Schaamluis, wat is het en wat kun je er tegen doen?

Schaamluis is een ongevaarlijke aandoening. In de meeste gevallen loop je schaamluis op door onveilig vrijen. Maar je kan ook schaamluis oplopen doordat het via handdoeken en/of kleding overgebracht wordt. Schaamluizen zijn hele kleine parasieten van ongeveer 3 mm klein, die graag verblijven op plaatsen waar veel haar zit en het vochtig en warm is.

Wat is schaamluis

Schaamluis is ten eerste een ongevaarlijke aandoening. Schaamluizen zijn kleine parasieten die vaak verblijven op plaatsen waar het vochtig en warm is. Ze leven van menselijk bloed. Schaamluizen zijn opvallend plat, en zijn maar ongeveer 3 mm klein. Schaamluis is niet ernstig, maar als het niet wordt behandeld wordt de jeuk en de kans om andere te besmetten steeds groter. Het is daarom wel verstandig om er wat aan te doen.

De klachten die schaamluizen geven zijn vooral erg veel jeuk, maar ook kleine wondjes. Door het krabben kan dit verergeren, en kan de huid ook nog eens een infectie oplopen. Ondanks de jeuk is het dus verstandig zo min mogelijk te krabben.

Oorzaak schaamluis

In de meeste gevallen loop je schaamluis op door onveilig vrijen. Maar zelfs als je veilig vrijt (met condoom), heb je kans op schaamluis. Met intiem contact zonder vrijen kun je het al oplopen. Schaamluizen komen het meeste voor op warme, vochtige plekken. Daarom zitten ze het liefste bij het schaamhaar. Maar ze kunnen ook voor komen onder je oksels, je baard, je wenkbrauwen of je wimpers.

Ook kun je schaamluis oplopen door te liggen in een besmet bed, het gebruiken van een besmette handdoek of het dragen van kleding die besmet is.

Schaamluis veroorzaakt vooral erg vervelende jeuk. Ongeveer twee weken na contact met de schaamluis of met de neten begint de jeuk te ontstaan. De luizen kunnen vlekjes van rode of bruine ontlasting achterlaten in je ondergoed.

Wat kun je zelf doen tegen schaamluis

Schaamluis is heel goed te behandelen met de juiste medicijnen. Het beste tegen schaamluis zijn crèmes zoals permetine crème. Het is verstandig om 2 uur voordat je gaat slapen de crème te smeren. Het is ook belangrijk om je zo goed mogelijk met de crèmes in te smeren. Rondom je penis of vagina, maar ook op andere gebieden waar haar groeit en waar het warm en vochtig aanvoelt zoals oksels, baard en buik haar. Let er wel op dat je deze crème níét gebruikt als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft!
Na de behandeling kun je zelf nog een aantal dingen doen:
  • Luizenkam: Overal waar je last hebt van de luizen kun je de luizenkam gebruiken. Een luizenkam kun je kopen bij een drogist of apotheek.
  • Was kleding en beddengoed: Was álles wat in aanraking is geweest met de schaamluizen, zoals beddengoed en kleding. Kleding die niet gewassen kan worden kun je bewaren in een donkere vuilniszak, ongeveer 1 hele week lang. Na deze week zijn alle luizen en eventuele neten dood.
  • Scheren van de haren waar de schaamluizen zitten: Het scheren van de haren is verstandig, zo kunnen minder schaamluizen zich nestelen. Vroeger kwam schaamluis veel meer voor dan nu, omdat veel meer mensen hun schaamhaar nu scheren.
  • Schaamluis in de wenkbrauwen: Smeer 10 dagen lang wat vaseline op je wenkbrauwen, zo dood je de schaamluizen.
  • Waarschuw je partner(s): Het is erg belangrijk om je sekspartners (of je enige partner) te waarschuwen. Zij moeten zichzelf namelijk ook behandelen, ook al hebben ze geen last van schaamluis, dit kan namelijk later wel nog voorkomen.

Voorzorgsmaatregelen

Het is verstandig om je huid goed schoon te houden. Elke dag douchen/wassen is erg belangrijk. Het is ook verstandig om je shampoo, zeep en andere verzorgingsmiddelen alleen voor jezelf te gebruiken, leen deze niet uit aan anderen. Regelmatig (om de twee weken) je bed verschonen is ook verstandig om te doen. Vooral als je het bed met iemand of met meerdere mensen deelt.
© 2015 - 2024 Stacey, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Jeuk in je schaamhaarJeuk in je schaamhaarJeuk is heel erg vervelend. En helemaal als het op een intieme plek zit waar je niet steeds kunt krabben. Wanneer je jeu…
Schaamluis, platjes: symptomen, oorzaak en behandelingSchaamluis, platjes: symptomen, oorzaak en behandelingDe symptomen van schaamluis bestaan uit hardnekkige jeuk in het schaamhaar. Schuimluis, ook wel 'platjes' of 'Pthius pub…
Besmetting met schaamluisBesmetting met schaamluisSchaamluis valt onder de SOA (Seksueel Overdraagbare Aandoeningen), maar het is ook mogelijk dat je op een andere manier…
Schaamhaarmode en trendsSchaamhaarmode en trendsHet scheren van schaamhaar is geen taboe meer. Het lijkt erop dat alle vrouwen het schaamhaar scheren. Het is niet lange…

Gebroken vinger: oorzaken, symptomen, behandeling en herstelGebroken vinger: oorzaken, symptomen, behandeling en herstelEen gebroken vinger is ogenschijnlijk een kleine verwonding, maar zonder goede behandeling kan een gebroken vinger verve…
Platvoeten, oorzaak en verhelpenPlatvoeten, oorzaak en verhelpenDat een baby met platvoeten geboren wordt, is een feit. Het voetgewelf of de voetboog is bij baby's nog niet ontwikkeld.…
Bronnen en referenties
  • http://www.huidconsult.nl/portal/index.php/Huidziekten-A-Z/Huidziekten-S-t/m-Z/Schaamluis.html#.VTaPgpWJjIU
Stacey (42 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.