Diarree - Symtomen en behandeling

Diarree - Symtomen en behandeling Er bestaat zowel acute als chronische diarree. Met diarree is het vooral belangrijk dat je niet teveel vocht verliest, zeker bij ouderen en kinderen moet er goed op worden gelet dat zij veel water drinken (eventueel met een zakje O.R.S.). Er zijn verschillende medicijnen tegen diarree, al wordt bij buikgriep een diarreeremmer afgeraden. Als je bijvoorbeeld op zaterdagavond opeens diarree krijgt, kun je altijd de huismiddeltjes proberen om de diarree te verminderen.

Acute of chronische diarree

Acute diarree komt plotseling op, dit kan een gevolg zijn van buikgriep of bijvoorbeeld voedselvergiftiging. Diarree is waterdunne ontlasting die je niet op kunt houden. Het belangrijkste bij acute diarree is het voorkomen van uitdroging, drink dus voldoende water. Chronische diarree is diarree die langer dan twee weken aanhoudt of telkens terug keert. Chronische diarree komt soms voor bij prikkelbare darm syndroom. Heb je last van chronische diarree dan is het belangrijk de huisarts te raadplegen.

Medicijnen tegen diarree

Er zijn verschillende medicijnen verkrijgbaar tegen diarree, de meest bekende is loperamide. Loperamide is bekend van verschillende merken zoals: imodium, huismerken en diacure. Loperamide remt de beweging van de darmen en zorgt er voor dat de anus wordt samengetrokken. Hierdoor blijft de vloeibare ontlasting in de darm bewaard waardoor het lichaam meer vocht kan onttrekken. Loperamide komt voor in smettabletten, capsules en vloeibare vorm. De vloeibare vorm van loperamide wordt vaak gebruikt bij kinderen en ouderen omdat de dosis makkelijker kan worden gedoseerd. Let op: loperamide kan de werking van het medicijn Tipranavir verminderen.

Buikgriep of voedselvergiftiging

Buikgriep

Buikgriep is een besmettelijk virus. Met buikgriep komen de volgende klachten voor: diarree, overgeven, spierpijn, koorts en hoofdpijn. Bij buikgriep wordt het afgeraden om diarreeremmers te gebruiken omdat het virus anders in het lichaam blijft zitten. Eten is niet verplicht maar zorg er wel voor dat je wat drinkt met kleine slokjes. Mocht je wel eten kunnen verdragen dan is het slim om yoghurt te eten, dit kan er voor zorgen dat de goede bacteriën worden aangevuld in de darmen.

Voedselvergiftiging

Voedselvergiftiging komt voor als iemand iets heeft gegeten wat over datum is of wat niet goed bereid is. Voedselvergiftiging gaat vaak gepaard met braken en diarree. Met voedselvergiftiging is het beter om geen stoppend middel te gebruiken maar een medicijn wat de schadelijke stof aan zich bindt zoals bijvoorbeeld Norit. Let op Norit kan de werking van de pil verminderen.

Uitdroging bij risicogroepen

Voor iedereen die diarree heeft is het belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen. Maar zeker bij ouderen en kinderen is het heel belangrijk dat zij goed drinken. Deze risico groepen drogen namelijk eerder uit dan volwassenen. Om de vochthuishouding op peil te houden zijn er ook O.R.S. (Oral Rehydration Salts) zakjes te koop, dit poeder kun je vermengen met een half glas water. O.R.S. zakjes bevatten suikers en zouten, dit zorgt er voor dat we het vocht goed op kunnen nemen. Bij baby's mag je de oplossing niet door de flesvoeding geven maar kun je de speen in de poeder dippen.
Uitdrogingsverschijnselen:
  • Droge mond en ogen
  • Minder speeksel
  • Dorst hebben
  • Tintelende lichaamsuiteinden
  • Verminderd zicht
  • Huidelasticiteit (als de huidplooi blijft staan)
  • Diepliggende ogen bij baby's
  • Huilen zonder tranen
  • Niet tot heel weinig plassen
  • Hoofdpijn
  • Versnelde of verlaagde hartslag
  • Spierkrampen of verminderde spierkracht
  • Spraakproblemen
  • Verwardheid

Huismiddelen tegen diarree

Om uitdroging te voorkomen kun je een glaswater met een theelepeltje zout en suiker drinken. Om het braken te verminderen kan cola gedronken worden. Wel is het belangrijk het prik er af te halen, dit doe je door de fles even te schudden of een beetje suiker bij de cola toe te voegen. Ook rijstwater (water waarin de rijst is gekookt) kan worden gedronken om de diarree te verminderen.

Wanneer naar de dokter

Het is belangrijk naar de dokter te gaan als:
  • De diarree langer dan drie dagen aanhoudt
  • Diarree steeds terug keert
  • Baby's of ouderen met diarree
  • Je weinig plast en/of droge ogen hebt.
  • Er bloed of slijm bij de ontlasting zit
  • Je hoge koorts hebt

Lees verder

© 2015 - 2024 Taranaomi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Buikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingBuikgriep, maagdarminfectie: symptomen en behandelingEen buikgriep is iets heel naars om mee te maken. Vaak lig je uren over te geven en stroomt daarnaast de diarree er aan…
Wat te doen tegen diarree? Oorzaken & tips bij buikloopWat te doen tegen diarree? Oorzaken & tips bij buikloopDiarree of buikloop is een erg vervelende aandoening waar de meesten onder ons wel eens last van hebben gehad. Bij diarr…
Buikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn en diarree, geen eetlust, overgeven, moe, hoofdpijnBuikpijn met misselijkheid, overgeven, diarree en gebrek aan eetlust duidt vaak op een maag-darminfectie, veroorzaakt do…
Buikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseBuikgriep: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEen maag-darminfectie of gastro-enteritis noemen we in de volksmond ook wel buikgriep. Het gaat om een ontsteking van he…

Bloedende moedervlekBloedende moedervlekDe meeste mensen hebben wel één of meerdere moedervlekken. Deze kunnen bij de geboorte aanwezig zijn of in de kinderjare…
Gekneusde rib: symptomen en behandeling gekneusde ribbenGekneusde rib: symptomen en behandeling gekneusde ribbenGekneusde rib wordt 'ribcontusie' genoemd. Een gekneusde rib of ribben is een pijnlijke kwetsuur of blessure. Bij een ge…
Bronnen en referenties
  • http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Loperamide.aspx?mId=10704&rId=148
  • Medischebron.nl/buikgriep-symptomen-behandeling/
  • http://www.spijsvertering.info/tips-bij-klachten/diarree/wanneer-naar-de-huisarts/
  • http://www.henw.org/archief/volledig/id73-nhg-standaard-acute-diarree.html
  • http://www.leerwiki.nl/Uitdroging_en_uitdrogingsverschijnselen_deel_2
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/uitdroging/item38940
Taranaomi (15 artikelen)
Gepubliceerd: 14-01-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.