Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?

Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders? Bij pijn op de borst, met uitstraling naar de arm, schouderbladen en kaken wordt al snel gedacht aan een hartinfarct. Maar deze klachten hoeven niet altijd te betekenen dat er sprake is van een hartinfarct. Dagelijks komen er bij de huisartsen en de spoedeisende hulp mensen met soortgelijke klachten en bij ruim een kwart van de mensen met deze klachten blijkt na grondig onderzoek dat er wat anders aan de hand is dan een hartinfarct. Enkele mogelijkheden zijn maagzuur problemen, cosochondritis, de ziekte van Bornholm en angststoornissen. Heb ik een hartinfarct of wat anders?

Heb ik een hartinfarct, of is het wat anders?


Hartinfarct, wat is het en wat zijn mogelijke symptomen?

Van een hartinfarct is sprake als een kransslagader afgesloten raakt, waardoor een gedeelte van het hart niet meer wordt voorzien van bloed. Dit zorgt voor een gebrek aan zuurstof ter plaatse, waardoor een gedeelte van de hartspier afsterft. Op het hart blijft littekenweefsel achter.

Symptomen die bij een hartinfarct kunnen optreden

Pijn en een drukkend gevoel op de borst met eventueel uitstraling naar armen, de kaak, rug en bovenbuik. De klachten houden in rust langer aan dan 5 minuten. Misselijkheid en zweten komen ook vaak voor.

Bij vrouwen kunnen zich heel andere symptomen voordoen dan bij mannen, waardoor het bij vrouwen soms moeilijker kan zijn om door te hebben dat het om een hartinfarct gaat. Vrouwen kunnen zich al een tijd lang niet goed voelen met klachten als vermoeidheid, duizeligheid, kortademigheid en pijn in de buik, tussen de schouderbladen of in de rug. Bij nader onderzoek blijkt dan dat ze een hartinfarct hebben doorgemaakt.

Angststoornissen, wat is het en wat zijn mogelijke symptomen?

Bij een groot deel van de mensen die bij de spoedeisende hulp terecht komen met een mogelijk hartinfarct, maar waarbij dit niet het geval is, blijken angststoornissen of een depressie de klachten te veroorzaken. Van angststoornis is sprake als een persoon vaak en lang angstig is, zonder dat er in de omgeving reden is voor extreme angstigheid en dit zo erg wordt dat de betreffende persoon niet meer goed kan functioneren in het dagelijks leven.

Symptomen die bij een paniekstoornis kunnen optreden

  • benauwdheid
  • hartkloppingen
  • duizeligheid
  • trillerig voelen
  • transpireren
  • bang zijn om de controle te verliezen

Maagzuurproblemen – zuurbranden

Voor de vertering van ons voedsel wordt in de maag sappen aan het voedsel toegevoegd, waaronder zoutzuur. De maag zelf is beschermd tegen de inwerking van deze sappen, maar de slokdarm niet. Om te voorkomen dat het sap in de slokdarm terecht komt zit er tussen de slokdarm en de maag een sluitspier (sfincter). Bij sommige mensen werkt de sluitspier niet naar behoren of is er sprake van een middenrif breuk waardoor er te vaak en te veel maagzuur in de slokdarm terecht komt. Dit zorgt voor beschadigingen van de binnenzijde van de slokdarm.

Symptomen bij zuurbranden

De symptomen kunnen o.a. (drukkende) pijn achter het borstbeen en/of de bovenbuik met uitstraling naar rug, schouderbladen en hals zijn. Het is dus niet gek dat dit te verwarren is met een mogelijk hartinfarct.

Ziekte van Bornholm

De ziekte van Bornholm is een besmettelijke virusinfectie, die via het spijsverteringskanaal het lichaam binnenkomt en ontstekingen van de spieren veroorzaakt . De ziekte zelf hoeft niet behandeld te worden aangezien die vanzelf weer overgaat.

Symptomen van de ziekte van Bornholm

De symptomen kunnen o.a. een drukkende pijn op de borst of in de bovenbuik, gepaard gaand met felle pijnscheuten zijn. De pijn kan uitstralen naar rug, schouders en nek. De pijnaanvallen kunnen enkele minuten duren, maar kunnen ook uren doorgaan.

Costochondritis

Costochondritis is een aandoening waarbij het kraakbeen van de ribben en tussen de ruggenwervels ontstoken raakt. Het is een reumatische aandoening.

Symptomen van costochondritis

Pijnklachten en een drukkend gevoel op de borst en/of de schouderbladen eventueel gepaard gaande met uitstraling naar armen, schouders of de buik. Drukken op het kraakbeen en bewegingen van het bovenlichaam laten de pijn flink toenemen, dit is een goede graadmeter om te weten dat het niet om een hartinfarct gaat.

Heb ik een hartinfarct of wat anders?

Het is dus wel duidelijk dat pijnklachten op de borst, met uitstraling naar arm, rug, nek schouderbladen niet altijd betekent dat het om een hartinfarct gaat. Toch is het erg belangrijk om bij deze klachten, als ze langer dan 5 minuten aanhouden in volkomen rust, snel contact op te nemen met de huisarts. Hoe langer de kransslagaderen geblokkeerd zijn, hoe meer schade aan het hart ontstaat.

Lees verder

© 2015 - 2024 Wilmo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hartinfarct: elke seconde teltHartinfarct: elke seconde teltJaarlijks komen 25.000 mensen in Nederland met een hartinfarct in het ziekenhuis te liggen. Een hartinfarct word ook wel…
Symptomen van een hartinfarctSymptomen van een hartinfarctHeb je de laatste tijd last van pijn in de borst? Misschien heb je wel een hartinfarct gehad. Ontdek hier de symptomen e…
Hartinfarct of hartaanval: oorzaken, symptomen, behandelingHartinfarct of hartaanval: oorzaken, symptomen, behandelingBij een hartinfarct ook wel hartaanval genoemd is er sprake van een plotseling ernstig tekort aan zuurstof in een gedeel…
Syndroom van Tietze: pijn op de borstSyndroom van Tietze: pijn op de borstPijn op de borst: de meeste mensen denken gelijk aan een hartaanval of een ernstige hartkwaal. Zoek maar eens op het int…

Eerste hulp bij vergiftigingenEerste hulp bij vergiftigingenVergiftigingen vinden dikwijls in huis plaats, variërend van zeer etsende stoffen tot insecticiden, medicijnen en alcoho…
Klompvoet bij baby en volwassene, symptomen en behandelingKlompvoet bij baby en volwassene, symptomen en behandelingEen klompvoet wordt vaak nogal verward met een misvormde voet. Veel mensen denken bij een klompvoet dan ook aan een klom…
Bronnen en referenties
  • www.hartstichting.nl
  • www.psyq.nl
  • Pdg.elobot.nl/bornholm-ziekte
  • http://www.tietze.nl
  • Margriet 9 januari 2015
Wilmo (308 artikelen)
Laatste update: 26-10-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.