Technologie helpt blindheid vermijden

Technologie helpt blindheid vermijden Door de evolutie in de wetenschap en technologie valt heel wat blindheid in dit moderne tijdperk te vermijden. In de wereld van de oogzorg zijn namelijk een aantal innovatieve technologieën en nieuwe medicijnen beschikbaar of in ontwikkeling die een einde (kunnen) maken aan bijvoorbeeld de oogaandoeningen leeftijdsgebonden maculadegeneratie, retinitis pigmentosa en glaucoom. Op deze manier valt het gezichtsvermogen van miljoenen patiënten te redden.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)

Telescoopimplantaat

Voor patiënten van 65 jaar en ouder die lijden aan leeftijdsgebonden maculadegeneratie of de ziekte van Stargardt is er vanaf 2012 een klein telescoopimplantaat op de markt, geproduceerd door het bedrijf VisionCare. Een chirurg implanteert het telescoopimplantaat, dat de grootte van een erwt heeft, in het oog van de patiënt. Net als een sterrenwachttelescoop, vergroot dit apparaatje een klein gebied en projecteert het het beeld over de gehele netvlies van de patiënt. Hierbij vermindert de omvang van de centrale blinde vlek (scotoom). Het implanteren van de telescoop gebeurt slechts één oog, zodat in het andere oog volledig perifere gezichtsvermogen aanwezig blijft. Een oogarts doet een hele reeks onderzoeken bij een potentiële kandidaat. Dit gebeurt via een grondig oogheelkundig onderzoek. De patiënt moet zich immers in het eindstadium van leeftijdsgebonden maculadegeneratie bevinden. Het is daarnaast belangrijk dat de patiënt een goede pasvorm voor het apparaat heeft, omdat sommige patiënten moeite hebben met het aanpassen aan de verschillende beelden dat elk oog ontvangt. De patiënt moet na de operatie visuele training / revalidatie volgen om te wennen aan het oogimplantaat. De patiënt moet tot slot wel haalbare en realistische doelen hebben. Het is een hulpmiddel maar de patiënt blijft een visuele handicap hebben. De patiënt is hierbij echter zeker geholpen; soms beweert hij zelfs plots gezichtsuitdrukkingen te zien die hij eerder niet meer kon waarnemen.

Lucentis/Avastin

Vanaf juni 2006 gebruiken oogartsen Lucentis of Avastin om de meer geavanceerde of "natte" vorm van maculadegeneratie te behandelen. Dit medicijn remt de eiwitten VEGF (vasculaire endotheliale groeifactor), die de groei van nieuwe bloedvaten in het lichaam stimuleert. VEGF dragen bij aan de ontwikkeling van maculadegeneratie doordat ze de groei van abnormale bloedvaten in de retina bevorderen. Voor de "natte" vorm van maculadegeneratie, injecteert de oogarts maandelijks Lucentis of Avastin rechtstreeks in het oog. Zeldzame bijwerkingen van het geneesmiddel hebben vooral betrekking op de injectie zelf. Complicaties van zijn onder andere een ontsteking in het oog (endoftalmitis), een verhoogde oogdruk, traumatisch cataract en netvliesloslating. Visudyne is ook een beschikbare ooginjectie die de oogziekte remt. De patiënt krijgt na een injectie van het medicijn in de arm, een fotodynamische laserbehandeling. Echter zijn deze injecties niet voor elke patiënt mogelijk, zijn ze langdurig te gebruiken en zijn ze daardoor veelal duur.

Andere behandelingsmethoden

Wetenschappers werken eveneens aan een luteïne verrijkt ei, een oud medicijn voor de behandeling van een hiv-infectie, stamceltherapie en andere nieuwe behandelingsmethoden voor de behandeling van maculadegeneratie.

Retinitis pigmentosa (RP)

Voor patiënten die lijden aan retinitis pigmentosa, hebben wetenschappers de Argus II ontwikkeld, een "bionisch oog". Argus II, geproduceerd door het Californisch bedrijf Second Sight, maakt gebruik van een kleine op een bril gemonteerde videocamera. De camera verzendt vervolgens lichtsignalen naar een microchip die geïmplanteerd is in het oog van de patiënt. De microchip verstuurt vervolgens deze informatie naar de hersenen. Hoewel de patiënt slechts een fractie informatie bekomt van hetgeen een gezond oog ontvangt, beweren wetenschappers dat dit voor blinde personen voldoende is om grote objecten te zien en contouren waar te nemen.

Glaucoom

Voor patiënten met glaucoom bestaat er een contactlens die glaucoommedicatie bevat. Deze contactlens dient als alternatief voor oogdruppels, die (oudere) patiënten soms vergeten te nemen, kwijt zijn of moeilijk zelf kunnen toedienen. De lens bevat dezelfde medicijnen die de oogarts normaal voorschrijft. Dit zit dan tussen een dunne polymeerfilm in de contactlens. De lens geeft een stabiele en consistente dosis van de medicatie vrij voor maximaal een maand. Een bijkomend voordeel is dat deze speciale contactlenzen individuele aanpassingen bevatten om het gezichtsvermogen te verbeteren. Deze verhelpen immers eveneens de bij- of verziendheid (medische term is "hypermetropie"). De corrigerende contactlens is dan ook zeer motiverend voor een patiënt. Huidige behandelingsmethoden voor glaucoom zijn naast medicatie, een laserbehandeling, een trabeculectomie en een drainage-implant.
© 2015 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomGonioscopie: Inspectie van de drainagehoek bij glaucoomEen oogarts voert een gonioscopie uit om te kijken naar het voorste deel van het oog (voorkamer) tussen het hoornvlies e…
Retinitis pigmentosaRetinitis pigmentosaRetinitis pigmentosa is de naam die wordt gebruikt voor een aantal erfelijke aandoeningen van het netvlies in het oog, w…
Retinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa: Verlies kegeltjes en staafjes in oogRetinitis pigmentosa is een verzamelnaam van (erfelijke) oogaandoeningen waarbij de patiënt geleidelijk aan het gezichts…

Noonan-syndroom: SkeletaandoeningNoonan-syndroom: SkeletaandoeningHet Noonan-syndroom is een aandoening die vele gebieden van het lichaam beïnvloedt. Het kenmerkt zich door milde, ongewo…
Eerste hulp bij een gekneusde of gebroken rib (ribfractuur)Eerste hulp bij een gekneusde of gebroken rib (ribfractuur)Een gekneusde of gebroken rib (ribfractuur) komt nogal eens voor. Doorgaans na een val of een klap tegen de ribbenkast.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: McLac2000, Pixabay
  • Algemeen Dagblad, 30 september 2015
  • http://www.allaboutvision.com/conditions/amd-treatments.htm
  • http://www.centrasight.com/diagnosis
  • http://www.centrasight.com/evaluation
  • http://www.matossianeye.com/doylestown/blog/tag/glaucoma.html
  • Nuzakelijk.nl, 9 maart 2011
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.