Tuberculose, nog niet de wereld uit

Tuberculose, nog niet de wereld uit Hoewel soms wordt aangenomen dat de ziekte tuberculose in de westerse wereld is uitgebannen, werden begin 2015 in België weer enkele gevallen van tuberculose gemeld, één daarvan met dodelijke afloop. Tuberculose (afgekort TBC of TB) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën. Omdat die voornamelijk worden overgedragen via de luchtwegen, worden doorgaans de longen door de ziekte getroffen. Ofschoon tuberculose tegenwoordig kan worden genezen, kan er sprake zijn van ernstige complicaties. Die kunnen zelfs tot de dood leiden, met name bij mensen met een zwak afweersysteem.

Symptomen tuberculose

Hoewel hoofdzakelijk de longen getroffen worden, kunnen de symptomen van tuberculose zich in verschillende delen van het lichaam manifesteren.

Fase I

Na het eerste contact met tuberculose-bacillen, worden na ongeveer acht weken speciale afweercellen, de T-lymfocyten, gesensibiliseerd, die gevoelig zijn voor TBC-bacteriën. De ziekteverwekkers worden omgeven door afweercellen en op die manier afgeremd. Er treden op dat moment nog geen specifieke symptomen op.

Fase II

In het verdere verloop van tuberculose kunnen zich ontstekingsachtige veranderingen vormen, die worden omsloten door afweercellen (granulomen, tuberkels). Ze worden gewoonlijk gevonden in de longen. Patiënten vertonen echter doorgaans nog geen symptomen van tuberculose. In sommige gevallen klagen ze over lichte koorts en onverklaarbaar hoesten. Daarnaast, komt het onder bepaalde omstandigheden tot extreem nachtelijk zweten. Bovendien kan tuberculose gebrek aan eetlust, gewichtsverlies of vermoeidheid veroorzaken. In ernstige gevallen hoesten patiënten bloed op en hebben ze pijn op de borst.

Bij een goede afweer vormt zich na een tot twee weken om de ontstekingshaard een soort kapsel (littekenvorming en verkalking). Na twee tot vier weken uitzieken, spreekt men in dit verband van een gesloten vorm van tuberculose. Wanneer het immuunsysteem daarentegen verzwakt is, kan het ziekteproces zich doorzetten en kunnen de aanvankelijk omsloten ziekteverwekkers zich via de luchtwegen verspreiden.
Hoest de betrokkene, dan geraken de bacteriën in de omgevingslucht. In dat geval is de tuberculose besmettelijk. Daarom wordt die ook wel open tuberculose genoemd.

Fase III

Soms verspreiden de ziekteverwekkers zich ook via de bloedbaan. Er ontstaan dan ​​kleine ontstekingen in andere organen. Jaren later kunnen nog levende tuberculose-bacteriën nog een post-primaire tuberculose veroorzaken (endogene reactivering).

Hoewel tuberculose vooral het longweefsel treft, kan die zich ook elders in de borst of in andere organen vastzetten. Dit gebeurt als onderdeel van een primaire infectie of een post-primaire tuberculose, waarbij de ziekteverwekkers worden gereactiveerd. Afhankelijk van welk orgaan is aangetast, is er naast de beschreven griepachtige symptomen ook sprake van specifieke tuberculosesymptomen.

Oorzaken en risicofactoren tuberculose

Tuberculose wordt veroorzaakt door staafvormige bacteriën (mycobacteriën) die in bepaalde afweercellen kunnen overleven. Bovendien bezitten tuberculosebacteriën een soort "was-pantser" om zich te beschermen tegen onder andere maagzuur en andere bedreigende stoffen. Met meer dan 95 procent is Mycobacterium tuberculosis de meest voorkomende oorzaak van tuberculose bij de mens.

Verzwakt afweersysteem is een risicofactor

De tijd tussen besmetting en de eerste meetbare immuunrespons, de tuberculose-incubatieperiode dus, bedraagt doorgaans zes tot acht weken. Bij een normaal functionerend afweersysteem breekt bij slechts vijf tot tien procent van degenen die besmet zijn, binnen twee jaar de ziekte uit. Maar tuberculose kan ook jaren later actief worden als het immuunsysteem verzwakt is.

Risicogroepen tuberculose

Aangezien het immuunsysteem een cruciale rol speelt bij tuberculose, zijn er bepaalde groepen die een verhoogd risico lopen om tuberculose te ontwikkelen. Daartoe behoren:
  • mensen die besmet zijn met HIV, AIDS-patiënten;
  • andere patiënten waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt;
  • drugsverslaafden, rokers en alcoholisten;
  • gedetineerden;
  • oudere mensen;
  • diabetici en patiënten met nierinsufficiëntie;
  • daklozen en ondervoeden;
  • zuigelingen en kinderen onder de vier jaar (geen volgroeid afweersysteem);
  • inwoners van dichtbevolkte landen met een slechte hygiëne.
© 2015 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Infectieziekten bij kinderen – TBC (tuberculose)Stel; een kindje is al lang hoesterig, heeft af en toe koorts, een slechte eetlust en achterblijvende groei. Dan is de k…
Tuberculose, wat is het en hoe wordt het behandeld?Tuberculose, ook wel TBC genoemd, is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de tuberkelbacterie. Een infectie met…
Geneesmiddelen bij tuberculoseGeneesmiddelen bij tuberculoseTuberculose (TBC) is een infectieziekte die in de meeste gevallen de longen betreft. In de behandeling van tuberculose k…
Tuberculose: wat is tbc?Tuberculose: wat is tbc?Tuberculose (tbc) is een bacteriële infectieziekte die vooral in de longen voor komt. De bacterie kan echter ook op ande…

Het Williams-Beuren SyndroomHet Williams-Beuren SyndroomBegin mei 2015 werd er op NPO 3 een documentaire uitgezonden over Jennis' zoektocht naar de ideale vrouw. Jennis is echt…
Autisme nader bekekenAutisme nader bekekenAutisme is een stoornis die niet makkelijk omschreven kan worden. Autisme is namelijk bij iedereen verschillend en heeft…
Bronnen en referenties
Serkozy (1.241 artikelen)
Gepubliceerd: 22-05-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.