Vaak diep moeten ademhalen

Vaak diep moeten ademhalen Wanneer de ademhaling normaal verloopt is het niveau tussen zuurstof en kooldioxide in het bloed optimaal. We denken in dit geval ook niet na over de ademhaling. De meeste mensen hebben van nature een buikademhaling. Wanneer er stress of spanning optreedt zal de ademhaling vaak veranderen in die van een borstademhaling. Hierdoor kan er de neiging ontstaan om vaker diep adem te halen. Maar ook kan diep adem halen de spanning weg laten glijden. Hyperventilatie is een verkeerde ademhaling waarbij de patiënt ook vaak diep gaat ademhalen, als het ware naar lucht gaat happen. Gapen is ook een vorm van een diepe ademhaling.

Wanneer je diep moet ademhalen

Veel processen in ons lichaam gebeuren onbewust, zonder dat je erover nadenkt. Het knipperen van de ogen, hoesten, slikken, krabben en adem halen. Dit zijn allemaal dingen die je onbewust doet maar die je wel (tijdelijk) kan reguleren. Het kloppen van het hart of het kneden van de maag is iets wat helemaal buiten onze wil omgaat.

De meeste mensen halen op een normale manier adem. Dit wil zeggen: er wordt voldoende zuurstof de longen in gezogen en er gaat voldoende kooldioxide weer uit. De buikademhaling komt dan vaak voor. Pas wanneer mensen zich bewust gaan worden van hun ademhaling, treedt er vaak een borstademhaling op. Of er ontstaat een borstademhaling door een onderliggende oorzaak. Gezegd moet worden dat de meeste mensen van nature een buikademhaling hebben. Iets waar we niet bij stilstaan.

Een diepe ademhaling bij stress of inspanning komt vaak vanuit de borst. Door een diepe ademhaling wordt er meer zuurstof nar binnen gezogen. vaak is dit ook nodig, omdat het lichaam hierom vraagt. Bij inspanning bijvoorbeeld zenden de spieren een signaal naar de hersenen uit dat ze meer zuurstof nodig hebben. Als reactie hierop wordt de ademhaling dieper en sneller.

Spanning en stress

Bij stress of spanningen maar ook bij angst ontstaat er een ademhaling die hoog en oppervlakkig is. Er wordt dus geademd vanuit de borst. De ademhaling is niet diep genoeg waardoor er zuurstoftekort kan ontstaan. Als reactie hierop zullen de hersenen een prikkel uitzenden die ervoor zorgt dat je vaker diep gaat ademhalen. Het lijkt een beetje op lucht happen. Diep adem halen kan de stress al verkleinen, mits deze ademhaling op de goede manier gebeurd. Diep ademhalen via de buik is de beste methode. Het is belangrijk om dit op een rustige manier te doen.

Hyperventilatie

Veel mensen zijn er bekend mee: hyperventilatie. Hierbij wordt er teveel zuurstof ingeademd. Als gevolg hiervan ontstaan er tintelingen, een duizelig gevoel en vaak ook angst of paniek. Het lijkt alsof er benauwdheid optreedt terwijl dit niet het geval is. Veel patiënten gaan daardoor juist nog dieper adem halen, waardoor de klachten alleen maar toenemen. Hyperventilatie gaat vaak gepaard met stress, spanning, angst etc.

De beste methode om hiervan af te komen is om een tijdje in een plastic of papieren zakje te blazen. Dit zakje wordt goed om de mond en neus heen gesloten. Hierdoor wordt er tijdelijk de eigen uitgeademde lucht weer ingeademd. Het gehalte aan zuurstof in het bloed daalt, het gehalte aan kooldioxide stijgt. Wie bekend is met hyperventilatie en deze methode toepast, zal merken dat het in de toekomst steeds minder vaak voorkomt. De onderliggende oorzaak aanpakken is ook van belang. Ontspanning in de vorm van afleiding of sport kan daarbij helpen.

Drang tot diep adem halen

Sommige mensen voelen echt de drang om diep adem te halen. Doen ze dit niet dan lijkt het alsof ze het benauwd hebben of voelen ze zich opgejaagd. Even diep adem halen laat de spanning die ze voelen weer zakken. Dit kan veroorzaakt worden door chronische hyperventilatie. Deze mensen hebben al zo lang last van hyperventilatie oftewel een verkeerde ademhaling, dat ze het niet eens meer echt opmerken. De drang om vaak even diep adem te halen is dan ook altijd aanwezig. Vaak klagen deze patiënten ook van een opgejaagd gevoel, hartkloppingen of pijn of druk op de borst. Het kan hier uiteraard om hartklachten gaan, maar bij chronische hyperventilatie worden er geen afwijkingen aan het hart gevonden.

Spanningen laten je soms ook even diep adem halen. Of opgelucht adem halen. Een diepe zucht zorgt ervoor dat de spanningen van ons afglijden. letterlijk, want je voelt het ook. De drang om diep adem te halen ten tijde van spanning en stress is een onbewust iets. Door hieraan toe te geven komt het lichaam op een natuurlijke manier van de stress af.

Diep ademhalen komt ook voor bij lichamelijke inspanning. De ademhaling wordt dieper en versneld. Ook de hartslag versneld. Toegeven aan deze versnelde en diepere ademhaling is nodig om de spieren van meer zuurstof te voorzien. Deze drang mag niet genegeerd worden.

Steeds moeten gapen

Iemand die telkens moet gapen heeft ook de drang om diep adem te halen. Tijdens het gapen wordt er extra zuurstof naar de hersenen toe vervoerd. We zien dit verschijnsel optreden bij vermoeidheid of een te lange concentratie. Maar ook mensen die een te oppervlakkige of verkeerde ademhaling hebben, moeten vaker gapen. Het is dan belangrijk om eens op de ademhaling te gaan letten. Een rustige buikademhaling zorgt ervoor dat zowel het hart, de hersenen als ook de ademhaling optimaal samenwerkt.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewust of onbewust ademhalenBewust of onbewust ademhalenEen mens kan een tijdje zonder drank en voedsel maar niet zo lang zonder adem. Ademhaling is belangrijk om ons bloed via…
Ademnood of dyspnoe (dyspneu): oorzaak en behandelingAdemnood of dyspnoe (dyspneu): oorzaak en behandelingAdemnood is het gevoel van benauwdheid wat ontstaat. Het happen (snakken) naar adem, trillen, zweten, en soms paniek wor…
Hyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingHyperventilatie: symptomen, oorzaken en behandelingAls je angstig of erg gespannen bent, kan dat veel klachten geven, waaronder hyperventilatie. Als je hyperventileert, da…
Moeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenMoeilijk ademen: oorzaken & tips bij ademhalingsproblemenAls je moeilijkheden hebt met ademen kan dit voor een erg beklemmend gevoel zorgen. Je voelt je gespannen en wordt snell…

Bultje op hoofd: oorzaken van bult of knobbeltje hoofdhuidBultje op hoofd: oorzaken van bult of knobbeltje hoofdhuidEen bultje op het hoofd of een knobbeltje op het hoofd kent meerdere mogelijke oorzaken. Bij verwonding van het hoofd, b…
Jeuk aan de anus: symptomen, oorzaak en behandelingJeuk aan de anus: symptomen, oorzaak en behandelingJeuk anus 's nachts of jeuk anus overdag is een vervelende klacht. Pruritus ani is een symptoomdiagnose en duidt op een…
Bronnen en referenties
  • http://www.annekedekoning.nl/pg-12750-7-41666/pagina/ademhaling_ankeroefening.html
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.