Hoe komt het dat ik zoveel hoest?

Hoe komt het dat ik zoveel hoest? Hoesten is een tactische manier van het menselijk lichaam om van bepaalde stoffen af te kunnen komen. Deze stoffen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het menselijk lichaam. Het kunnen bijvoorbeeld bacteriën of virussen zijn die binnen proberen te dringen. Soms kan het echter veroorzaakt worden door een chronische ziekte. Hierbij hoeven de stoffen die betrokken zijn bij de ziekte niet eens schadelijk te zijn voor het lichaam. Het lichaam kan bijvoorbeeld als gevolg van een allergie op bepaalde stoffen reageren die door het lichaam onterecht als gevaarlijk worden bestempeld. Hooikoorts is een voorbeeld van een veel voorkomende allergie die de luchtwegen zodanig prikkelt.

Hoe komt het dat ik zoveel hoest?


Waarom hoest men?

Wanneer men hoest heeft het altijd betrekking tot de luchtwegen. De aandoening is namelijk een natuurlijke manier om af te komen van bepaalde stoffen die zich in de keel of longen bevinden. Deze stoffen kunnen gevaarlijk of ongezond zijn voor het lichaam. Wanneer deze moleculen eenmaal de luchtwegen verlaten hebben kunnen ze namelijk geen schade meer aanrichten aan de gezondheid (behalve als het opnieuw ingeademd wordt). Het kan echter wel andere mensen tot last zijn wanneer men hier geen rekening mee houdt. Men gebruikt soms mondkapjes in landen waar veel smog voorkomt. Deze mondkapjes moeten het gebied rondom de mond geheel afsluiten door middel van twee bandjes. Wanneer dit niet gebeurt heeft het product geen effect.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een hoestbui?

Er bestaan veel verschillende oorzaken waardoor er een hoestbui kan ontstaan. Het kan bijvoorbeeld ontstaan vanwege stofdeeltjes of rook. De stoffen kunnen ook biologisch van aard zijn. Er zijn talloze ziekteverwekkers die hun gastheer binnen proberen te dringen via de luchtwegen. De meest bekende ziektes die zich op deze manier verspreiden zijn griep en verkoudheid. Dit zijn tevens één van de meest voorkomende ziektes die ervoor zorgen dat men gaat hoesten. Het hoesten stopt dan meestal nadat de ziekte pas over is. Soms kan een hoestbui echter ook door een longontsteking of astma ontstaan. Deze aandoeningen komen minder vaak voor, maar de ziektes zijn echter ernstiger dan bijvoorbeeld een verkoudheid of griep.

Hoesten vanwege een keelontsteking

Bij minder ernstige ziekten zoals een verkoudheid kan er een keelontsteking ontstaan. Een keelontsteking ontstaat vanwege een bacterie of virus. De ziekte verspreidt zichzelf doordat de persoon die geïnfecteerd is regelmatig hoest. Hierbij komen er druppeltjes vocht in de lucht terecht waar deze ziektekiemen in voor komen. De kans op het krijgen van een keelontsteking is gedurende de winter het grootst omdat de weerstand in deze periode het meest op de proef wordt gesteld.

De symptomen van een longontsteking

Een longontsteking is een infectie van de longen. Deze infectie kan verschillende oorzaken hebben. Het is namelijk het gevolg van een slechte afvoer van afvalstoffen. Hier kunnen allerlei ziekteverwekkers tussen zitten. De afvoer kan belemmerd worden door onder andere een gezwel of een beperking bij het hoesten. Wanneer men niet de gelegenheid heeft om te hoesten vanwege bijvoorbeeld een operatie, kan er uiteindelijk een ontsteking ontstaan. Een longontsteking is onder andere te herkennen aan een grote hoeveelheid pijn aan de borst, keelpijn, een pijnlijke ademhaling en het ophoesten van slijm (soms met bloed).

De symptomen van astma

Astma is een chronische ziekte waarbij de longen extra gevoelig zijn voor prikkelingen van buitenaf. Hierdoor begint men te hoesten en voelt men zich soms tegelijkertijd benauwd. De ziekte komt in allerlei gradaties voor. Hiernaast zijn astmapatiënten allergisch voor specifieke stoffen, zoals huidschilfers of huismijt. Soms zijn er specifieke voedingsstoffen betrokken bij een astma-aanval. Hierdoor is het van belang om te weten waarvoor men allergisch is zodat een astma-aanval voorkomen kan worden. Bronchitis is een ziekte die veel lijkt op astma. De symptomen zijn echter wat minder erg.

Bronchitis

Net als bij astma kan bronchitis hoestbuien veroorzaken. Een "acute bronchitis" is een bronchitis die meestal na een verkoudheid of griep tot uiting komt. Deze vorm van bronchitis is vrij plotseling te merken. Een "chronische bronchitis" is een aandoening die blijvend is. Een aanhoudende ontsteking veroorzaakt hierbij moeilijkheden bij het ademhalen. De ontsteking bevindt zich bij de bronchiën. Dit zijn de kleine vertakkingen van de longen. De ontstekingen worden veroorzaakt door allerlei bacteriën en virussen die meegelift zijn tijdens het in- en uitademen. Beide vormen van bronchitis zorgen ervoor dat men begint te hoesten. Dit heeft te maken met het overtollige slijm dat geproduceerd wordt als gevolg van de ontstekingen bij de bronchiën.

Hooikoorts

Meer dan tien procent van de Nederlandse bevolking heeft in de lente en zomer last van hooikoorts. Deze periode wordt ook wel het pollenseizoen genoemd. Wanneer men last heeft van hooikoorts heeft men een allergie voor stuifmeel oftewel pollen. Het lichaam ziet deze onschadelijke indringer onterecht als een gevaarlijke stof waardoor het afweersysteem het eigen lichaam aanvalt om van deze stoffen af te kunnen komen. Personen die hooikoorts hebben kunnen hierdoor zelfs astma krijgen. Hiernaast kan men onder andere last krijgen van kriebelhoest, een loopneus, branderige ogen en een opgezwollen keel. De symptomen lijken over het algemeen op een verkoudheid.
© 2015 - 2024 Zonnescherm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Last van een vervelende hoest?Last van een vervelende hoest?Iedereen heeft wel eens last gehad van een vervelende hoest. Soms is het een droge hoest of een kriebelhoest en soms wor…
Acute- en chronische bronchitisAcute- en chronische bronchitisIemand met bronchitis heeft een ontsteking aan de luchtwegen. Deze aandoening heb je in 2 vormen, dit zijn acute bronchi…
Het verband tussen astma en hooikoortsAstma is een aandoening van de ademhalingsorganen en hooikoorts heeft te maken met de aanmaak van histamine in je lichaa…
Ontstoken luchtpijp: symptomen en behandelingOntstoken luchtpijp: symptomen en behandelingEen ontstoken luchtpijp wordt ook wel tracheïtis genoemd en wordt meestal veroorzaakt door een infectie als gevolg van e…

Droge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiëntDroge ogen syndroom: Oogimplantaat maakt tranen bij patiëntEen groep van wetenschappers en onderzoekers van de universiteit van Stanford onder leiding van professor Daniel Palanke…
Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk)Risicofactoren voor de oogziekte glaucoom (hoge oogboldruk)De oogaandoening glaucoom is wereldwijd een belangrijke oorzaak van blindheid, met name bij oudere patiënten. Een vroege…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Patrick J. Lynch, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/hoest/item31803
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/longontsteking/item32577
  • https://www.thuisarts.nl/hoesten/ik-heb-last-van-hoesten-volwassene
  • https://www.longfonds.nl/astma/alles-over-astma/wat-is-astma#
  • https://www.longfonds.nl/acute-bronchitis/wat-is-acute-bronchitis
  • https://www.longfonds.nl/copd/alles-over-copd/chronische-bronchitis
  • http://www.allesoverallergie.nl/allergieen/hooikoorts/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Hooikoorts
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/keelontsteking/item32532
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/keelontsteking/item32532
Zonnescherm (89 artikelen)
Laatste update: 21-12-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.