Tularemie: Bacteriële infectie door besmette (wilde) dieren

Tularemie: Bacteriële infectie door besmette (wilde) dieren Tularemie is een bacteriële infectie die voorkomt bij o.a. in het wild levende knaagdieren. Wanneer echter een persoon in contact komt met het weefsel van een geïnfecteerd dier, gebeurt er een besmetting van de bacteriën bij mensen. De patiënt blijft dan ook liefst weg van dode dieren, hij draagt best handschoenen bij het villen van wilde dieren en ook insecten werende middelen in combinatie met het dragen van een lange broek zijn aanbevolen. De infectieziekte valt goed te behandelen waardoor de prognose zeer goed is. Het organisme dat tularemie veroorzaakt, de bacterie Francisella tularensis, is vernoemd naar de Amerikaanse bacterioloog Edward Francis die de ziekte ontdekte in 1928.

Synoniemen tularemie

Tularemie is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • chrysops koorts
  • hazenpest
  • hertenkoorts
  • konijnenkoorts
  • Lemming koorts
  • Pahvant Vallei pest
  • Yato-byo (Japan)
  • ziekte van Ohara

Epidemiologie infectieziekte

De zeldzame ziekte komt het meest voor in Noord-Amerika en delen van Europa en Azië. In Amerika is de ziekte vaker te vinden in Missouri, South Dakota, Oklahoma en Arkansas. De ziekte komt echter overal ter wereld voor, voornamelijk in landelijke gebieden. Mannen zijn verder iets vaker dan vrouwen getroffen. Tot slot zijn jongeren en mensen van middelbare leeftijd iets vaker getroffen dan ouderen omwille van de buitenactiviteiten die mogelijk een risico vormen voor het oplopen van tularemie. De infectie komt tot slot het vaakst voor tijdens warmere zomermaanden en de vroege herfst.

Katten zijn mogelijk geïnfecteerd met tularemie / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)Katten zijn mogelijk geïnfecteerd met tularemie / Bron: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)

Oorzaken: Bacteriële infectie door besmette (wilde) dieren

De gramnegatieve bacterie Francisella tularensis veroorzaakt tularemie. Konijnen, hazen en knaagdieren zijn bijzonder gevoelig en vaak sterven in grote aantallen tijdens uitbraken. Maar ook vogels, schapen en huisdieren, zoals honden, katten en hamsters zijn mogelijk geïnfecteerd. Bovendien geven teken, bijtende vliegen en muggen (muggenbeten) mogelijk eveneens de besmetting door. Er zijn diverse manieren waarop mensen deze infectieziekte krijgen namelijk door direct (via een huidletsel) contact met een besmet (dood) dier (meestal een konijn, muskusrat, bever of eekhoorn), door een beet van een besmette teek, horzel (paardenvlieg) of mug, door het eten van besmet vlees (zeldzaam) en door het inademen van besmet water. De bacterie die tularemie veroorzaakt, is zeer besmettelijk en dringt het menselijk lichaam binnen via de huid, de ogen, de mond, of de longen.

Pijn op de borst komt voor bij tularemie / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt voor bij tularemie / Bron: Pexels, Pixabay

Symptomen

Drie tot vijf dagen na de besmetting treden de symptomen op, maar bij sommige patiënten duurt het zelfs meerdere weken vooraleer de symptomen zich manifesteren. De ziekte begint meestal plotseling. De symptomen variëren en zijn afhankelijk van de route van de infectie.

Variabele tekenen

Symptomen zijn onder meer:

Ogen

Wanneer de infectie in het oog begint, treden mogelijk een aantal symptomen op waaronder:

Sommige mensen ontwikkelen tevens een longontsteking (= pneumonie: ontsteking onderste luchtwegen) na het inademen van besmet water. Hiervan omvatten de symptomen een droge hoest, ademhalingsproblemen en pijn op de borst. Deze infectie presenteert zich vaker bij patiënten op Martha's Vineyard, waar de bacteriën aanwezig is bij konijnen, wasberen en stinkdieren. Zelden heeft een patiënt een vergrote milt (splenomegalie) en vergrote lever (hepatomegalie).

Diagnose en onderzoeken

Diagnostisch onderzoek

Wanneer de patiënt vermoedt dat hij mogelijk is blootgesteld aan tularemie, gaat hij best onmiddellijk naar de arts. De arts voert een volledig bloedonderzoek uit. Hij maakt tevens een thoraxfoto (radiologisch onderzoek van de borstkas) van de patiënt. Door de zeldzaamheid van de ziekte is de diagnose wel moeilijk te stellen.

Differentiële diagnose

De arts verwart soms de diagnose van tularemie met volgende aandoeningen of syndromen:

Behandeling

Hoewel tularemie potentieel levensbedreigend is, zijn de meeste infecties succesvol te behandelen met antibiotica. Deze antibioticakuur kent gemiddeld een tijdsduur van 10 tot 21 dagen, afhankelijk van het stadium van de ziekte en de toegepaste medicijnen.

Prognose

De symptomen houden veelal enkele weken aan. De behandeling slaat bij de meeste patiënten echter goed aan waardoor ze volledig herstellen. Wanneer patiënten geen behandeling krijgen bij tularemie, overlijdt ongeveer vijf tot vijftien procent van de patiënten. Bij behandelde tularemie overlijdt minder dan één tot drie procent van de patiënten.

Complicaties bij patiënten

Tularemie leidt mogelijk tot deze complicaties: een botinfectie (osteomyelitis), een hersenvliesontsteking, endocarditis, pericarditis (ontsteking van vlies rond het hart (hartzakje)), een longontsteking, een longabces, rhabdomyolyse, nierfalen (verminderde of afwezige nierfunctie) met mogelijke hemodialyse, het ophoesten van bloed, appendicitis (ontsteking van het wormvormig aanhangsel van de blindedarm), perisplenitis, het Guillain-Barré syndroom, hepatitis en bloedvergiftiging.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Colorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekColorado-tekenkoorts: Virale infectie door besmette houtteekBij Colorado-tekenkoorts treedt een virale infectie op door een beet van een besmette houtteek die vooral in Colorado te…
Anaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose: Bacteriële infectie door besmette tekenbeetAnaplasmose (anaplasmosis, humane granulocytische ehrlichiose) is een uiterst zeldzame bacteriële infectie die resulteer…
Orf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf: Virale huidinfectie door contact met schapen of geitenOrf is een virale huidinfectie waarbij mensen klachten ervaren na het in contact komen met geïnfecteerde dieren of voorw…
De pest: Infectieziekte door beet van vlo of besmette ratDe pest: Infectieziekte door beet van vlo of besmette ratDe pest is een besmettelijke epidemische ziekte veroorzaakt door de pestbacil Yersinia pestis, (een bacterie) overgebrac…

Tympanometrie: Onderzoek van het middenoorTympanometrie: Onderzoek van het middenoorBij een tympanometrie onderzoekt de audioloog het middenoor (trommelholte). Een tympanometrie helpt bij de diagnosestell…
Transilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronTransilluminatie: Onderzoek lichaamsgebieden met lichtbronVia transilluminatie schijnt een arts een lichtbron op een lichaamsgebied of orgaan. Hij is door middel van dit niet-inv…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Diego Torres, Pixabay
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Tularemia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430905/
  • http://emedicine.medscape.com/article/230923-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/230923-overview#showall
  • http://www.cdc.gov/tularemia/
  • http://www.cdc.gov/tularemia/diagnosistreatment/index.html
  • http://www.cdc.gov/tularemia/prevention/index.html
  • http://www.cdc.gov/tularemia/statistics/index.html
  • http://www.cdc.gov/tularemia/transmission/index.html
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tularemia/basics/causes/con-20028009
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tularemia/basics/definition/con-20028009
  • http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tularemia/basics/symptoms/con-20028009
  • http://www.medicinenet.com/tularemia/article.htm
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3321798/
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000856.htm
  • Afbeelding bron 1: George Ag., Flickr (CC BY-ND-2.0)
  • Afbeelding bron 2: Pexels, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.