Een slechte adem

Een slechte adem Een slechte adem is een probleem waar veel mensen last van hebben. Niet alleen voor jezelf heel vervelend, maar ook voor degene in je omgeving. Een slechte adem wordt voornamelijk veroorzaakt door slechte bacteriën. Met een aantal simpele stappen kun je je adem een stuk beter laten ruiken, want zeg nou zelf, iedereen wil wel een frisse adem.

Algemeen

Iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Herkenbaar is het vooral na het eten van knoflook, rauwe uien en ander gekruid eten. Maar voor sommige mensen is een slechte adem ook een chronisch probleem. Deze mensen hebben er de hele dag last van. Tanden poetsen en kauwgom eten helpt niet of in het minste geval slechts zeer tijdelijk. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je kunt doen om een slechte adem te voorkomen.

Hoe ontstaat een slechte adem?

Een slechte adem ontstaat voornamelijk door slechte zwavelhoudende bacteriën die zich nestelen in de tong. Onze tong bevat (diepe) groeven waar bacteriën zich maar al te graag in verstoppen. Met name achterop de tong bevinden zich tal van bacteriën. Hier is weinig zuurstof en daar houden de zwavelhoudende bacteriën maar al te graag van. Een ophoping van bacteriën is vaak te herkennen aan een witte waas op de tong. Dit gaat gepaard met een vieze, soms metaalachtige smaak in de mond. Maar soms heb je een slechte adem zonder dat je het weet.

Amandelsteentjes

Sommige mensen hebben ook last van gele stinkende stukjes die ze opeens in hun mond vinden. Dit probleem draagt de naam amandelsteentjes en komt vaak voor bij mensen die hun amandelen nog hebben. In de amandelgroeven hopen de vieze bacteriën zich op en uiteindelijk laten ze los in de vorm van een vies stinkend geel propje. Amandelsteentjes kun je voor een groot deel voorkomen door een goede mondhygiëne dan dat is niet alleen het poetsen van je tanden.

Wat kun je doen tegen een slechte adem?

Alvorens je contact opneemt met de dokter kun je aantal dingen proberen waarmee je een slechte adem kunt voorkomen. Allereerst is een goede mondhygiëne erg belangrijk. Poets een aantal keren per dag je tanden, liefst met een elektrische tandenborstel. Flos daarna ook zorgvuldig tussen je tanden. Ook is het erg belangrijk om je tong te reinigen. Dit laatste is een stap welke heel veel mensen niet doen of gewoonweg vergeten. Fout, want de slechte bacteriën nestelen zich op en in je tong. Je tong reinigen kun je het beste doen met een speciale tongborstel. De Orabrush is hier perfect voor. Hierover later in dit artikel meer. Bij een goede mondhygiëne hoort natuurlijk ook een regelmatig bezoek aan de tandarts en/of mondhygiënist. Ook voldoende drinken en gezond eten draagt bij aan een frisse adem.

Poets je tong met de Orabrush

Doordat voornamelijk het achterste deel van je tong een broedplaats is voor bacteriën is het belangrijk om je tong dagelijks te reinigen. Je tong moet je zeker poetsen als je last hebt van een witte uitslag op je tong, want juist deze aanslag zorgt voor een slechte adem. Veel mensen denken dat je je tong prima kunt poetsen met een gewone tandenborstel. Dit is echter niet zo. Een tandenborstel beschadigd je tong eerder dan dat hij je tong reinigt. De groeven op onze tong zijn namelijk vrij diep en daar komt een normale tandenborstel niet ver genoeg in.

Tegenwoordig is er een speciale borstel voor je tong genaamd Orabrush. Met de Orabrush kun je je tong grondig reinigen. Omdat de Orabrush vrij plat is kom je gemakkelijk bij het achterste deel van je tong. In het begin kun je wat braakneigingen krijgen, maar dit is een kwestie van gewenning. Raak het achterste deel van je tong aan terwijl je diep inademt. Zo steekt je tong wat verder uit en kun je makkelijker bij het achterste deel, want daar zitten de meeste bacteriën. Je zult zien dat er hoop viezigheid op de borstel verschijnt. Schrik hier niet van, dit is normaal en dat betekent dat de Orabrush zijn werk goed doet. Je moet overigens geen poetsende bewegingen maken over je tong, dit beschadigd je tong. Je legt de Orabrush achter op je tong en trekt hem langzaam naar voren. De Orabrush is momenteel (augustus 2015) alleen online verkrijgbaar.
© 2015 - 2024 Linda1986, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesGele stukjes uit je keel, de zogeheten amandelsteentjesVeel mensen hebben regelmatig last van een slechte adem. Een slechte adem kan vele oorzaken hebben, maar als je weleens…
Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem: Wat zijn de oorzaken?Slechte adem komt bij meer mensen voor dan je eerst zult verwachten. Meer dan 20% van de Nederlandse bevolking heeft las…
Slechte adem, hoe komt het en wat kun je ertegen doen?Slechte adem, hoe komt het en wat kun je ertegen doen?Iedereen heeft weleens last van een slechte adem. Dit is een heel vervelend probleem, niet alleen voor jezelf, maar ook…
Slechte adem (halitose)?Slechte adem (halitose)?Iedereen kan al wel eens last hebben van een slechte adem maar in bepaalde gevallen zijn de oorzaken ernstig. Hoe komt h…

Maagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maagMaagkrampen: symptomen en oorzaken van krampen in de maagDe term 'maagkrampen' is niet-specifiek en wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een aantal verschillende symptomen o…
Gezwollen enkels en voetenGezwollen enkels en voetenTijdens de zomermaanden hebben nogal wat mensen last van gezwollen voeten, enkels en sommige mensen hebben zelfs gezwoll…
Bronnen en referenties
  • www.orabrush.nl
Linda1986 (240 artikelen)
Gepubliceerd: 05-08-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.