Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van Doose

Jeugdige epilepsie, schokken: syndroom van Doose Het hebben van epilepsie of epileptische aanvallen kan veel overlast veroorzaken. Bij het syndroom van Doose gaat het om zeer jeugdige epilepsie, waarbij het in eerste instantie als koortsepilepsie voordoet. Het verandert naar ernstig schokken met tijdelijke verlamming en bewusteloosheid. Het kan kortstondig zijn, maar ook urenlang aanhouden. Wat houdt het syndroom van Doose in en in welke gradaties kan het voorkomen?

Syndroom van Doose


Schokken en bewusteloosheid

Bij het syndroom van Doose is er vermoedelijk sprake van een genetische afwijking (nog niet aangetoond) en/ of elektrische stoornissen. Het zorgt ervoor dat het kind vanaf circa drie jaar (kan variëren) epileptische aanvallen heeft, waarbij tijdelijke bewusteloosheid optreedt. Het type schokken dat men heeft, kan eveneens in verschillende varianten voordoen. Bij de ergste variant kan het soms uren of dagen aanhouden (dit geldt bij één op de drie gevallen). Wat houdt het syndroom van Doose in en welke gradaties qua epilepsie kan het hebben?

Verschillende gradaties

Zodra het kind ouder wordt, verandert de aard van de epileptische myoclonic-astatische aanvallen. In eerste instantie zal het kind koorts hebben, waarbij epilepsie voordoet. Het wordt dan ook wel koortsepilepsie genoemd. De eerste aanval komt vaak voor rond het derde levensjaar, echter soms komt het reeds in het eerste levensjaar voor. Deze omstandigheid verandert daarna snel in epilepsie zonder koorts. Aanvullend komen myocloon-astatische aanvallen voor. Dit houdt in dat een deel van het lichaam plotsklaps schokt en verlamt en snel daarna weer herstelt. De persoon zakt even door de benen of laat iets vallen zonder er zelf erg in te hebben, waardoor men een valaanval heeft.

Tijdelijke bewusteloosheid

Indien een aanval voordoet treedt absence op. Dit houdt in dat de baby of kind het bewustzijn verliest. Het houdt in dat er geen besef zal zijn, dat het men overkomt. Pas als de aanval over is, dan kan men zich realiseren dat het is voorgevallen. Omdat men niet weet wat er gebeurt of dat een aanval plaatsvindt, kan er ook ongewenste schade worden aangericht. Denk aan een val, waarbij het hoofd een harde ondergrond raakt.

Behandeling syndroom van Doose

Om beschadigingen tijdens een aanval te vermijden, wordt vaak gebruik gemaakt van een helm, eventueel gecombineerd met andere valbescherming. Ook is het van belang om ongewenste of gevaarlijke objecten goed weg te bergen. Daarnaast moet het kind op de onderste verdieping slapen. Aanvullend zal anti-epileptica moeten worden ingezet, zodat aanvallen minder frequent voorkomen. Ondanks de aanvallen zal het kind normaal kunnen opgroeien, waarbij alles verder goed functioneert. Bovendien kan het ketogeen dieet helpen om de invloed van epileptische aanvallen drastisch af te laten nemen.

Ketogeen dieet

Om de invloed van anti-epileptica te verminderen kan men het ketogeen dieet toepassen. Het houdt in dat men praktisch geen koolhydraten (omzetting naar glucose) meer inneemt, maar overstapt op vetten. Bovendien dient men de inname van suiker altijd te vermijden, zodat het dieet het best tot zijn recht komt. Door het ketogeen dieet te volgen kan de invloed van aanvallen tot op vijftig procent worden verminderd. Laat u goed informeren omtrent het ketogeen dieet en wat wel of niet mag worden ingenomen. Het kan veel overlast wegnemen, zodat de complicaties van het syndroom van Doose worden geminimaliseerd.

Heeft uw kind dit syndroom of epileptische aanvallen laat u dan uitvoerig door de behandelend arts informeren. Door handige tips maar ook het voorgenoemde dieet kan de overlast aanzienlijk minder worden, waardoor het kind er beter mee kan leren leven.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Epilepsie, epileptische aanvallenEpilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. De aanvallen verschillen van persoon tot persoon. Epi…
De soorten en behandeling van de hersenaandoening epilepsie30 op de 100,000 mensen in Nederland hebben de hersenaandoening epilepsie. Het klinkt misschien heel weinig, maar dit be…
Epilepsie: symptomen en diagnoseEpilepsie: symptomen en diagnoseAls je aan epilepsie lijdt, heb je last van aanvallen waarbij er een storing is in de elektrische geleiding van de herse…
Epilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie: twee verschillende hoofdsoortenEpilepsie is een aandoening waarbij er een storing ontstaat in de elektrische geleiding in de hersenen. Deze verstoring…

Ons vaatstelsel en vaatziekten (o.a. Rendu-Osler-Weber)Ons vaatstelsel en vaatziekten (o.a. Rendu-Osler-Weber)Naast vocht bestaat ons lichaam ook uit een hoeveelheid bloed. Wij hebben ongeveer vier tot zes liter bloed in ons licha…
Waarom moet ik vaak plassen? PlasproblemenWaarom moet ik vaak plassen? Plasproblemen'Waarom moet ik vaak plassen?' is een vraag die veel mensen zich stellen. Vaak heeft vaak moeten plassen te maken met ou…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 27 januari 2015:
  • http://www.epilepsievereniging.nl/epilepsieplus/syndromen/doose-syndroom/behandeling/
  • http://www.epilepsievereniging.nl/ik-heb-epilepsie/wat-is-epilepsie/soorten-aanvallen-2/
  • http://www.kinderneurologie.eu/ziektebeelden/epilepsie/doose.php
  • http://www.ketogeendieet.net/
  • http://doosesyndrome.org/mae-explained/genetics
Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.