Harde kaakbobbel, botvergroeiing onder eerste kies

Harde kaakbobbel, botvergroeiing onder eerste kies Met de tong voelen we dagelijks de structuur van het gehemelte en de kaak. Indien er ongewone structuren, bobbels of vergroeiingen ontstaan, dan valt het meestal snel op. Als het daarbij ook pijn gaat doen, wil men er zo snel als mogelijk vanaf komen. Zeker als er sprake is van snel groeiende verandering, is het van belang om oplettend te zijn. Wat zijn zoal de veroorzakers van een harde kaakbobbel en in welke gevallen is een medische check belangrijk?

Harde kaakbobbel


Krijgen van een harde kaakbobbel

Iedereen heeft een vergelijkbare binnenkant van de mond en het gehemelte, maar er zijn altijd kleine verschillen. Met de tijd ontstaan wondjes welke helen, waardoor kleine afwijkingen achterblijven. Het kan ook voorkomen dat met het ouder worden een harde bobbel op de kaak ontstaat. Het voelt even hard aan als het omringende kaakbot en kan met de tijd qua formaat toenemen. Wat houdt deze kaakbobbel in en waardoor kan het worden veroorzaakt?

Exostose, aanwas van bot

Iedere dag poetsen we onze tanden, waarbij geregeld het kaakweefsel door de harde kant van de tandenborstel wordt beroerd. Deze continue belasting kan ertoe leiden dat het bot overactief wordt, waardoor exostose ontstaat. Lokaal wordt het bot geactiveerd, waardoor geleidelijk aan een vergroeiing merkbaar is. Botaccumulatie voltrekt relatief traag en daardoor zal de bobbel met de jaren voelbaar zijn. In de meeste gevallen is dit type kaakvergroeiing van toepassing en is onschuldig van aard.

Jicht tophi

Indien het lichaam verzuurt, kunnen kristallen ontstaan. Het zuurgehalte is in dat geval relatief hoog en kan onvoldoende worden afgevoerd. Normaal leidt zuur tot krampen, pijn en ontstekingen. Denk aan reumatische klachten, waarbij de gewrichten opzetten en pijn ontstaat. Het kan daarbij gaan om teveel urinezuur (reuma), melkzuur (overactieve spieren) of azijnzuur (alcoholisme). Een andere manier om teveel zuur te verwerken, is door kristallen aan te maken. Het zijn witte steentjes welke los in de huid, weefsels kunnen voorkomen, maar ook aan bot kunnen vastgroeien. Wordt de kaakvergroeiing door jicht tophi veroorzaakt, dan zullen ook elders in het lichaam kleine kristallen groeien en vervormingen geven. Naarmate men ouder wordt, neemt de kans op kistalvorming toe. Dit komt omdat het aandeel natriumbicarbonaat in het lichaam afneemt.

Open wondje met etter

Door toedoen van zuur en/ of overmatig geïrriteerd weefsel kunnen ontstekingen ontstaan. Inwendig kan een ontsteking door etteropbouw groeien, waarbij het snel qua format kan toenemen. Dit gaat vaak gepaard met pijn, omdat omringend weefsel overmatig op spanning komt te staan. Het kan openbarsten, waardoor men een open wondje heeft. In dat geval moet men geregeld met een zoutwateroplossing spoelen om het te laten herstellen. Ligt de ontsteking dieper in het weefsel dan zal een sneetje moeten worden gemaakt om de etter eruit te krijgen.

Wortelpunt vergroeiing

Via de tandwortel zitten tanden goed vast aan de kaak. Het kan voorkomen dat deze wortel dieper in het bot groeit, waarnaast het ook scheef kan groeien. Oftewel de wortel kan naar binnen groeien, waardoor een bobbel ontstaat. Groeit het eveneens verder dan kan een open wondje ontstaan, waarbij ook ontstekingen kunnen voorkomen. Het veroorzaakt eveneens een fistel oftewel een ongewone open verbinding.

Mondkanker

Soms gaat de vergroeiing gepaard met een veranderende kleur van het zachte weefsel. In eerste instantie kan het gaan om licht witte, gele of rode verkleuringen. Dit kan overgaan in donkerbruine of zelfs zwart wordende vlekken, waaruit etter en/ of bloed komt. Bovendien groeit het sneller, dan men bij kristal- of botvorming zou verwachten. Deze omstandigheid is reeds zeer ernstig en dient met spoed te worden behandeld. Het kan namelijk vrij snel tot uitzaaiingen leiden, waardoor het per ommegaande levensbedreigend is.

Van voorgenoemde redenen is exostose als veroorzaker van de botvergroeiing de meest logische. Heeft men dit type bobbel op de kaak, dan hoeft men zich er geen zorgen over te maken. Dit wordt anders als er bloed of etter uitkomt, danwel het veel pijn veroorzaakt. Laat het direct medisch controleren! Informeer verder bij de huis- of tandarts, indien u twijfels heeft omtrent vreemde vergroeiingen of verkleuringen in de mond.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Exostose, symptomen en klachtenExostose, symptomen en klachtenExostose is een uitsteeksel van een botdeel. Goedaardige bottumor is een andere veelgebruikte benaming. De oorzaak is va…
Ontsteking in het gehemelteOntsteking in het gehemelteEen ontsteking aan het gehemelte kan zeer pijnlijk zijn. Hoe ontstaat deze ontsteking, hoe lang duurt de genezing en wat…
Bultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteBultje gehemelte: oorzaken van knobbeltje op het gehemelteEen bultje in je gehemelte of verhemelte kan erg storend zijn. Het bultje kan zich op alle plekken van je gehemelte voor…
Mondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseMondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEr is een grote toename van mensen met hoofd-halskanker. Dit is een verzamelnaam voor verschillende typen kanker, waaron…

Albinisme, oorzaak en gevolgAlbinisme, oorzaak en gevolgBij 1 op de 20.000 mensen komt albinisme voor. In Nederland leven naar schatting ruim 850 albino's. In Oost-Afrika leven…
Oogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineOogmigraine: symptomen, oorzaak en behandeling oogmigraineSommige vormen van migraine gaan gepaard met oogklachten. De meestvoorkomende vorm wordt in de volksmond 'oogmigraine' g…
Bronnen en referenties
  • http://www.tandarts.nl/phpBB/viewtopic.php?f=27&t=12221
Reacties

Jan Beens, 29-01-2018
Ik heb een ontsteking aan mijn kies gehad, rechts boven een kies met een kroon, en heb daar een antibioticakuur voor gehad. De pijn is weg maar er zit nu wel een grote harde bobbel boven. Is niet pijnlijk tenzij je er hard op drukt, maar als ik lach trekt het een beetje waarschijnlijk door de spanning. Gaat deze nog weer weg? Zo niet weer naar de tandarts of toch maar naar de huisarts? Reactie infoteur, 30-01-2018
Aangezien het een resultaat is van een ontsteking aan de kies, lijkt het me dat u het beste weer bij de tandarts langsgaat. Mogelijk met een kleine incisie kan het worden verwijderd, drainen.

Chikki2007, 29-12-2016
Heb een harde tumor aan de bovenkaak die groeit, heb geen pijnen, maar zou graag weten wat het kan zijn. Reactie infoteur, 04-01-2017
Het kan onschuldig zijn, maar het kan ook erger zijn. Laat het bij twijfel door een huisarts checken.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.