Hoe voorkom je blaasontsteking?

Hoe voorkom je blaasontsteking? Blaasontsteking is ontzettend vervelend en als je hier eenmaal last van hebt, kom je er vaak moeilijk van af. Van de huisarts kun je meestal antibiotica krijgen waardoor je binnen een dag geen last meer hebt van de ontsteking, maar voorkomen is beter dan genezen. Je kunt zelf al een aantal dingen doen om blaasontsteking te voorkomen.

D-mannose slikken

Om een goed milieu in je blaas te behouden, kun je dagelijks d-mannose-tabletten slikken. D-mannose is een vorm van glucose, die ook in bessen zoals cranberry voorkomt. D-mannose is 100% natuurlijk en bij het gebruik hiervan ontstaan er geen tot nauwelijks bijwerkingen. D-mannose zorgt ervoor dat de bacteriën die blaasontsteking veroorzaken zich niet kunnen hechten in de blaas. De d-mannose sluit de bacteriën in, waardoor ze met het plassen je lichaam verlaten. Als je al blaasontsteking hebt kun je d-mannose soms ook gebruiken om deze te genezen. Dit kan echter alleen bij een beginnende blaasontsteking, niet als deze al verder ontwikkeld is. In dat geval is er meestal echt antibiotica nodig om de bacteriën te doden. D-mannose-tabletten of d-mannose in poedervorm kun je kopen bij verschillende webshops en in natuurwinkels.

Cranberry

De zuren in cranberry's zorgen ervoor dat bacteriën zich moeilijker kunnen hechten en ontwikkelen. Je kunt cranberry's innemen in de vorm van tabletten, sap of losse besjes. Om blaasontsteking te voorkomen kun je dit preventief iedere dag of om de dag innemen. Cranberrytabletten kun je kopen bij iedere drogist en cranberrysap in iedere supermarkt. Als je cranberrysap wilt drinken kun je het beste voor de natuurlijke versie zonder toevoegingen gaan. Deze is erg zuur, maar het meest effectief. Je kunt puur cranberrysap kopen bij natuurwinkels.

Genoeg drinken

Als je genoeg drinkt, plas je bacteriën die blaasontsteking kunnen veroorzaken weer uit. Als je te weinig drinkt, kunnen deze bacterie lang in je blaas blijven en zich gaan hechten en ontwikkelen. Als deze bacteriën zich eenmaal aan het ontwikkelen zijn, kan dit heel erg snel gaan. Als je een blaasontsteking voelt aankomen, drink dan ongeveer 2 liter water per dag, dan ben je het doorzetten van de ontsteking misschien voor. In dit geval geldt, hoe vaker je moet plassen, hoe beter. Iedere keer dat je plast, plas je weer bacteriën uit. Probeer cafeïnehoudende dranken en alcohol te vermijden, omdat deze juist het vocht uit je lichaam afvoeren.

Niet te lang ophouden

Als je plas erg lang in je blaas zit, worden de bacteriën niet uitgeplast. Hierdoor hebben deze uitgebreid de tijd om zich te hechten en te ontwikkelen. Als je moet plassen, ga dan als het mogelijk is meteen, en probeer het niet tot het uiterste op te houden.

Goed uitplassen

Als je moet plassen, neem dan rustig de tijd en probeer niet te gehaast te doen. Als je niet helemaal uitplast, kan er een restje urine in de plasbuis blijven zitten, waar bacteriën zich kunnen gaan ontwikkelen en blaas ontsteking kunnen veroorzaken.

Antibioticakuur afmaken

Als je antibiotica voor je blaasontsteking krijgt, merk je meestal al na een dag nog maar weinig van de ontsteking. Ook al heb je op dat moment (bijna) geen last meer, het is heel belangrijk dat je dan absoluut niet stopt met de antibioticakuur. De kuur is in de gekregen hoeveelheid voorgeschreven om de hele infectie weg te werken. Ook al heb je geen of minder klachten, dit betekent niet dat de ontsteking al uit je lichaam is verdwenen. Maak de antibioticakuur dus altijd helemaal af om herhaaldelijke blaasontsteking te voorkomen.

Plassen na geslachtsgemeenschap

Iedere keer dat je gemeenschap hebt gehad, is het belangrijk om zo snel mogelijk hierna te gaan plassen. Door het hebben van seks kunnen er vreemde bacteriën in de plasbuis terechtkomen, die blaasontsteking kunnen veroorzaken. Door deze bacteriën meteen uit te plassen, hebben deze geen tijd om zich te hechten en voorkom je een ontsteking.

Zelf je blaas trainen

Je kunt zelf je blaasspieren trainen en deze daarmee sterker maken. Dit helpt weliswaar niet direct tegen een blaasontsteking, maar je blaas wordt hier over het algemeen wel sterker van en je kunt het plassen langer ophouden. Je kunt je blaas trainen door de spieren aan te spannen en weer los te laten. Dit lijkt ingewikkeld, maar je knijpt de spieren eigenlijk op de zelfde manier samen als wanneer je het plassen moet ophouden. Doe dit een keer of twintig kort achter elkaar, ongeveer twee keer per dag. Als je dit een week volhoudt, zul je al merken dat je blaas sterker. Het is niet zwaar, kost weinig tijd en je kunt het overal doen.
© 2016 - 2024 Loes_e, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
D-Mannose bij blaasontstekingD-Mannose bij blaasontstekingAlles al geprobeerd tegen uw blaasontsteking? Vitamine C, cranberry, antibiotica en keert uw blaasontsteking toch steeds…
Blaasontsteking, wat zijn de oorzaken en hoe voorkom je het?Een blaasontsteking is erg vervelend. Je hebt bij een blaasontsteking vooral last van een brandend gevoel bij het plasse…
BlaseCare: wat is het en werkt het?BlaseCare is een product dat kan helpen bij blaasproblemen, met name bij vrouwen en meisjes. Het is een voedingssuppleme…
Middeltjes tegen blaasontstekingBlaasontsteking is een vervelende en pijnlijke aandoening die bij mannen, maar vooral bij vrouwen voorkomt. Blaasontstek…

Riftdalkoorts: symptomen en behandeling Rift Valley-koortsRiftdalkoorts: symptomen en behandeling Rift Valley-koortsRiftdalkoorts gaat vaak niet gepaard met symptomen. Riftdalkoorts, ook wel Rift Valley-koorts of Rift Valley fever genoe…
Zika-virus veroorzaakt zika-koorts: symptomen en behandelingZika-virus veroorzaakt zika-koorts: symptomen en behandelingZika-koorts is afkomstig van het zika-virus. Het virus behoort tot dezelfde virusfamilie waartoe ook gele koorts, West N…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lumpi, Pixabay
  • Eigen ervaringen en adviezen arts.
Loes_e (147 artikelen)
Gepubliceerd: 29-01-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.