Nagelbijten, oorzaak en oplossing

Nagelbijten, oorzaak en oplossing Nagelbijten is een vervelende eigenschap die ook nog eens pijn kan doen en gevolgen voor de gezondheid kan hebben. Het is verstorend voor je uiterlijk en komt weinig volwassen en professioneel over. Vaak gaat het ongemerkt en de meeste mensen willen er wel vanaf. Dat blijkt toch niet zo eenvoudig, althans voor een grote groep mensen. Vaak worden er meerdere pogingen ondernomen om zover te komen dat we de nagels met rust laten. Niet altijd even succesvol.

Wat verstaan we onder nagelbijten?

Onder het nagelbijten verstaan we het afbijten van de nagels van de vingers. Enerzijds de “uitgroei” van de nagels, zodra ze voorbij het vingerkootje gaan groeien en anderzijds de nagel die op de vingertop vast zit. Bij dit laatste wordt de nagel op de vinger steeds korter, waarbij er extremen zijn die tot aan het nagelbed bijten.
In het verlengde van nagelbijten ligt ook het bijten op de randen langs de nagels, het zachte weefsel of de nagelriemen. Het smalle randje waar de nagels aansluit op de huid van de vingertop.

Officieel noemen we het onychofagie en het afbijten van de teennagels noemen we podofagie. Dit laatste komt beduidend minder voor. Al deze vormen, alsmede “plukkers” van losse velletjes huid en bijten aan de binnenkant van de wang scharen we onder de naam “Body-focused pepetitive behavior”.

Waarom nagelbijten?

Officieel

Als het nagelbijten niet slechts een stukje nagel verwijderen is, dan is nagelbijten vaak dwangmatig en onbewust. Het is meestal het gevolg van stress en nervositeit. In iets mindere mate is het concentratie, onzekerheid, eenzaamheid of verveling, maar in alle gevallen is het een onbewust proces.

Nieuw onderzoek

Volgens Canadese onderzoekers is niet de hoofdmoot gerelateerd aan stress, wat tot op heden wordt aangenomen. De onderzoekers geven aan dat hun onderzoek aantoont dat er eigenlijk een fundamenteel onvermogen tot ontspanning aan ten grondslag ligt. De testen waar mensen meer ontspannen zouden moeten gaan functioneren, laten het gedrag van de respondenten als vanouds doorgaan. Ontspannen niets doen lijkt erger dan nagelbijten en jezelf als het ware beschadigen.

Bron: JerzyGorecki, PixabayBron: JerzyGorecki, Pixabay

Hoe kom je er vanaf?

Er zijn genoeg mensen die het wel gehad hebben met hun eigen nagelbijt-gedrag … en toch is het reuze moeilijk om je dwangmatige gedrag af te leren. Er zijn verschillende mogelijkheden om van het nagelbijten af te komen en hoe succesvol het is, is afhankelijk van de persoon. Je moet een manier kiezen die bij je past, iets wat realistisch en dus haalbaar voor je is.

Te denken valt aan:
  • Het meest bekend is wel een middel uit de drogisterij te gebruiken. Het succes is zeer wisselend. De bitterheid die vaak aan deze middelen zit, went enig moment en het ziet er soms vreemd uit, dus niet in iedere setting toe te passen.
  • Je nagels afplakken. Je kunt er, nogal drastisch, voor kiezen om al je nagels af te plakken met bijvoorbeeld pleisters. Als kind kan je nog leuke gekleurde nemen, maar als volwassenen heb je vaak iets uit te leggen als al je nagels zijn afgeplakt. Maar het is natuurlijk te proberen.
  • Maak een begin met langere verzorgde nagels. Een begin in de vorm van bijvoorbeeld 2 nagels. Begin met je pinken en laat deze groeien. Zog er voor dat deze nagels er mooi uit zien, het kan een stimulans zijn om steeds meer nagels mooi te krijgen.
  • Bezig blijven. Door bezig te blijven kom je niet toe aan de vingers naar de mond te brengen, maar is meestal niet voor lang haalbaar.
  • Mindset. Een verandering van je gedachtegang werkt uiteindelijk vaak nog het beste. Kijk naar je nagels en aanschouw hoe lelijk het is en misschien belangrijker nog, het kan met het continu overbrengen van bacteriën ook nog slecht zijn voor de gezondheid en stimuleert ingroeiende nagels. Je realiseren dat de knop om moet.
  • Kunstnagels aan laten brengen. Kunstnagels laten je nagel er onder door groeien, hoewel er ook veel soorten zijn die de eigen nagel verzwakken. Voelt als uit twee kwaden kiezen.

Hulp zoeken

Hulp zoeken kan op verschillende manieren. Je kunt er voor kiezen om te achterhalen waar de oorzaak ligt, bijvoorbeeld in overleg met een professional. Als je deze oorzaak weghaalt is de kans van slagen dat je stopt bij bijten ook groter. Maar je kunt ook een sponsor zoeken. Iemand uit je omgeving die je kan en wil stimuleren en waar je desgewenst je frustratie op moeilijke momenten bij kwijt kunt.

Tot slot

Je bent er enig moment aan begonnen en je kunt er ook altijd weer vanaf. Je moet er alleen goed gemotiveerd genoeg voor zijn (om het vol te houden) en dus het juiste moment kiezen. Behalve ontsierend, kan het ook nog gevolgen hebben voor de gezondheid. Reden genoeg om er een streep onder te zetten.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Nagels afbijtenNagelbijten, het is een nare gewoonte die veel mensen dagelijks bezighoudt. Is het niet uit stress, dan wel uit vervelin…
Nagelbijten: een gewoonte of medische aandoening?Nagelbijten is een slechte gewoonte. Gemiddeld kauwen zo’n twee miljoen Nederlanders op hun nagels. De afgekloven nagels…
Beauty: NagelbijtenBeauty: NagelbijtenNagelbijten is een vervelende gewoonte en iedereen die er last van heeft wil er vanaf, maar hoe! Het blijkt toch moeilij…
Nagelbijten aflerenOnychofagie ofwel nagelbijten gebeurt vaak uit nervositeit, stress, verveling of gewoon om van een stukje nagel af te ko…

Jeuk aan de schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingJeuk aan de schaamlippen: symptomen, oorzaak en behandelingJeuk aan de schaamlippen? Wanneer je last hebt van jeuk, irritatie of branderigheid van de schaamlippen of het gebied ro…
Het Williams-Beuren SyndroomHet Williams-Beuren SyndroomBegin mei 2015 werd er op NPO 3 een documentaire uitgezonden over Jennis' zoektocht naar de ideale vrouw. Jennis is echt…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MyHand2, Pixabay
  • Wikipedia: http://nl.wikipedia.org/wiki/Nagelbijten - mei 2015
  • Psychologie Magazine: nr. 6 2015 “Nagelbijters kunnen niet ontspannen” – mei/juni 2015
  • Journal of behavior Therapy and Experimental Psychiatry: “The impact of emotions on body-focused repetitive behaviors”- maart 2015
  • WikiHow: http://nl.wikihow.com/Stoppen-met-nagelbijten - mei 2015
  • Afbeelding bron 1: JerzyGorecki, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.