Optische atrofie (opticusatrofie): Oogaandoening

Optische atrofie (opticusatrofie): Oogaandoening Optische atrofie, dat ook gekend is als opticusatrofie of optische neuropathie, is een oogprobleem waarbij de oogzenuw afsterft. Optische atrofie is geen oogziekte, maar eerder een symptoom van een potentieel ernstige aandoening. De oogzenuw is beschadigd bij opticusatrofie, wat mogelijk het gevolg is van vele verschillende pathologieën. De aandoening veroorzaakt slechtziendheid of blindheid bij de patiënt. De behandeling verloopt ondersteunend waarbij de arts het onderliggende probleem tracht te verhelpen, wat niet altijd mogelijk is.

Epidemiologie opticusatrofie

De prevalentie van opticusatrofie waarbij de patiënt blind of slechtziend is, bedraagt naar schatting 0,04 tot 0,8% wereldwijd. Optische atrofie komt vaker voor bij Afro-Amerikanen dan bij blanken. Er is geen seksuele voorkeur voor dit oogsymptoom. Verder komt optische atrofie in elke leeftijdsgroep voor.

Oorzaken optische atrofie

De oogzenuw bestaat uit zenuwvezels die impulsen doorgeven aan de hersenen. Bij optische atrofie lukt het niet om deze signalen uit te zenden. Talrijke factoren zijn mogelijk de oorzaak van de oogzenuwaandoening, waaronder onder andere:

Symptomen

Opticusatrofie is progressief of stabiel afhankelijk van de oorzaak van de beschadiging. Dit is aangeboren of treedt pas op latere leeftijd op, eveneens afhankelijk van de oorzaak van het oogprobleem.

Veelal gaat de patiënt door optische atrofie wazig zien (wazig gezichtsvermogen). Hij krijgt mogelijk problemen met het perifere zicht (zijzicht). Hij ontwikkelt tunnelzicht en krijgt problemen met zijn oriëntatie. Maar problemen met het centrale zicht zijn eveneens mogelijk waardoor lezen bijvoorbeeld moeilijk is. Bovendien vervagen de kleuren bij de patiënt. Daarnaast heeft hij een verminderde gezichtsscherpte.

Diagnose en onderzoeken

Oogheelkundig onderzoek

De patiënt krijgt bij de oogarts een uitgebreid oogonderzoek via oftalmoscopie. Hij beoordeelt de oogzenuw, die bleek is vanwege een verandering in de stroom in de bloedvaten. Hij test eveneens de pupilreactie in lichtomstandigheden en merkt dan dat de pupil slecht samentrekt.

Diagnostisch onderzoek

Een kleurentest, gezichtsveldonderzoek en visual evoked potential (VEP) zijn tevens aangewezen. Ook voert de oogarts een tonometrie uit om de oogdruk te meten. Een MRI-scan is aanbevolen wanneer de oogarts een tumor of multiple sclerose (chronische neurologische auto-immuunaandoening) vermoedt. Een OCT-scan (netvliesscan) bevestigt de diagnose.

Behandeling van oogaandoening

Voor optische atrofie heeft de medische wetenschap nog behandelingsmethode gevonden. Een regelmatig oogonderzoek is wel vereist zodat de oogarts het gezichtsvermogen opvolgt. De patiënt is tot slot het beste geholpen met visuele en optische hulpmiddelen in combinatie met een optimale verlichting en contrastrijke materialen.

Prognose oogziekte

De prognose hangt af van wat de onderliggende oorzaak en ernst van het probleem is. Een patiënt herwint meestal zijn gezichtsvermogen bij optische neuritis, als de ontsteking weer voorbij is. Bij optische neuropathie daarentegen verbetert het gezichtsvermogen niet. Glaucoom valt in een vroeg stadium veelal succesvol te behandelen waardoor de optische atrofie eveneens verbetert. De druk op de oogzenuw verdwijnt wanneer een tumor vroegtijdig behandeling krijgt.

Lees verder

© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Costeff-syndroom: StofwisselingsziekteCosteff-syndroom: StofwisselingsziekteHet Costeff-syndroom is een erfelijke aangeboren stofwisselingsziekte, waarbij een verstandelijke beperking, oogafwijkin…
Leber erfelijke optische neuropathie (LHON): OogafwijkingLeber erfelijke optische neuropathie (LHON): OogafwijkingLeber erfelijke optische neuropathie is een erfelijke oogaandoening waarbij een jongvolwassen patiënt meestal plots het…
Atrofie bij paardenAtrofie houdt in dat het spierweefsel bij het paard afneemt. Atrofie komt met name voor op de rug van het paard, vlak na…
Oogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusOogproblemen bij de auto-immuunaandoening lupusSystemische lupus erythematosus is een chronische auto-immuunziekte die elk lichaamsdeel mogelijk treft. Lupus tast mees…

Chorioretinitis: Ontsteking vaatvlies en netvlies in het oogChorioretinitis: Ontsteking vaatvlies en netvlies in het oogChorioretinitis, ook gekend als uveïtis posterior, is vrij vertaald een ontsteking van het vaatvlies (choroid) en netvli…
Sialidose: Afwijkingen aan ogen en motoriekSialidose: Afwijkingen aan ogen en motoriekSialidose is een zeldzame erfelijke stofwisselingsziekte gekenmerkt door een boel neurologische afwijkingen door een tek…
Bronnen en referenties
  • http://emedicine.medscape.com/article/1217760-overview#showall
  • http://kimbols.be/medisch/oogziektes-behandelingen/leber/opticus-atrofie-neuritis-optica-netvliesaandoeningen.html
  • http://patient.info/doctor/Optic-Atrophy.htm
  • http://www.aapos.org/terms/conditions/81
  • http://www.naturaleyecare.com/eye-conditions/optic-nerve-atrophy/
  • http://www.visionaustralia.org/eye-health/eye-conditions/optic-atrophy
  • https://my.clevelandclinic.org/services/cole-eye/diseases-conditions/hic-optic-atrophy
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001622.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 02-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.