Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies)

Meesmann corneadystrofie (dystrofie hoornvlies) Meesmann corneadystrofie is een zeldzame oogaandoening die het hoornvlies aantast. Deze aandoening kenmerkt zich door de vorming van kleine ronde cysten in het hoornvliesepitheel (de buitenste laag van het hoornvlies). Dit deel van het hoornvlies fungeert als een barrière om te voorkomen dat vreemde materialen zoals stof en bacteriën in het oog komen. Het syndroom is vernoemd naar de Duitse oogarts Alois Meesmann die in 1939 het syndroom voor het eerst beschreef bij een Duits gezin.

Synoniemen Meesmann corneadystrofie

Het syndroom is gekend onder een waaier van synoniemen:

  • Corneadystrofie van Meesmann
  • Juveniele epitheliale dystrofie van het hoornvlies
  • Juveniele epitheliale van Meesmann, corneadystrofie
  • Juveniele erfelijke epitheliale dystrofie (van Meesmann)
  • MECD
  • Meesmann cornea epitheliale dystrofie
  • Meesmann epitheliale corneadystrofie
  • Meesmann-Wolke syndroom
  • Stocker-Holt dystrofie

Epidemiologie epitheliale dystrofie van het hoornvlies

Over de prevalentie van Meesmann corneadystrofie is weinig informatie bekend. Wellicht bedraagt de prevalentie <1/1 000 000. Verder zijn talrijke gevallen gerapporteerd uit Denemarken, Duitsland, Japan, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië en Polen. Patiënten met Stocker-Holt dystrofie zijn meestal samengevoegd met patiënten met Meesmann corneadystrofie. Hoewel een andere genmutatie de oorzaak is, hebben beiden vergelijkbare symptomen.

Oorzaken en erfelijkheid Meesmann corneadystrofie

Heterozygote mutaties in ofwel de KRT12-gen of KRT12-gen zijn de oorzaak van Meesmann corneadystrofie. De overerving van deze aandoening gebeurt op autosomaal dominante wijze, waardoor slechts één kopie van een gewijzigd KRT12 of KRT3-gen in elke cel aanwezig hoeft te zijn om de aandoening te veroorzaken. In de meeste gevallen erft een patiënt dit van een aangetaste ouder.

Tijdelijk wazig zien komt voor bij Meesman corneadystrofie / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)Tijdelijk wazig zien komt voor bij Meesman corneadystrofie / Bron: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen syndroom: Cysten in hoornvliesepitheel

Bij patiënten met Meesmann corneadystrofie verschijnen cysten (abnormaal gevormde holten in lichaam) mogelijk al in het eerste tot tweede jaar van het leven. Meestal treft dit beide ogen en neemt het aantal cysten toe in de loop der tijd. De cysten veroorzaken meestal geen symptomen tot in de late adolescentie en volwassenheid, wanneer ze openbarsten aan het hoornvliesoppervlak en daar oogirritatie veroorzaken. De eerste twintig jaar van het leven verloopt de corneadystrofie met andere woorden bijzonder traag waarbij de patiënt af en toe wat irritatie heeft aan de ogen.

De patiënt ervaart vrij milde maar voor hem vervelende symptomen. Hij heeft een verhoogde gevoeligheid voor licht (fotofobie), ontwikkelt onregelmatig astigmatisme, heeft trillende oogleden, heeft tranende ogen en hij heeft het gevoel dat er een vreemd voorwerp in het oog zit. Daarnaast verdraagt hij geen contactlenzen omdat deze het hoornvliesoppervlak beschadigen. Voorts gaat de gezichtsscherpte bij de patiënt langzaam achteruit. Sommige aangetaste patiënten met de hoornvliesaandoening hebben tijdelijk een wazig gezichtsvermogen. Bij oudere patiënten zijn de hoornvlieslittekens vaak pijnlijk.

Diagnose en onderzoeken

De oogarts bestudeert het oog met een spleetlamponderzoek (oftalmoscopie) tijdens een uitgebreid oogonderzoek en zo diagnosticeert hij de cysten en hoornvliesletsels. Een genetisch onderzoek bevestigt de diagnose.

Behandeling via oogzalven of contactlenzen

Een goede behandeling bestaat niet voor dit syndroom. De oogarts verwijdert mogelijk het abnormale hoornvliesepitheel, maar dit is geen curatieve (medische term voor "genezende") aanpak aangezien de dystrofie terugkeert. Zelfs een hoornvliestransplantatie brengt bij deze oogaandoening geen soelaas. Daarom tracht de oogarts om de symptomen te verlichten. Soms helpen oogzalven of bepaalde therapeutische contactlenzen.

Prognose oogaandoening

Het syndroom houdt levenslang aan en is progressief.

Lees verder

© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Schnyder kristallijn corneadystrofie in de ogenSchnyder kristallijn corneadystrofie in de ogenSchnyder kristallijn corneadystrofie is een zeldzame autosomaal dominante vorm van hoornvliesdystrofie waarbij de patiën…
Chandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogChandler-syndroom: Aandoening hoornvlies van het oogHet Chandler-syndroom (CS) is een zeer zeldzame oogaandoening waarbij het endotheel groeit; dit is de epitheelcellenlaag…
Visoogziekte: Vertroebeling van het hoornvlies in het oogVisoogziekte: Vertroebeling van het hoornvlies in het oogDe visoogziekte is een zeldzame aangeboren oogaandoening waarbij de hoornvliezen van de patiënt vertroebelen wat leidt t…
Fuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesFuchs' hoornvliesdystrofie: Oogziekte met troebel hoornvliesHoornvliesdystrofie van Fuchs, ook gekend als Fuchs' hoornvliesdystrofie, is een progressieve oogziekte die het hoornvli…

Rubinstein-Taybisyndroom: SkeletaandoeningRubinstein-Taybisyndroom: SkeletaandoeningHet Rubinstein-Taybisyndroom is een zeldzame erfelijke aandoening die vele orgaansystemen van het lichaam beïnvloedt. De…
Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Posner-Schlossman Syndroom: Glaucoom (verhoogde oogdruk)Het Posner-Schlossman Syndroom is een milde oogontsteking waarbij de patiënt in korte tijd een heel hoge oogdruk creëert…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2011
  • http://disorders.eyes.arizona.edu/disorders/corneal-dystrophy-meesmann
  • http://fightforsight.org.uk/meesmann-corneal-dystrophy
  • http://ghr.nlm.nih.gov/condition/meesmann-corneal-dystrophy
  • http://www.aaopt.org/clinical-diagnosis-and-managment-meesmanns-corneal-dystrophy http://www.orpha.net/consor/cgi-bin/OC_Exp.php?lng=EN&Expert=98954
  • http://www.nature.com/eye/journal/v27/n3/full/eye2012261a.html
  • http://www.omim.org/entry/122100
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Meesmann_corneal_dystrophy
  • Afbeelding bron 1: Nufkin, Flickr (CC BY-2.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 26-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.