Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie)

Peesontsteking schouder: symptomen, behandeling (injectie) Peesontsteking schouder kan behoorlijk invaliderend zijn. Wat zijn de symptomen van een peesontsteking in de schouder en hoe wordt het behandeld? De rotator-cuff-spieren is de benaming voor een viertal dieperliggende schouderspieren die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de bewegelijkheid van de arm en waarvan de pezen als een manchet rondom de schouderkop zitten. Deze pezen zijn vrij gevoelig voor ontsteking doordat ze aangeklemd zitten tegen de onderrand van het schouderblad. Een peesontsteking of tendinitis ontstaan door overbelasting of microtrauma's en gaat vaak gepaard met een bursitis, een ontsteking van de slijmbeurs, die tussen de pees en het schouderblad ligt, of met tendovaginitis, een ontstekingsreactie van de schede die een pees omkleedt.

Wat is een peesontsteking?

Een pees (tendo) is een is een taai, niet samentrekbaar uiteinde van een spier. Een pees is een vaste, wit-glanzende structuur die een spier en een bot met elkaar verbindt. Via de pees kan de spieractiviteit op het bot worden overgedragen. Bij een peesontsteking in de schouder ontstaan er verscheidene microscheurtjes in deze pees, waardoor een plotseling opkomende pijn in de schouder en pijn bij schouderbewegingen kan ontstaan op de plek waar de pees is aangehecht aan het bot. Deze klachten kunnen dermate hinderlijk zijn dat ze als invaliderend worden ervaren.

Oorzaken van een peesontsteking in de schouder

Een peesontsteking in de schouder kan ontstaan doordat je ofwel teveel beweegt (overbelasting) of juist te weinig beweegt (onderbelasting/inactiviteit). Door gebrek aan beweging verzwakken spieren, pezen en gewrichten, waardoor gemakkelijker een ontsteking kan ontstaan. Een peesontsteking in de schouder wordt meestal veroorzaakt door microscopische scheurtjes in de pees, opgelopen door een (sport)blessure of overbelasting. Het kan gaan om een eenmalige plotselinge overbelasting (bijvoorbeeld bij frequente bewegingen van de schouder boven het hoofd door de plafonds in huis te suizen) of langdurige, chronische overbelasting (bij sommige beroepen en sporten waarbij de schouder vaak hoog wordt opgeheven komt dit vaak voor). De laatste vorm van overbelasting heeft een minder gunstige prognose; het herstel duurt vaak langer. Een peesontsteking in de schouder kan ook ontstaan door reumatische aandoeningen (artrose is de meest voorkomende reumatische aandoening aan het bewegingsapparaat) of een ongeval. De kans op een peesontsteking in de schouder is groter met het voortschrijden der jaren doordat het peesweefsel mettertijd in kwaliteit achteruitgaat.

Pijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopovPijn in schouder / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Symptomen

Bij een peesontsteking in de schouder kunnen er de volgende schouderklachten ontstaan:
  • pijn boven in de schouder, vooral 's nachts;
  • schouderbeperking (de mate van de beperking is afhankelijk van de ernst van de peesontsteking);
  • er kan uitstralingspijn optreden van de schouder naar de volledige bovenarm.

De klachten van een peesontsteking zijn met tijdige en adequate behandeling vaak goed te bestrijden.

Onderzoek en diagnose

Middels lichamelijk onderzoek, röntgenfoto's en echografie, kan de diagnose worden gesteld. Aan de hand van röntgenfoto's kan de kwaliteit van het bot in de schouder in beeld worden gebracht. En met een echo kan bekeken worden of er vocht in de pees of slijmbeurs aanwezig is. Zo kan onderzocht worden of de klachten verband houden met een peesscheur, artrose of verkalkingen. (Bij artrose verandert het kraakbeen met klachten als stijfheid en gewrichtspijn.) Bij een peesontsteking kunnen zich kalkafzettingen vormen. Dit houdt in dat er kalk in de pezen wordt afgezet als gevolg van langdurige irritatie. Dit wordt ook wel 'tendinitis calcarea' (peesverkalking) genoemd..

Behandeling van een peesontsteking in de schouder

Fysiotherapie en medicatie

Soms kom je van de ontsteking af door relatieve rust te houden en te monitoren hoe de klachten zich ontwikkelen. Het gaat om relatieve rust: het is namelijk van essentieel belang om te blijven bewegen, waarbij je je grenzen goed in de gaten houdt en de schouder niet overbelast. Soms is fysiotherapie geboden. De huisarts kan daarbij ook medicatie voorschrijven. Met oefeningen die je meekrijgt van de fysiotherapeut en door het slikken van ontstekingsremmers, kunnen de meeste patiënten de klachten van een peesontsteking onder controle krijgen.

Lokale infiltratie bij peesontsteking schouder (injectie)

Een enkele keer is een lokale infiltratie nodig. Hierbij wordt in het gewricht een injectie gegeven met een pijnstillend middel en een bijnierschorshormoon (corticosteroïden). Dit heeft een ontstekingsremmende werking. Deze behandeling duurt ongeveer zes weken. Een dergelijke injectie mag drie tot vier keer per jaar gegeven worden (als blijkt dat het effect heeft). Zo'n injectie geeft zelden bijwerkingen. Mocht dit onvoldoende soelaas bieden, dan is een operatie een mogelijkheid. Dit komt verhoudingsgewijs niet zo vaak voor.

Lees verder

© 2015 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Peesontsteking als oorzaak van schouderpijnEen veel voorkomende oorzaak van schouderpijn is een peesontsteking. Met een dergelijke ontsteking is het amper of zelfs…
Oorzaken en behandelingen bij een peesontstekingTendinitis ook wel peesontsteking is een ontsteking aan de pezen. De pezen zijn de verbindingen tussen de spieren het he…
Subacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderSubacromiaal impingementsyndroom: Pijn aan schouderDe schouder is een ondiep gewricht met een groot aantal bewegingen. Een aantal aandoeningen veroorzaken pijn in de schou…
Tendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis of peesontsteking: oorzaken, behandeling & tipsTendinitis is een term die je vaak hoort in de sportwereld, maar ook in het dagelijks leven vrij bekend is. Het gaat om…

De oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnDe oorzaken en gevolgen van (onder)rugpijnLage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Het kan verschillende oorzaken hebben. Er worden soms MRI-scans gemaakt wann…
Afakie: Ontbreken van de ooglensAfakie: Ontbreken van de ooglensBij afakie ontbreekt de ooglens. De lens is een vrijwel transparante structuur die zich achter de iris bevindt. Afakie g…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/Remains
  • A.A.F. Jochems, F.W.M.G. Joosten. Coëlho - zakwoordenboek der geneeskunde. Reed Business Education, 31e geheel herziene druk, 2014.
  • http://www.fysiotherapieinformatie.nl/sb/peesontsteking-schouder/
  • https://orthopedie.slingeland.nl/kenniscentrum/Ziekte-aandoening/Schouder/Ontstekingen+in+de+schouder/181/193/394
  • https://orthopedie.slingeland.nl/kenniscentrum/Behandelingen/Schouder/Lokale-infiltratie/331/332/392
  • http://www.fysioaantwad.nl/website/fysioaantwad.nsf/cms/Aandoeningen-Peesontsteking
  • https://www.patient1.nl/encyclopedie/schouderpijn
  • http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/47587-peesontsteking-tendinitis-in-schouder-pols-knie-of-dij.html
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/AndreyPopov
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 15-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.