Maagpijn: oorzaak en behandeling

Maagpijn: oorzaak en behandeling Maagpijn kan verschillende oorzaken hebben zoals een maagzweer, maagkanker of stress en spanning. In de meeste gevallen is de oorzaak onschuldig en zullen de klachten snel verdwijnen. Pijn aan de maag wordt aan de bovenkant van de buik gevoeld. Soms straalt de pijn uit naar de rug of lijkt de pijn afkomstig van de hartstreek. Het is dan ook belangrijk om de pijn te herkennen en te lokaliseren. Bij een maagzweer of bij maagkanker is behandeling zeker noodzakelijk. Bij stress kunnen de klachten zelf afnemen of moet de oorzaak aangepakt worden.

De maag

Een belangrijk onderdeel van het spijsverteringsstelsel is de maag. Dit is een hol orgaan dat enerzijds het voedsel verteert en anderzijds micro-organismen doodt. De maagwand bestaat onder andere uit een slijmvlieslaag. In deze laag bevinden zich kliertjes die maagsap produceren. Het maagsap helpt mee met de vertering van voedingsstoffen. Micro-organismen worden gedood dankzij dit zure maagsap (ook wel maagzuur genoemd). De pH-waarde in de maag is dankzij dit zuur 1.2 tot 3.

De slijmvlieslaag beschermt de maagwand tegen inwerking van de maagsappen. De maag is voorzien van vele spieren en is daardoor sterk genoeg om het voedsel krachtig te kneden. De maag is een onwillekeurige spier: dit wil zegge dat we er zelf geen invloed op kunnen uitoefenen en de maag altijd voor ons aan het werk is.

Maagpijn en de symptomen

Helaas krijgen de meeste mensen wel eens te maken met maagpijn. De maag bevindt zich vlak onder het middenrif. Maagpijn wordt gevoeld als pijn links boven in de buik. De pijn bestaat uit een krampende pijn, een zeurende pijn, brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel. Soms komt er maagzuur omhoog en veroorzaakt in de slokdarm een branderig en pijnlijk gevoel. Dit noemen we dan brandend maagzuur of reflux. Veel boeren kan ook gepaard gaan met maagpijn.

Soms wordt maagpijn verward met hartklachten. Iemand kan denken dat er iets mis is met het hart en de arts bellen. Na onderzoek blijkt het dan soms om de maag te gaan en werkt het hart verder normaal. Het is logisch dat er in eerste instantie ongerust ontstaat. Gelukkig kunnen klachten van maagpijn vaak wel goed behandeld worden.

Oorzaken

Maagpijn ontstaat niet zomaar. Soms is voeding de oorzaak, bijvoorbeeld sterk gekruid voedsel of prikkelende frisdranken. Dit wil echter niet zeggen dat voeding voor maagpijn mag zorgen. De slijmvlies van de maag moet de maagwand beschermen tegen zure of prikkelende inwerkingen. Ontstaan er toch klachten van de maag na het eten van bepaald voedsel, dan is er altijd iets met de maag zelf aan de hand.

Een maagzweer bijvoorbeeld, deze veroorzaakt vooral na het eten van bepaalde voedingsmiddelen een hevige maagpijn. Een maagzweer ontstaat door irritatie van het maagslijmvlies. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door medicijngebruik. Ook alcoholgebruik kan een maagzweer veroorzaken. Soms is een bacterie de boosdoener. Er ontstaan klachten als pijn, brandend maagzuur en veel boeren. Ook een tragere stoelgang kan voorkomen.

Maagkanker kan ook pijnklachten geven. Vaak gaat het dan wel om een verder gevorderd stadium. In het begin zal maagkanker nog niet direct duidelijke klachten geven. Maagkanker kan ontstaan door het eten van veel rood vlees (of gerookte en gezouten voedingsmiddelen), roken, een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, langdurig alcoholgebruik etc. Maagkanker kan ook vanuit een maagpoliep ontstaan. De precieze oorzaak voor maagkanker is moeilijk aan te geven, bovenstaande opsommingen zijn dan ook risicofactoren. Bij maagkanker zijn de eerste symptomen vaak een vol gevoel hebben na het eten, brandend maagzuur, overgeven en soms een bloedend ontlasting (donkere ontlasting) of bloed in het braaksel. Maagpijn ontstaat vaak in een wat later stadium.

Stress en geestelijke spanningen zijn eigenlijk de grootste veroorzaker voor maagpijn. De maagspieren raken onder invloed van stress sterk gespannen. Dit geeft bijna altijd pijn aan de maag. Ook kunnen de darmen ontregelt raken waardoor er winderigheid ontstaat of een versnelde of vertraagde stoelgang.

Wanneer er teveel maagzuur (maagsap) wordt geproduceerd kan dit ook klachten van maagpijn geven. iet altijd is de oorzaak bekend voor de verhoogde productie van maagsappen. Naast maagpijn kan het maagzuur ook omhoog komen en een branderig gevoel in de slokdarm geven. Teveel maagzuur ka weer voor een maagzweer zorgen.

De galblaas kan ook aangedaan zijn, net als de galwegen. Wanneer dit het geval is wordt de pijn soms ook rond de maag gevoeld. Dit kan dan verward worden met maagpijn. Bij een probleem met de gal of de galwegen straalt de pijn vaak uit naar de rug en de rechterzijde. Ook tussen de schouderbladen wordt er dan pijn gevoeld.

Behandeling

Omdat maagpijn vaak door stress en spanning veroorzaakt wordt is een eerste behandeling het verlagen van deze factor. En dat is niet altijd even makkelijk. Soms is stress slechts tijdelijk, bijvoorbeeld bij een examen op bij een gebeurtenis in het leven. Maar soms houdt het langduriger aan. In dat geval kan het helpen om hulp te vragen in de vorm van ontspanning, therapie en ondersteuning. De oorzaak van stress kan soms weggenomen worden, bijvoorbeeld een te hoge werkdruk.

Een maagzweer moet behandeld worden middels medicijnen. Deze medicijnen zorgen ervoor dat de maagwand niet verder aangetast wordt, waardoor het herstel door het lichaam zelf in gang kan worden gezet. In veel gevallen verdwijnen de klachten snel. Het is belangrijk om de oorzaak aan te passen, zoals medicijngebruik dat de maagwand aantast of alcoholgebruik te verminderen.

Maagkanker is een vorm van kanker die vaak te laat wordt ontdekt. Dat is jammer, want daardoor wordt behandeling moeilijker. Bij klachten aan de maag is het daarom altijd beter om dit door een arts na te laten kijken, vooral wanneer deze langdurig aan blijven houden of verergeren. De behandeling van maagkanker kan bestaan uit een operatie, uit radiotherapie of een chemokuur. Afhankelijk van het stadium kan maagkanker genezen of is de behandeling gericht op het verminderen van de klachten.
© 2015 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn, wat is de oorzaak?Maagpijn wordt ook wel omschreven als pijn in de bovenbuik en/of maagstreek. Maagpijn bevindt zich in het gebied tussen…
Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?Pijnklachten buik: welke pijnstillers nemen tegen buikpijn?Pijnklachten in de buik kunnen variëren van lichte tot gematigde en erg hevige buikpijn. Afhankelijk van de oorzaak zal…

4 soorten leukemie: AML, ALL, CML en CLL4 soorten leukemie: AML, ALL, CML en CLLBij leukemie, een vorm van bloedkanker, treden kwaadaardige woekeringen van de witte bloedcellen op. Deze vermenigvuldig…
Anemie (tekort aan rode bloedcellen): Soorten en oorzakenAnemie (tekort aan rode bloedcellen): Soorten en oorzakenAnemie is een toestand van een tekort van rode bloedcellen. Er zijn drie grote oorzaken van anemie: de patiënt verliest…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Maagzweer
  • http://www.consumed.nl/dossiers/maagpijn-maagzuur
Bibiana (1.560 artikelen)
Gepubliceerd: 29-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.