Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)

Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk) Het Posner-Schlossman Syndroom is een milde oogontsteking waarbij de patiënt in korte tijd een heel hoge oogdruk creëert waardoor glaucoom ontstaat. De glaucoomaanvallen zijn terugkerend. Deze secundaire inflammatoire vorm van glaucoom werd in 1948 voor het eerst beschreven door Posner en Schlossman. Daarom zijn deze glaucoomaanvallen beter gekend als het Posner-Schlossman Syndroom (PSS). De behandeling bestaat uit het stabiliseren van de oogdruk waardoor de patiënt zijn gezichtsvermogen behoudt.

Epidemiologie Posner-Schlossman Syndroom

Deze oogzenuwaandoening treft haast uitsluitend patiënten tussen de twintig en vijftig jaar, maar er zijn ook patiënten gerapporteerd die jonger en ouder zijn. Het Posner-Schlossman Syndroom is zeldzaam. Enkel over Finland en Japan bestaan gegevens. In Finland is de incidentie 0,4 en de prevalentie is 1,9 per 100.000 inwoners. In Japan had 1,8% van de 2556 uveïtispatiënten het Posner-Schlossman Syndroom.

Oorzaken verhoogde oogdruk

Episodische veranderingen in het trabeculair netwerk leiden tot een verslechtering van het kamervochtafvoersysteem en resulteren in een verhoogde oogdruk. Deze veranderingen gaan gepaard met een milde oogontsteking. Nadat de aanval voorbij is, zijn alle parameters weer normaal en onder controle zonder blijvende schade door de verhoogde oogdruk.

Symptomen: Door glaucoom een daling in het gezichtsvermogen

Meestal varieert de aanvalsduur van de glaucoom tussen enkele uren tot enkele weken. Enkel één oog is aangetast. Soms krijgt de patiënt een andere glaucoomaanval aan het andere oog, maar zeer zelden gebeurt het dat beide ogen tegelijkertijd betrokken zijn. De patiënt ervaart een lichte daling in het gezichtsvermogen. Voorts heeft de patiënt terugkerende episodes van milde uveïtis. Meestal heeft de patiënt eerst een vooraf identificeerbare ontstekingsreactie alvorens enkele dagen later de oogdruk toeneemt. Het ontstaan van de verhoogde oogdruk staat niet in verhouding tot de ernst van de uveïtis.

Diagnose en onderzoeken

De oogarts voert een oftalmoscopie (de medische term voor "spleetlamponderzoek") uit tijdens een uitgebreid oogonderzoek. Hij ziet zo dat de oogzenuw er normaal uitziet. Hij ziet een grote pupil in het aangetaste oog. De patiënt heeft milde uveïtis wat soms asymptomatisch verloopt. Via een tonometrie en goniometrie diagnosticeert hij de verhoogde oogdruk (glaucoom) met open hoek. Hij voert een gezichtsveldonderzoek uit bij de patiënt wat normale resultaten oplevert. Tussen alle aanvallen geven diverse onderzoeken geen problemen met de ogen aan. De patiënt heeft dan een normale oogdruk en een normaal kamervochtafvoersysteem.

Behandeling: Schade aan oogzenuw voorkomen

De vroegtijdige opsporing en diagnose zijn essentieel voor een goede behandeling van deze oogaandoening. De medische behandeling is er op gericht om de mogelijke oogdrukgerelateerde schade aan de oogzenuw te voorkomen. Hiervoor krijgt de patiënt oogdruk verlagende oogdruppels voorgeschreven. De oogdruppeltoediening moet juist en veilig gebeuren. Daarnaast is het van belang de ontsteking te verminderen via corticosteroïden. De patiënt gaat het best regelmatig terug naar de oogarts voor een uitgebreid oogonderzoek en voor het controleren van de oogdruk om mogelijke schade aan de oogzenuw met daarbij een verminderd gezichtsvermogen te voorkomen. Tot slot schrijft de oogarts soms cycloplegische middelen voor.

Complicatie van de oogaandoening

Een langdurige oogdrukverhoging leidt tot beschadiging van de oogzenuw waardoor gezichtsvelddefecten ontstaan. Indien de verhoogde oogdruk te lang aanhoudt, zijn een laserbehandeling, trabeculectomie en/of een drainage-implant andere mogelijke behandelingsopties. Op die manier behoudt de patiënt zijn gezichtsvermogen.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Oogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isOogziekte glaucoom: laat je oogdruk meten vóór 't te laat isGlaucoom is een oogaandoening die geleidelijk en ongemerkt je oog beschadigt. Je merkt het meestal pas als het al te laa…
Buftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomBuftalmie: Vergrote oogbol, vaak door aangeboren glaucoomCirca 1 op de 30.000 baby’s komt ter wereld met buftalmie. Dit is de medische term voor een vergroting van de oogbol in…
Glaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom (groene staar), een aandoening van het oogGlaucoom is een oogaandoening die in de volksmond ook wel groene staar wordt genoemd. Mensen met glaucoom lijden aan gez…
Chandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogChandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogHet Chandler-syndroom (CS) is een zeer zeldzame oogaandoening waarbij het endotheel groeit; dit is de epitheelcellenlaag…

Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies)Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies)Meesmann corneadystrofie is een zeldzame oogaandoening die het hoornvlies aantast. Deze aandoening kenmerkt zich door de…
Heerfordt-syndroom: Sarcoïdose met bijkomende symptomenHeerfordt-syndroom: Sarcoïdose met bijkomende symptomenDit relatief zeldzame neurologische syndroom kenmerkt zich door sarcoïdose in combinatie met koorts, uveïtis anterior, z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2011
  • http://emedicine.medscape.com/article/1205949-overview#showall
  • http://glaucomatoday.com/2013/06/fuchs-heterochromic-iridocyclitis-and-posner-schlossman-syndrome/
  • http://www.medicinfo.nl/%7B1934D3A1-8F31-4907-844D-790423229C03%7D
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17177667
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 15-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.