Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandeling

Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandeling Heel veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, een met het blote oog onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huisstof leeft. Huisstofmijtallergie is in feite een allergische reactie op de uitwerpselen van huisstofmijten, die zich ophouden in matrassen, dekbedden, kussens, gestoffeerd meubilair, tapijt, knuffeldieren en op beschimmelde muren. Huisstofmijten voeden zich met de huidschilfers van mens en dier.

Allergie huisstofmijt


Wat is huisstofmijtallergie?

Hooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlinHooikoorts / Bron: Istock.com/mkrberlin
Bij een allergie reageert het afweersysteem van het lichaam door antistoffen aan te maken gericht tegen niet-schadelijke eiwitten, allergenen geheten, die aanwezig kunnen zijn in diverse bronnen, bijvoorbeeld in uitwerpselen van huisstofmijten, stuifmeel van boompollen en graspollen (hooikoorts). Bij een allergie voor huisstofmijt reageert het afweersysteem zodra het in contact komt met de uitwerpselen van huisstofmijten doordat je huisstof inademt. In huisstof zitten namelijk de uitwerpselen van huisstofmijten. Door deze reactie komen allerlei stoffen zoals histamine en andere ontstekingsbevorderende stoffen vrij. Huisstofmijtallergie is een zogeheten inhalatieallergie: een allergische reactie na het inademen van bepaalde stoffen, in dit geval de uitwerpselen van huisstofmijt.

Welke symptomen treden op bij een allergie voor huisstofmijt?

Als je een huisstofmijtallergie hebt, kun je last krijgen van de volgende klachten als je in aanraking komt met de uitwerpselen van huisstofmijten:

Hoe ontstaan de klachten?

De klachten ontstaan omdat de allergenen terechtkomen op het neusslijmvlies, waardoor het neusslijmvlies opzwelt en geïrriteerd raakt, wat jeuk, niesbuien en een verstopte neus c.q. loopneus tot gevolg heeft. Of de allergenen komen lager in de luchtwegen, wat astmatische verschijnselen tot gevolg heeft (kortademigheid, benauwdheid). Contact van het allergeen met het oogslijmvlies zorgt voor jeukende, branderige en tranende ogen.

Bijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewiczBijholteontsteking / Bron: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Andere klachten
Daarnaast kun je last krijgen van andere klachten, zoals futloosheid en vermoeidheid, hoesten, lichte spierpijn en koortsachtig gevoel, hoofdpijn (doordat het neusslijmvlies zodanig zwelt dat de afvoer van vocht uit de bijholten geblokkeerd raakt), neuspoliepen, oorontsteking en bijholteontsteking (als gevolg van de eerder genoemde blokkade), in de volksmond bekend als 'voorhoofdsholteontsteking'. Bij een goede behandeling tegen de huisstofmijtallergie zullen de klachten afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Binnenshuis zijn de klachten het ergst

De klachten die optreden bij huisstofmijtallergie zijn binnenshuis het hevigst, vooral in de vochtige herfstmaanden. Je hebt er tijdens droge warme zomermaanden minder last van. De klachten hebben wel wat weg van een verkoudheid maar een belangrijk verschil is dat de klachten van een verkoudheid na ongeveer twee weken weer over zijn. Veel mensen met huisstofmijtenallergie blijken ook gevoeliger voor allerlei andere prikkels als sigarettenrook, verfluchtjes en bepaalde parfums.

Hoe kun je het beste klachten voorkómen bij huisstofmijtallergie?

Door ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk huisstofmijt in huis is, kun je klachten voorkomen of binnen de perken houden. Neem daarvoor de volgende maatregelen in acht:

  • Voorkom dat je huis te vochtig is, door onder meer:
    • Goed ventileren (door openstaande roosters) en regelmatig luchten, vooral in de badkamer, keuken en slaapkamer;
    • Binnenshuis de was niet ophangen;
    • Bij koud en vochtig weer, kan het helpen de woon- en slaapkamers overdag te verwarmen waardoor het vocht in de warme lucht wordt opgenomen en bij het luchten wordt afgevoerd.
  • Vervang oude materialen in huis (matrassen, vloerbedekking of gordijnen), aangezien daar zeer veel huisstofmijten in kunnen zitten. Vervang deze materialen door:
    • Glad materiaal voor vloeren (bijvoorbeeld laminaat), wanden, meubels (houten of metalen meubelen of anders een gladde, skai of leren bekleding) en bedden;
    • een bed met een luchtdoorlatende bodem en een matras van synthetisch materiaal;
    • anti-allergie dekbed en kussen en speciale mijtwerende hoezen voor matras, dekbed en kussen;
    • kasten die je kunt afsluiten.
  • Stofvrij maken en wassen:
    • Was het beddengoed (inclusief dekbed en hoofdkussens) ten minste een keer in de twee weken op minimaal 60°C.
    • Regelmatig stofzuigen met een stofzuiger met een HEPA filter (een speciaal filter om lucht te zuiveren van kleine deeltjes) en stof afnemen met een vochtige doek.
    • Geen planten in de slaapkamer;
    • Was overgordijnen jaarlijks en vitrage bij voorkeur vaker.
  • Installeer binnenshuis een luchtreiniger om stofdeeltjes te filteren.

Hoe wordt huisstofmijtallergie behandeld?

Wanneer vastgesteld is dat er sprake is van een huisstofmijtallergie, kan de (huis)arts antihistaminica voorschrijven. Antihistaminica voorkomen dat ontstekingsbevorderende stoffen in de slijmvliezen worden losgelaten. Er bestaan antihistaminica in tabletvorm, maar ook in de vorm van oogdruppels of oogzalf. Wanneer de klachten zich beperken tot de neus, kunnen speciale neusdruppels en neussprays uitkomst bieden. Bij klachten van astmatische aard, kunnen door de arts 'pufjes' worden voorgeschreven. Immunotherapie, ook desensibilisatie of hyposensibilisatie genoemd, behoort ook tot de behandelmogelijkheden. Bij immunotherapie door middel van injecties, krijg je datgene waar je allergisch voor bent ingespoten, waarmee geprobeerd wordt je minder gevoelig te maken voor deze prikkels.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Huisstofmijt in huisHuisstofmijt in huisDe huisstofmijt komt, zoals de naam al doet vermoeden, in stof voor. De huisstofmijt leeft van organisch materiaal. Het…
Huisstofmijtallergie: wat kun je er zelf tegen doenLast hebben van huisstofmijtallergie kan heel erg vervelend zijn. Je moet vaak niezen en hoesten. Je kunt last hebben va…
Huisstofmijt bestrijdenHuisstofmijt bestrijdenDe huisstofmijt is een piepklein beestje dat overal voorkomt: zowel binnen als buiten. Huisstofmijt is verantwoordelijk…
HuisstofmijtallergieHet hele jaar door verkouden. Dit klinkt vreselijk maar mensen met een huisstofmijtallergie zullen het herkennen. Door d…

Overmatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesOvermatig zweten (hyperhidrosis): oorzaken en remediesZweten, ook wel transpireren genoemd is onder andere nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. We zweten via twee s…
Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen?Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen?Alle huisartsen kunnen het bloed van hun patiënten laten testen op de ziekte van Lyme. Helaas zijn deze testen niet al t…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AlexRaths
  • https://www.mchaaglanden.nl/stimulansz/ziekten-a-z/huisstofmijtallergie
  • https://www.amc.nl/web/Zorg/Patient/Zoek-op-specialisme/Allergologie/Patienteninformatie/Immunotherapie-door-middel-van-injecties.htm
  • http://nvva-allergologie.nl/patienten/allergie-voor-huisstofmijt/
  • http://www.gezondheidsnet.nl/allergie/allergisch-voor-huisstofmijt
  • https://www.thuisarts.nl/allergie/ik-ben-allergisch-voor-huisstofmijt
  • http://www.huidinfo.nl/huisstofmijtallergie.html
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/72263-huisstofmijtallergie-symptomen-medicijnen-en-huisdieren.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/mkrberlin
  • Afbeelding bron 2: Wavebreakmedia/Shutterstock.com
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/KatarzynaBialasiewicz
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.