Een dikke of bolle buik? Gevolg van een Rectus diastase

Een dikke of bolle buik? Gevolg van een Rectus diastase Lijk jij sinds je zwangerschap nog steeds zwanger terwijl je het echt niet bent? Een bolle buik: veel moeders hebben het als resultaat overgehouden van één of meerdere zwangerschappen. Geen enkel dieet of buikspieroefening leidt tot enige verbetering. Een bolle buik in combinatie met een eventuele navelbreuk kan betekenen dat er vanbinnen toch wat is beschadigd met allerlei (toekomstige) klachten als gevolg.

De rechte buikspieren (Musculus Rectus Abdominis)

Links en rechts van het midden van de buik bevinden zich twee peesbladen met spiergroepen. De spieren zitten verbonden aan de pezen en vormen tezamen, indien goed getraind, het uiterlijk van een ‘sixpack’. Een goed functionerende buikspiergordel zorgt voor stabiliteit bij de houding en ontlast de rug bij krachtinspanningen. Het zogenaamde spierkorset zorgt ook dat organen en darmen op hun plek worden gehouden. Door aanspanning van de rechte buikspieren, worden de buikorganen omhoog, omlaag of naar achteren gedrukt.

Wat is een Rectus diastase?

Door de toenemende groei van de buik tijdens de zwangerschap wijken de rechte buikspieren uiteen. Normaal gesproken zouden deze weer in redelijke vorm terug moeten keren. Echter, als de spieren dusdanig zijn uitgerekt of zelfs gescheurd, zullen deze na de zwangerschap niet meer strak kunnen sluiten. Dit wordt een Rectus diastase genoemd. Een arts kan vaststellen hoeveel centimeter breed en lang de diastase is. Hoe groter de afmetingen, hoe problematischer.

Hoe herken je een Rectus diastase?

Een simpele oefening om zelf alvast een Rectus diastase op te sporen:
  • Ga op je rug liggen met opgetrokken knieën
  • Leg je vingers op de middenlijn van je buik, rond je navel
  • Hef je hoofd en schouders op. Hierdoor voel je je buikspieren aanspannen.
  • Voel nu op de middenlijn hoe breed het geultje of geul tussen de spiergroepen links en rechts is.
  • Als het een forse diastase betreft (meer dan 2,5 cm), puilt er weefsel tussen de spiergroepen uit.

Gevolgen Rectus diastase

Uitgerekte buikspieren hebben geen spanning meer en verliezen dan ook hun functie. De gevolgen zijn medisch nog niet door elke arts erkend, maar de meeste moeders hebben sinds hun zwangerschappen diverse klachten aan hun rug en of bekken. Tevens is er door de verslapte spieren, verminderde tegendruk tegen de darmen en maag en zullen deze naarmate de dag vordert en er meer eten binnenkomt, steeds meer naar voren uitpuilen. De buik ziet er voor een leek ‘zwanger’ uit en wordt door een arts een bolle buikwand genoemd.
Als er eenmaal sprake is van een Rectus diastase, kunnen zich allerlei rug- en bekkenklachten ontwikkelen met alle gevolgen van dien. De stabiliteit van het lichaam functioneert immers niet meer naar behoren. Er ontstaat een overbelasting van de rug en om pijn te vermijden wordt er daarnaast een verkeerde lichaamshouding aangenomen. Hierdoor ontstaan weer andere problemen.

Een navelbreuk

Een ander bijkomend probleem kan zijn dat er ook een navelbreuk is ontstaan tijdens de zwangerschap. Het is belangrijk om dit door een arts te laten vaststellen. Vaak is een navelbreuk met het blote oog waarneembaar maar is de ernst ervan afhankelijk van de grootte.

Wat te doen?

Als een Rectus diastase is vastgesteld, worden vaak oefeningen voorgeschreven om klachten te verminderen of houding aan te passen. Buikspieroefeningen gericht op de rechte buikspier zullen overigens niet helpen. Vergelijk het met een elastiek. Als het elastiek eenmaal is uitgerekt, kan de spanning nooit meer teruggekregen worden. Dit geldt ook voor uitgerekte buikspieren.
Kortom het medische probleem wordt niet aangepakt. Wel kunnen andere spiergroepen worden getraind om daar kracht uit te putten. Ook kan er op de lichaamshouding worden gelet om verergering van klachten te voorkomen.
Op de markt zijn er verschillende soorten buikbanden die een comfortabele ondersteuning bieden en andere klachten beperken of voorkomen.

Een buikwandcorrectie

Een buikwandcorrectie klinkt misschien ingrijpend en is het natuurlijk ook, maar daarmee wordt het probleem wel bij de oorzaak aangepakt. Tijdens deze ingreep worden de linker- en rechter spiergroep weer gereefd waardoor de functie ervan wordt hersteld. Daarnaast zal overtollig buikvet- en huid worden weggehaald en de huid weer strak onder de bikinilijn worden aangetrokken. Resultaat: een prachtige strakke buik met weer goed functionerende buikspieren. Indien er ook sprake is van een navelbreuk kan de arts deze gelijktijdig herstellen. Door een sterke core in je buik, krijg je weer grip op je lichaam.
Bij goede onderbouwing van het klachtenpatroon wordt deze(cosmetische) ingreep bij normaal postuur tegenwoordig steeds vaker volledig vergoed. Overweeg je een dergelijke ingreep, neem dan de tijd om je goed te laten voorlichten en kies een plastisch chirurg die veel ervaring op dit gebied heeft.

Lees verder

© 2015 - 2024 Madeleine79, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diastasis recti: Blijvende zwangerschapsbuik met rugpijnDiastasis recti: Blijvende zwangerschapsbuik met rugpijnBij ongeveer twee op de drie vrouwen die pas bevallen zijn, lijkt het soms of ze maanden na de bevalling nog steeds of o…
Navelbreuk: oorzaken, symptomen en behandelingNavelbreuk: oorzaken, symptomen en behandelingEen navelbreuk kan zowel, bij (jonge) kinderen als volwassenen voorkomen. Het komt voor als er bij de navel een gaatje b…
Een overzicht van de buikspierenDe buikspieren vormen samen met de rugspieren het steun van het skelet. Een aangepaste training vormt een belangrijk bes…
Buikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackBuikspieroefeningen: buikspieren trainen voor een sixpackIedereen wil graag een strakke buik of een sixpack. Een goedgetrainde buik ziet er niet alleen mooi uit, maar de buik is…

Diffuse axonale beschadiging van de hersenenDiffuse axonale beschadiging van de hersenenEen diffuse axonale beschadiging is een veel voorkomende vorm van hersenletsel die kan ontstaan na een trauma. De gevolg…
Is dementie te voorkomen?Is dementie te voorkomen?Het onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam liegt er niet om: waarschijnlijk had circa eenderde van alle patiënten met…
Bronnen en referenties
  • http://assortiment.bsl.nl/
Madeleine79 (43 artikelen)
Laatste update: 26-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.