Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen?

Lyme (borrelia) testen: welke en waar laten doen? Alle huisartsen kunnen het bloed van hun patiënten laten testen op de ziekte van Lyme. Helaas zijn deze testen niet al te betrouwbaar. Daarom laten steeds meer mensen hun bloed testen op andere manieren. Bijvoorbeeld bij Pro Health in Nederland of bij laboratoria in Duitsland. Daar zijn meerdere, andere testen mogelijk. Plus dat daar ook kan worden getest op de co-infecties die vaak naast Borrelia voorkomen. Kortom, het kan best zin hebben om je bloed nogmaals op Lyme te laten testen als er bij eerder onderzoek van de huisarts niets uitkomt.

Meest gangbare methode bij huisartsen om Lyme vast te stellen

De ziekte van Lyme kan op diverse manieren worden vastgesteld door bloedonderzoek. Als men gebeten is door een teek dan testen de meeste huisartsen door middel van de Elisa of Blot test. Maar helaas zijn deze testen niet altijd even betrouwbaar. De Borrelia spirocheet verandert nogal eens van vorm door de celwand af te werpen en zich buiten de bloedstroom elders in het lichaam te nestelen. Door de meerdere verschijningsvormen, waarbij sommige vormen ook nog eens ongevoelig zijn voor gangbare antibiotica is Lyme moeilijk vaststellen. Borellia gedijt daarbij goed in een zure omgeving en consumeert bij voorkeur collageen (bindweefsel). Het is daarom dat steeds meer mensen hun bloed laten checken bij onderstaande laboratoria.

Andere testen met betrekking tot Lyme

Er zijn veel meer testen mogelijk als bovenstaande Elisa of Blot test na een tekenbeet. De meest betrouwbare test op dit moment is de LTT Elispot Borrelia of de vernieuwde versie daarvan de Lyme Spot. Deze worden in Duitsland uitgevoerd.
Daarnaast is het vaak ook aan te raden te laten testen op co-infecties die vaak gepaard gaan samen met de Lyme-infectie. Op welke co-infecties je moet laten testen hangt af van de klachten die je hebt. Elke co-infectie brengt andere, mogelijke klachten met zich mee. Het is mogelijk deze testen zelf te laten doen, maar handiger is de testen te laten uitvoeren door een arts. De arts kan je dan verder begeleiden en de uitslag van de test uitleggen plus een mogelijke behandeling starten.

Pro Health laboratorium in Weert

De aangeboden mogelijke testen met betrekking tot Lyme zijn hier:
  • Elisa
  • Western Blot
  • Melisa LTT
  • PCR
  • CD57

Ook op diverse co-infecties kan worden getest.

Infectolab in Augsburg- Duitsland

Infectolab is verbonden aan het Borreliose Centrum Augsburg. Dit centrum is gespecialiseerd in het behandelen van mensen met Lyme en eventuele co-infecties. Het laboratorium wordt gezien als een commercieel laboratorium, waardoor sommige artsen in Nederland de uitslagen van dit laboratorium niet aanvaarden.
Ze bieden er als testen aan:
  • Elisa
  • Blot
  • PCR
  • CD57
  • LTT Elispot Borrelia
  • Lyme Spot (vernieuwde, verbeterde versie van LTT Elispot)

Er zijn in Nederland een aantal artsen die samenwerken met dit laboratorium voor de bloedtesten. Men moet dan voor het bloedprikken naar deze arts toe. Deze artsen nemen samen met jou een lijst door waardoor ze kunnen aangeven welke co-infecties ook getest moeten worden. Regelmatig voorkomende co-infecties zijn: bartonella, babesia, ehrlichia, ricketsia, chlamydia, Q-koorts en FSME.

IMD laboratorium in Berlijn- Duitsland

Institut für Medizinische Diagnostik Berlin-Potsda is een forensisch laboratorium in Duitsland waar diverse bloedtesten met betrekking tot Lyme kunnen worden uitgevoerd. Ze bieden er verschillende testen aan waaronder de LTT Melisa.

In dit laboratorium kan men zelf je bloed laten prikken, maar is het ook mogelijk om bloed op te sturen naar dit laboratorium. Daar zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet onder andere voor de LTT testen het bloed binnen 24 uur aanwezig zijn in het laboratorium. Daardoor is het niet handig om aan het einde van de week bloed te laten prikken in verband met het weekeind wat er dan tussen zit. De prikset is in het laboratorium van Berlijn aan te vragen, maar je moet dan wel zelf achterhalen waar en wanneer je bloed kan laten prikken in de buurt. Als dat gelukt is, dan moet het bloed per koerier naar Berlijn verstuurd worden. FedEx is een voorbeeld van zo'n koeriersdienst. Het is dan handig om in de ochtend bloed te laten prikken en vervolgens te laten versturen in verband met de 24-uurs termijn.Geef ook aan dat het om een bloedmonster gaat wat verstuurd moet worden, daarvoor moet de koerier een speciale enveloppe meenemen.

Inatoss In Oss, Nederland

Inatoss is een laboratorium in Oss waar je je kan laten testen. Zij kunnen testen dmv ELISA en gebruiken ook de duurdere Immunoblot test. In dit laboratorium testen ze diverse andere infectieziektes, zoals ook nog Q-koorts.

Armin Labs in Duitsland

Ook bij dit Duitse laboratorium zijn Lyme en diverse co-infecties te testen. Ze hebben een Nederlandstalige website.

Van een andere kant bekeken in Zembla

In oktober 2017 besteedde het televisie programma Zembla een hele aflevering aan een aantal van de Duitse laboratoria die hierboven zijn genoemd. In het programma werden enkele Deense patiënten gevolgd die zich in Duitsland hadden laten testen. Helaas was de conclusie van Zembla niet gunstig ten opzichte van de uitslagen van de laboratoria. Er werden ook enkele Deense journalisten getest die, volgens hen zelf, gewoon helemaal gezond waren. Ook deze journalisten kregen als uitslag dat er borellia gevonden was in hun bloed. Ook de levend bloedanalyse in het vervolgtraject gaf spirocheten te zien, lyme volgens de behandeld therapeut.
© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen bij een tekenbeetEen teek is een klein insect dat zich voedt met bloed van dieren of mensen. Teken leven voornamelijk in bossen en struik…
Tekenbeet: voorkomen, teek verwijderen en de LymeziekteTekenbeet: voorkomen, teek verwijderen en de LymeziekteAls u in de natuur wandelt kan het dat u wordt gebeten door een teek. Een tekenbeet is pijnloos en wordt vaak niet eens…
De teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeDe teek, een tekenbeet en de ziekte van LymeHet aantal teken en tekenbeten is de laatste jaren fors toegenomen. Als een kind lekker aan het dollen is op het gras, i…
De ziekte van Lyme voorkomen: controleren op tekenDe ziekte van Lyme voorkomen: controleren op tekenDe ziekte van Lyme komt weer meer en meer voor in Nederland. De ziekte die verschillende zaken tot gevolg kan hebben wor…

Allergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingAllergie huisstofmijt: symptomen, oorzaak en behandelingHeel veel mensen zijn allergisch voor huisstofmijt, een met het blote oog onzichtbaar, spinachtig beestje dat in huissto…
Syndroom van Felty: Afwijkingen aan bloed, gewrichten, miltSyndroom van Felty: Afwijkingen aan bloed, gewrichten, miltDr. Augustus Roi Felty beschreef in 1924 voor het eerst het syndroom van Felty. Deze auto-immuunziekte kenmerkt zich doo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: JerzyGorecki, Pixabay
  • www.imd-berlin.de
  • www.infectolab.de
Reacties

Lia, 25-10-2017
Welke artsen in Nederland werken samen met het Infectolab in Augsburg - Duitsland.
En kun je bij die artsen in Nederland dan bloed laten prikken, om het te laten testen in Duitsland op de ziekte van Lyme

Lia Reactie infoteur, 26-10-2017
Zie de reactie hieronder, ik weet niet of ik namen noemen mag. Maar met google zijn ze wel te vinden.
Maar toevallig was er vorige week bij Zembla op de televisie een uitzending met negatieve verhalen over deze klinieken. Ik weet niet of je die uitzending gezien hebt? Misschien anders even terugkijken. Ze hadden er als test bloed naar toe gestuurd van 4 deense gezonde presentatoren. Bij 3 bleek dat ze borellia hadden, bij 1 was de kans groot dat het borellia was. Kortom, ook bij gezonde mensen kwam de diagnose borellia eruit bij een aantal van deze Duitse laboratoria.
Ik weet niet of je dan toch nog wilt laten testen, maar google dan op Augsburg + lyme bijvoorbeeld.

Demi, 26-11-2016
Goed artikel!
Ik heb een vraag.

Al een hele tijd heb ik onverklaarde lichamelijke klachten. Na het horen van verschillende berichten over Lyme, heb ik besloten m'n bloed daar eens even goed op te laten testen. Ik weet nog niet met welke testen ik mijn bloed laat onderzoeken, waarschijnlijk sowieso met LTT Elispot of Lyme spot.

Zo'n drie weken geleden heb na een inwendig onderzoek preventief antibiotica geslikt (Co-Trimoxazol Aurobindo Forte). Dat was voor drie dagen (2 tabletten van 960 Mg per dag). Hebben die antibiotica enig effect op de uitslag van de tests?

Hoop dat iemand mijn vraag kan beantwoorden!

Met vriendelijke groet,
Demi (22 jaar) Reactie infoteur, 28-11-2016
Ik denk eigenlijk dat die drie dagen antibiotica veel te kort is om effect te hebben op de lyme. Het zou wel fijn zijn als drie dagen al resultaat zou hebben! Maar voor de zekerheid kan je dit natuurlijk altijd navragen bij de arts of het laboratorium waar je wilt laten testen. Dat zou ik zeker even doen.

Jop, 20-12-2015
Hallo,
ik heb een vraag over het artikel wat ik hierboven gelezen heb. Er staat dat er artsen in Nederland zijn die in samenwerking werken met het infectolab om hier in Nederland bloed af te nemen en het op te kunnen sturen voor het onderzoek/de test in augsburg. Nou staat er niet bij waar deze artsen te vinden zijn? Graag zou ik willen weten of iemand mij vertellen kan waar wij terecht zouden kunnen bij deze artsen en waar in Nederland dit is? Zelf hebben wij niet de mogelijkheid om even naar augsburg te gaan, dus vandaar deze vraag. Ik hoop op een reactie/antwoord.
alvast bedankt, mvg Jop Reactie infoteur, 21-12-2015
Ik weet niet of ik hier namen mag noemen. Maar de artsen zijn wel gewoon te vinden op internet. Google dan bijvoorbeeld op lyme + Augsburg + arts

Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 03-12-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.