Leukocorie: Witte pupilreflex in het oog

Leukocorie: Witte pupilreflex in het oog Enkele keren per jaar duikt een verhaal op in de media van een kind dat zijn leven te danken heeft aan Facebook. Een mama post een foto van haar peuter, maar in plaats van een rode pupilreflex op de foto, verschijnt er een witte pupilreflex bij het kind. Het kind blijkt dan later van netvlieskanker (retinoblastoom) te lijden en is gered door vrienden of volgers die melding maakten van het mogelijk acute probleem. Leukocorie, wat wijst op een witte pupil, is echter lang niet het enige symptoom van retinoblastoom maar komt nog voor bij tal van oogafwijkingen.

Oorzaken: Niet alleen retinoblastoom zorgt voor witte pupilreflex

Leukocorie betekent letterlijk "witte pupil". Dit treedt op wanneer de pupil (de ronde opening in het gekleurde gedeelte van het oog) wit is in plaats van diepzwart. Leukocorie treedt bij op bij de geboorte (congenitaal) maar is soms ook verworven. Leukocorie wijst meestal op een oogheelkundig noodgeval want de patiënt heeft mogelijk een levensbedreigende aandoening zoals retinoblastoom, glaucoom, netvliesloslating (medische term is "ablatio retinae") of een infectie.

Veel aandoeningen veroorzaken leukocorie waaronder:

Retinoblastoom komt bij 18 tot 62% van de patiënten met leukocorie voor, meestal bij kinderen en jongvolwassenen. Deze aandoening is levensbedreigend. Een patiënt krijgt als behandeling chemotherapie en/of bestraling, maar meestal verwijdert een chirurg het oog (enucleatie) tijdens een ingreep. De patiënt draagt daarna een oogprothese (kunstoog) dat het gezichtsvermogen niet herstelt.

Normale rode pupilreflex van het oog, abnormale reflectie van licht bij leukocorie

Wanneer licht in het oog door de pupil gaat, absorbeert de retina het grootste deel van het licht. Een kleine hoeveelheid licht weerkaatst echter door het netvlies terug uit het oog door de pupil. Het licht is rood-oranje door de kleur van de normale retina. Wanneer de flits van een camera vlakbij de ooglens is, resulteert dit in een foto met rode pupilreflecties. Bij een patiënt met leukocorie is de rode reflectie afwezig of wit als gevolg van abnormale reflectie van licht uit het oog. Soms valt de witte pupil ook op te merken wanneer de patiënt zijn blik naar een bepaalde richting werpt op een foto.

Diagnose: Witte pupil

De verscheidenheid en reikwijdte van de verschillende oogproblemen onderstrepen het belang om een witte pupil bij een zuigeling te ontdekken. In meer duidelijke gevallen ziet de pupil er wit uit bij een oogheelkundig onderzoek. In andere situaties is de pupil slechts onder bepaalde omstandigheden wit zoals wanneer de pupil groter is in een donkere kamer. Soms is leukocorie te zien op een foto als de pupil een abnormale of "witte reflectie" heeft in vergelijking met het andere oog dat een normale "rode reflectie” heeft.

Wanneer (per toeval) blijkt dat een patiënt een witte pupil heeft, moet hij zo snel mogelijk (liefst binnen de week) naar de oogarts voor een zeer uitgebreid oogheelkundig onderzoek waarbij de oogarts een oftalmoscopie uitvoert. Hij heeft mogelijk namelijk een levensbedreigende aandoening zoals retinoblastoom. Een oogarts gebruikt een retinoscoop waarmee hij de rode reflectie van het oog bekijkt. Met een oftalmoscoop brengt hij de binnenkant van het oog in beeld. De patiënt krijgt hiervoor pupil verwijdende oogdruppels toegediend om een grondiger onderzoek uit te voeren.

Behandeling

Bij leukocorie behandelt de arts de onderliggende aandoening (cataract, netvliesloslating, ooginfectie enz.). Een vroegtijdige behandeling is noodzakelijk om zo veel mogelijk visusverlies te beperken of af te remmen, of ook om het leven van de patiënt te redden.

Prognose

Alle ziekten die leukocorie veroorzaken vormen een ernstige bedreiging voor het gezichtsvermogen en sommigen zijn zelfs levensbedreigend. Daarom is een uitvoerig oogheelkundig onderzoek steeds vereist bij een patiënt met leukocorie.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Retinoblastoom: Netvlieskanker (vorm van oogkanker)Retinoblastoom: Netvlieskanker (vorm van oogkanker)Retinoblastoom is een vorm van oogkanker die start in het netvlies. Meestal zijn jonge kinderen onder de vijf jaar aange…
Alles over het oogBlauwe ogen, bruine ogen, rode ogen, ogen aan de zijkant van de kop, ogen voorop de kop, spleet ogen, ronde ogen, er zij…
Werking en functies van het oogWerking en functies van het oogHoe werken onze ogen? Een interessante vraag, zeker omdat we er heel erg afhankelijk van zijn. Inmiddels door veel weten…
Retinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenRetinoblastoom: zeldzame oogziekte bij kinderenOnderzoek van het VU medisch centrum heeft uitgewezen dat kinderen met de erfelijke vorm van de oogziekte retinoblastoom…

Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Oog- en oogkasechografie (oogechografie)Een oog- en oogkasechografie is een onderzoek dat gebruik maakt van hoogfrequente geluidsgolven. De oogarts maakt met ee…
Cryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningenCryotherapie van het oog bij netvliesaandoeningenEen patiënt met een netvliesaandoening krijgt soms cryotherapie, ook wel gekend als retinale cryopexie. Bij cryotherapie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sipa, Pixabay
  • http://pediatriceducation.org/2007/01/02/
  • http://radiopaedia.org/articles/leukocoria
  • http://www.aapos.org/terms/conditions/67
  • http://www.e-gezondheid.be/oogkanker-melanoom-en-retinoblastoom/2/actueel/1007
  • http://www.uptodate.com/contents/approach-to-the-child-with-leukocoria
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Leukocoria
  • https://nfb.org/images/nfb/publications/fr/fr7/issue3/f070306.html
  • https://www.oogziekenhuis.nl/overzicht-aandoeningen-en-behandelingen/witte-pupil-informatie.html
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 29-11-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.