Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesium

Glutenintolerantie door een tekort aan zink en magnesium Mineralen hebben veel verschillende taken in het lichaam. Indien er tekorten aan één of meerdere mineralen ontstaan kan dat voor onverwachte klachten zorgen. Zoals bijvoorbeeld een allergie of intolerantie voor gluten! Soms is er ook sprake van een vicieuze cirkel, waarbij de glutenintolerantie zorgt voor een tekort aan mineralen. Desbetreffend tekort zorgt er weer voor dat de intolerantie erger wordt. Ook andere allergieën kunnen als oorzaak een tekort aan bepaalde mineralen hebben.

Algemeen

Het zou zo maar kunnen zijn dat mensen met glutenintolerantie (grote) tekorten hebben aan bepaalde mineralen en verder helemaal niet intolerant zijn voor gluten! Vaak wordt gedacht dat gluten ervoor zorgen dat nutriënten minder goed worden opgenomen door de dunne darm, waardoor er tekorten zouden ontstaan. Dit kan zeker waar zijn, maar een andere theorie is dat zink minder goed wordt opgenomen door de darmen waardoor er klachten ontstaan die erg lijken op glutenintolerantie. De opname van met name zink vindt plaats in de dunne darm, het gedeelte van de darmen dat bij coeliakie is beschadigd. Tekorten aan zink wordt ook bij aangetroffen in het bloed bij andere allergieën. Ook magnesium lijkt een rol te spelen bij intolerantie voor gluten.

Zink

Zink is belangrijk voor de functies van meer dan 100 enzymen in het lichaam, waaronder ook de enzymen die zorgen voor de vertering. Het doodt bacteriën en virussen en is betrokken bij de aanwas van T-cellen van witte bloedlichaampjes. Ook biedt het bescherming aan celmembranen. Zink is met name belangrijk voor de hersenen, de lever, de alvleesklier, de nieren en de ontwikkeling van spieren en botten. Veel mensen krijgen in hun dagelijkse dieet al te weinig zink binnen, ze halen ongeveer 10 mg zink per dag uit hun voedsel. Dat is minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, die ligt rond de 15 mg. En mensen met glutenintolerantie nemen daarvan nog minder op als gezonde mensen. Mensen met een echte glutenintolerantie hebben beschadigde darmen, voor hen is extra zink zeer belangrijk voor de genezing van de slijmvliezen.

Enkele kenmerken van een tekort aan zink zijn:

  • vermoeidheid
  • nerveusheid, slechte zenuwfuncties
  • minder goed ruiken en proeven
  • huidproblemen zoals psoriasis, eczeem en acne
  • witte plekken op de nagels
  • dun haar
  • slechte wondgenezing

Grote tekorten aan zink kunnen zelfs leiden tot immuunsysteemziekten.

Het testen op een tekort aan zink

Er bestaat een simpele test om te kijken of er een tekort is aan zink in het lichaam. Hiervoor dient men een paar milliliter zink innemen, bijvoorbeeld Zincatest van Lamberts. Hiervan moet men 5 ml in 60 ml water doen en dan in de mond rondspoelen.
Smaakt het naar water of heeft het misschien een hele lichte smaak, dan is er sprake van een tekort aan zink. Is de smaak vies, dan heeft het lichaam genoeg zink tot zijn beschikking.

Het aanvullen van zink

Zink is veel te vinden in oesters, maar ook in pompoenzaden. In lagere hoeveelheden is het te vinden in bonen en noten. Maar als je tekort aan zink groot is, is het verstandig (tijdelijk) een zink supplement van 20 mg per dag in te nemen. Deze dosis niet overschrijden, anders verlaagt het HDL en ontstaat er een tekort aan koper. Vaak stijgt de waarde van zink in het bloed ook al door te stoppen met het consumeren van gluten.

Magnesium

Een ander belangrijk mineraal wat een rol speelt bij glutenintolerantie is magnesium. Mensen die gevoelig zijn voor tarwe en andere gluten hebben meer problemen met het opnemen van voedingsstoffen, buiten het feit dat ze al minder mineralen binnen krijgen. Tekorten aan magnesium worden veel gevonden bij mensen met coeliakie of een intolerantie voor gluten. En lijkt dus een verband te bestaan tussen de aanwezigheid van gevoeligheid voor gluten en een tekort aan magnesium . Magnesium-citraat dient in de avonduren ingenomen te worden. Het kan ook anders aangevuld worden, zo kan men een magnesium-supplement innemen of de huid insmeren met magnesiumolie. Omdat van alle magnesium er zich 99% in de cellen bevindt, is een tekort van magnesium in het bloed geen maatstaf.

Lees verder

© 2015 - 2024 Zonne, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Glutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetGlutenallergie: Symptomen, behandeling en glutenvrij dieetEen allergie voor gluten komt in de samenleving erg veel voor: 2 tot 3% van de mensen heeft namelijk glutenintolerantie.…
Glutenintolerantie, coeliakie, of toch glutengevoeligheid?Glutenintolerantie, coeliakie, of toch glutengevoeligheid?Glutenintolerantie, oftewel coeliakie, is een aandoening die in eerste instantie je leven aardig op zijn kop kan zetten:…
Klachten bij magnesium tekortKlachten bij magnesium tekortHet is erg belangrijk om voldoende van het mineraal magnesium binnen te krijgen. Magnesium is natuurlijk tranquillizer,…
Betekenis magnesium voor je lichaamBetekenis magnesium voor je lichaamWe realiseren ons lang niet altijd wat magnesium direct of indirect voor ons lichaam kan betekenen. Maar de lijst blijkt…

Slokdarmkanker, oesofaguscarcinoom: symptomen en behandelingSlokdarmkanker, oesofaguscarcinoom: symptomen en behandelingBij slokdarmkanker is er sprake van een kwaadaardig gezwel van de slokdarm. Een ander woord voor slokdarm is oesofagus.…
Hoe haal je wratten zelf weg: wratten bevriezen & aanstippenHoe haal je wratten zelf weg: wratten bevriezen & aanstippenHoe haal je wratten zelf weg? Hoe kun je het beste zelf wratten verwijderen? Wratten zijn goedaardige eeltachtige vergro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Couleur, Pixabay
  • http://www.naturalnews.com/042519_gluten_intolerance_mineral_deficiency_zinc.html
Zonne (298 artikelen)
Laatste update: 09-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.