierbij om een auto-immuun ziekte. Omdat de schildklier trager gaat werken, zal de persoon meer botontkalking hebben. Daardoor wordt meer vocht vastgehouden. Het gewicht neemt eveneens door een ontregelde stofwisseling versneld toe. De persoon zal veel zweten, opvliegers en minder energie hebben. Om de diagnose te stellen moet er op het T4- en TSH-hormoon worden getest. Dit laatste staat voor het Thyreoïd stimulerend hormoon en wordt door de hypofyse aangemaakt. Op basis van de serumwaarden kan de diagnose worden vastgesteld.

Wat als de klachten aanhouden?

Bron: Http://geinformeerd.infoteur.nlBron: Http://geinformeerd.infoteur.nl
Indien vage klachten aanhouden - zoals trillen, het koud hebben of juist altijd zweten en warm tezamen met keelproblemen of opgezetheid - dan kan het aan een chronisch aangetaste schildklier liggen. Meest opvallende is dat het gewicht sterk toeneemt of afneemt. Het is van belang om een medische check te doen, waarbij de schildklierhormonen worden afgecheckt. Het kan inhouden dat de schildklier deels of geheel moet worden verwijderd, waarna het aanvullend met Thyrax-medicatie wordt behandeld. De dosering Thyrax wordt daarbij bepaald door periodieke serumwaarde controle. Laat u geregeld op deze serumwaarden controleren, zodat de dosering ook met de tijd kan worden aangepast. Neem daartoe contact op met uw huisarts. Let wel deze medicatie dient u levenslang in te nemen om lichaamsprocessen optimaal te stimuleren, zodat klachten grotendeels verdwijnen en/ of uitblijven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Knobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaKnobbel op sleutelbeen: Oorzaken van bultje aan claviculaHet sleutelbeen (clavicula) is een lang en dun bot dat tussen dat tussen het borstbeen en het schouderblad loopt. Het ve…
Tandcyste: oorzaak en behandelingTandcyste: oorzaak en behandelingEen cyste of tandcyste in de mondholte komt het meest voor aan de rand van een gebitselement: een tand of kies, of bij n…
Talgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekTalgkliercyste: knobbel/knobbeltje oksel, rug, schouder, nekEen talgkliercyste of atheroomcyste is een onschuldige aandoening. Een talkliercyste is een onderhuids knobbeltje dat on…
Urachuscyste: Cyste tussen navel en schaamstreekUrachuscyste: Cyste tussen navel en schaamstreekEen urachuscyste is een zakvormige holte die zich ontwikkelt in de urachus, een embryonale structuur die de navelstreng…

Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Kriebelhoest of vastzittende hoest - wat is het verschil?Je wilt van je hoest af wat nu? Hoesten kan heel erg vervelend zijn zeker als je niet weet wat je er precies tegen kunt…
Maculadegeneratie: Stamceltherapie, netvliesprothese etcMaculadegeneratie: Stamceltherapie, netvliesprothese etcMaculadegeneratie is een stille epidemie. Met een vergrijzende maatschappij lijden meer en meer mensen aan deze oogaando…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 5 januari 2015:
  • https://www.salusi.nl/ontsteking-schildklier-ontstoken-thyroiditis/
  • http://www.martiniziekenhuis.nl/Documents/Patientenfolders/Interne%20Geneeskunde/1465364%20Schildklierontsteking%20(thyreoi%CC%88ditis)%20hj.pdf
  • Afbeelding bron 1: http://geinformeerd.infoteur.nl
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.