Cryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningen

Cryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningen Een patiënt met een netvliesaandoening krijgt soms cryotherapie, ook wel gekend als retinale cryopexie. Bij cryotherapie plaatst de arts een zeer koude metalen sonde (cryoprobe) tegen de wand van het oog zodat alle lagen van het oog bevriezen, ook de retina in de binnenkant van het oog. Dit houdt de retina vervolgens vast in het oog. Cryotherapie creëert namelijk een adhesief litteken dat de retina tegen de wand van het oog afdicht. Het effect van cryotherapie (het adhesief litteken) lijkt op laserbehandeling, maar de behandeling gebeurt met koude in plaats van warmte. Sinds midden 1960 gebruiken oogartsen deze therapievorm.

Indicatie: Bij netvliesaandoeningen

De arts gebruikt cryotherapie voor behandeling van netvliesloslating, een netvliesaandoening. Hij bevriest de retina rond de loslating, waardoor een adhesief litteken rond de loslating ontstaat dat lijkt op het litteken van een laserbehandeling. Er zijn echter nog vele andere mogelijkheden waarbij de arts cryotherapie inzet: geavanceerde glaucoom, neovasculair glaucoom, premature retinopathie, perifere uveïtis, netvliestoxoplasmose, ziekte van Coats, diabetische retinopathie, retinale vasculitis, larve migrans (worm) in het oog, kwaadaardige perifere melanomen van het vaatvlies of straallichaam, retinoblastoom, verspreide letsels aan het vaatvlies, conjunctivale neoplasieën van het epitheel, basaalcelcarcinoom aan de oogleden en terugkerende trichiasis.

Voor de behandeling

De behandeling kent een tijdsduur van ongeveer vijftien minuten. Voorts mag de patiënt na de behandeling naar huis daar de behandeling poliklinisch gebeurt. Voor de behandeling krijgt de patiënt eerst nog een oogheelkundig onderzoek ter controle. De patiënt krijgt daarna pupil verwijdende oogdruppels toegediend.

Tijdens de cryotherapie

De arts gebruikt eerst verdovende oogdruppels die hij net onder de huidachtige bedekking van het oog (medische term voor "oogbindvlies") inspuit. De patiënt voelt meestal niets tijdens deze injectie. Soms injecteert de arts een verdovend medicijn onder het oog door de huid van het onderste ooglid om het gehele oog te verdoven. Dit is in principe pijnloos, maar de patiënt voelt vaak wel wat druk. Na de verdoving gebruikt de arts een koplamp en een lens om te kijken op welke plaats in de ogen net naast de netvliesloslating hij de cryoprobe moet plaatsen. Daarna bevriest hij de retina rond de loslating. Hierbij zijn meestal tussen de drie tot twaalf afzonderlijke bevriezingsgebieden nodig. Wanneer de arts de probe op het oog plaatst, vormen waterkristallen zich, gevolgd door het snel ontdooien wat leidt tot weefselvernietiging. Tot slot volgt het helen en de littekenvorming.

Na de behandeling

De oogarts plaatst meteen na de behandeling antibiotische zalf in het oog waardoor de patiënt wazig ziet (wazig gezichtsvermogen). Soms houdt dit wazig zicht nog enkele dagen aan. Na de behandeling draagt de patiënt echter een pleister over de ogen die hij gedurende diverse uren na de ingreep moet aanhouden indien het gehele oog verdoofd is. De knipperreflex werkt namelijk tijdelijk niet meer en een geopend en onbedekt oog resulteert in een zeer droog oogoppervlak. Soms heeft een patiënt tijdens of na de behandeling nog een koud gevoel of koudehoofdpijn. De patiënt moet thuis geen zalf smeren of oogdruppels nemen via correcte oogdruppelrichtlijnen. Het oog heeft wel tot tien dagen tijd nodig vooraleer het helemaal genezen is, en het ziet er wellicht ook nog enkele weken rood uit.

Voordeel cryotherapie ten opzichte van laserbehandeling

Aangezien beide methoden hetzelfde behandelingseffect hebben, is dit grotendeels een kwestie van persoonlijke voorkeur van de arts en de patiënt. Beide methoden duren ongeveer even lang (ongeveer vijftien minuten, afhankelijk van het aantal en de grootte van de loslating) en zijn eveneens comfortabel. Een netvliesloslating veroorzaakt soms bloedingen in het oog waarbij de laserstraal blokkeert als deze het netvlies bereikt. In een dergelijk geval is cryotherapie de voorkeurbehandeling, aangezien de bevriezing gebeurt "van buiten naar binnen" en hierbij geen belemmering is van bloed in het oog. Cryotherapie gebeurt tot slot op de voorste helft van het oog waarbij een laser niet in te zetten valt.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Retinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenRetinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenOnderzoek van het VU medisch centrum heeft uitgewezen dat kinderen met de erfelijke vorm van de oogziekte retinoblastoom…
Diabetische netvliesaandoening (retinopathie) DRDiabetische netvliesaandoening (retinopathie) DROnze ongezonde levensstijl, resulterend in o.a. obesitas, gecombineerd met het alsmaar verouderen van de bevolking (meer…
Leukocorie: Witte pupilreflex in het oogLeukocorie: Witte pupilreflex in het oogEnkele keren per jaar duikt een verhaal op in de media van een kind dat zijn leven te danken heeft aan Facebook. Een mam…
Premature retinopathie (POR)Premature retinopathie (POR)Bij vroeggeboorte kunnen meerdere delen van het babylichaampje last ondervinden. Een ervan is het oog, dat normaal een v…

Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Een oog- en oogkasechografie is een onderzoek dat gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven. De oogarts maakt met ee…
Wolf-Hirschhorn-syndroom: OntwikkelingsstoornisWolf-Hirschhorn-syndroom: OntwikkelingsstoornisHet Wolf-Hirschhorn-syndroom – ook gekend als het 4p deletiesyndroom of WHS – is een uiterst zeldzame chromosomale aando…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Unsplash, Pixabay
  • http://emedicine.medscape.com/article/2049289-overview#showall
  • http://iowaretina.com/treatments/cryotherapy/
  • http://www.brusselsretina.be/nl/pathologies-retinal-tear.php
  • http://www.uwhealth.org/healthfacts/ophthalmology/5098.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-07-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.