Takayasu arteritis: Zeldzame ontsteking van de bloedvaten

Takayasu arteritis: Zeldzame ontsteking van de bloedvaten Takayasu arteritis is een zeldzame ontstekingsziekte van de grote slagaders. Bij Takayasu arteritis veroorzaakt de ontsteking schade aan de aorta (de grote slagader die bloed vervoert vanuit het hart naar de rest van het lichaam) en de belangrijkste aortatakken. De ziekte leidt tot verstopte of vernauwde slagaders (stenose) of abnormaal verwijde bloedvaten (aneurysma). Een patiënt met Takayasu arteritis heeft pijn op de borst en een hoge bloeddruk, wat uiteindelijk mogelijk resulteert in hartfalen of een beroerte. Een heleboel symptomen zijn verder nog mogelijk bij deze ziekte. Dr. Mikito Takayasu beschreef in 1908 voor het eerst deze aandoening.

Epidemiologie Takayasu arteritis

Naar schatting 2,6 - 6,4 personen per miljoen inwoners lijden aan Takayasu arteritis. De aandoening treft voornamelijk jonge meisjes en vrouwen tussen de twintig en veertig jaar, maar er zijn eveneens gevallen bij kinderen en ouderen gerapporteerd. De aandoening komt wereldwijd voor, maar heeft een voorliefde voor Aziatische of Indische vrouwen.

Oorzaken: Aandoening van de slagaders

Bij Takayasu arteritis zijn de aorta en andere grote slagaders ontstoken. Hieronder vallen eveneens de slagaders die leiden naar het hoofd en de nieren. Na verloop van tijd veroorzaakt de ontsteking veranderingen in deze slagaders. Ze verdikken, vernauwen en vertonen littekens. Hierdoor vermindert de bloedtoevoer naar vitale weefsels en organen, wat leidt tot ernstige complicaties en soms zelfs de dood. Soms ontstaan abnormaal verwijde slagaders waardoor een aneurysma (uitstulping van een deel van een slagader) zich ontwikkelt.

De exacte oorzaak van de initiële ontsteking in Takayasu arteritis is niet bekend. Takayasu arteritis is wellicht een auto-immuunaandoening waarbij het immuunsysteem de eigen slagaders aanvalt omdat het lichaam deze aanziet als indringers. De aandoening is niet genetisch.

Pijn op de borst komt voor bij Takayasu arteritis / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij Takayasu arteritis / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen: Zeldzame ontsteking van de bloedvaten

Bij Takayasu arteritis presenteren de symptomen zich vaak in twee fasen. In de eerste fase heeft de patiënt last van gewrichtspijn, huiduitslag, lichte koorts, nachtzweten en spierpijn. Hij is verder vermoeid en verliest snel en onbedoeld veel gewicht. Niet iedereen heeft deze vroege symptomen. Soms is de ontsteking aan de bloedvaten al jaren bezig en is er bijgevolg reeds schade aan de bloedvaten opgetreden, nog voor dat de patiënt zich realiseert dat er iets mis is. In de tweede fase beginnen de symptomen zich te ontwikkelen wanneer de ontsteking de slagaders heeft vernauwd. Door de verminderde bloedtoevoer ontvangen de organen en weefsels te weinig zuurstof en voedingsstoffen. De patiënt heeft arm- of beenzwakte of pijn bij het lopen, buikpijn, geheugenproblemen, een hoge bloeddruk, hoofdpijn, kortademigheid, moeite om na te denken, pijn op de borst, te weinig rode bloedcellen (medische term: anemie) en visuele problemen (bijvoorbeeld retinopathie: (netvliesaandoening). Daarnaast is hij duizelig, is de polsslag moeilijk te voelen door de vernauwde slagader en is hij kortademig. De patiënt valt tot slot wel eens flauw (flauwvallen).

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

Veel symptomen van Takayasu arteritis zijn vergelijkbaar met andere aandoeningen, waardoor de diagnose moeilijk te stellen is voor de arts. Een vroegtijdige opsporing van de ziekte is evenwel belangrijk voor een zo goed mogelijke behandeling en het voorkomen van complicaties. De diagnose gebeurt door middel van een medische anamnese en lichamelijk onderzoek.

Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Elektrocardiografie (hartfilmpje) / Bron: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Diagnostisch onderzoek
De arts voert verder nog wat onderzoeken uit: een angiografie (radiografie van de bloedvaten), een arteriografie (beeldvormend onderzoek: slagader van een ledemaat wordt ingespoten met een kleurstof; op beeld valt dan een mogelijke verstopping te zien), computertomografie (CT-scan), een volledig bloedonderzoek, echografie, een elektrocardiografie (ECG: meting van de elektrische activiteit van hart), Magnetic Resonance Imaging (MRI-scan), Magnetische resonantie angiografie (MRA) en/of een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de borstkas (thoraxfoto). De symptomen keren soms terug na verloop van tijd. Door middel van de vele onderzoeken valt de progressie en de behandeling van de aandoening beter te beoordelen.

Behandeling ziekte

De behandeling van dit Takayasu arteritis bestaat uit het verminderen van ontsteking in de slagaders en het zo veel mogelijk voorkomen van complicaties. Zelfs met vroege opsporing valt Takayasu arteritis helaas toch vrij lastig te behandelen. Soms heeft de aandoening al onherstelbare schade aangericht bij de patiënt. De behandeling bestaat meestal uit medicijnen. Corticosteroïden, immuun-onderdrukkende medicijnen en geneesmiddelen die het immuunsysteem reguleren zijn veel gebruikte medicijnen. Soms is een chirurgische ingreep (angioplastiek) nodig om er voor te zorgen dat de bloedtoevoer weer goed door de slagaders stroomt. Soms komen de symptomen van een hoge bloeddruk, pijn op de borst enzovoort toch nog terug na de operatie en dient een tweede operatie te gebeuren. Bij de ontwikkeling van een groot aneurysma is een operatie vereist om te voorkomen dat deze openbarst. Dit doet de chirurg via een bypassoperatie, dotteren (bloedvatverbreding) en/of via het inbrengen van een stent.

Complicaties

De ernst van Takayasu arteritis is variabel. Bij sommige patiënten blijft de aandoening mild en zijn er geen complicaties. Maar bij andere patiënten leiden de terugkerende ontstekingen en problemen met de slagaders tot bijvoorbeeld de verharding en vernauwing van bloedvaten (vasoconstrictie) waardoor organen en weefsels onvoldoende bloed krijgen. Een hoge bloeddruk is meestal het gevolg van een verminderde bloeddruk naar de nieren. Daarnaast is de hartspier, de hartklep of het hartzakje soms ontstoken. Hartfalen (slecht rondpompen van bloed door het hart) is mogelijk het gevolg van de hoge bloeddruk, myocarditis (ontsteking van de hartspier) of aortaklepinsufficiëntie. Een ischemische beroerte (onvoldoende bloedtoevoer naar de hersenen met mentale en lichamelijke symptomen), een TIA (transient ischemic attack: tijdelijke functie-uitval met neurologische problemen), een aneurysma in de aorta, een hartaanval of longproblemen zijn voorts andere voorkomende complicaties.

Prognose Takayasu arteritis

De aandoening gaat gepaard met een aanzienlijke morbiditeit en is mogelijk levensbedreigend. Dit is echter afhankelijk van de ernst van de symptomen en de mogelijke complicaties.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aortitis: Aorta-ontsteking (ontstoken aortawand)Aortitis: Aorta-ontsteking (ontstoken aortawand)Aortitis is de medische term voor een ontsteking van de aortawand. Vaak ligt een auto-immuunaandoening aan de basis van…
Ziekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenZiekte van Buerger: Pijn aan en zweren op voeten en handenDe ziekte van Buerger is vorm van vasculitis, een ontsteking van de kleine en middelgrote bloedvaten. Door de ziekte zij…
Polyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa: symptomen, diagnose en behandelingPolyarteriitis nodosa (ook wel bekend als periateriitis nodosa of PAN) is een ernstige ziekte die leidt tot ontsteking v…
Vasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis: Ontsteking van bloedvat door ziekte of medicatieVasculitis is de medische term voor een ontsteking van de wand van de bloedvaten. Hierdoor verdikken, verzwakken, vernau…

Dacryoadenitis (traanklierontsteking): Ontsteking traanklierDacryoadenitis (traanklierontsteking): Ontsteking traanklierDacryoadenitis is een aandoening waarbij een ontsteking ontstaat van de traanklier. Bij deze zeldzame oogaandoening is e…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/332378-overview#showall
  • http://www.hopkinsvasculitis.org/types-vasculitis/takayasus-arteritis/
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/definition/con-20028085
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/symptoms/con-20028085
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/causes/con-20028085
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/risk-factors/con-20028085
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/complications/con-20028085
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/takayasus-arteritis/basics/tests-diagnosis/con-20028085
  • http://www.vasculitis.org.uk/about-vasculitis/takayasu-arteritis
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001250.htm
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: CardioNetworks, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 01-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.