Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijd

Acrodermatitis: Huidaandoening uit kindertijd Acrodermatitis is een huidaandoening uit de kindertijd. De patiënt heeft milde symptomen van koorts en malaise in combinatie met vlekken, knobbels of blaren op de huid. Deze verdwijnen veelal binnen enkele dagen tot weken waardoor een behandeling voor deze huidgerelateerde problemen niet altijd nodig is. De huidaandoening gaat echter mogelijk gepaard met hepatitis B en andere virale infecties. Hiervoor is een behandeling wel vereist. Om deze reden zoekt de begeleider van het kind met huiduitslag best zo snel mogelijk een arts op zodat een mogelijke diagnose en behandeling snel kan volgen. De aandoening werd voor het eerst beschreven door Gianotti in 1955 en door Crosti en Gianotti in 1957.

Epidemiologie acrodermatitis

Acrodermatitis kent geen raciale voorliefde. Voorts zijn jongens en meisjes in gelijke aantallen getroffen. De huidaandoening treedt doorgaans op bij kinderen tussen de zes maanden tot twaalf jaar, met een piek bij kinderen van één tot zes. In de literatuur zijn echter patiënten van vier maanden oud tot vijftien jaar oud gedocumenteerd. De meeste patiënten zijn echter jonger dan vier jaar oud. Exacte cijfers zijn verder niet bekend omdat de aandoening veelal gepaard gaat met een onderliggende infectie. De aandoening komt tot slot af en toe voor bij broers en zussen, ook al is de huidaandoening bij de patiënt al een jaar verdwenen.

Synoniemen kinderaandoening

Acrodermatitis (GCS) is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Gianotti-Crosti-syndroom (huidaandoening met rode bultjes)
  • Infantiele lichenoïde acrodermatitis
  • Papulaire acrodermatitis ontstaan de kindertijd
  • Papulaire dermatitis (huidontsteking)
  • Papulaire infantiele acrodermatitis
  • Papulovesiculair-acrosyndroom
  • Ziekte van Gianotti-Crosti

Oorzaken huidaandoening uit kindertijd: Infecties

De precieze exacte oorzaak van acrodermatitis is niet bekend. Vaak gaat acrodermatitis gepaard met andere infecties, zoals virale hepatitis B of het Epstein-Barr virus (klierkoorts: virale infectie met keelpijn, gezwollen lymfeklieren, vermoeidheid en lichte koorts die vooral bij adolescenten en jongvolwassenen voorkomt). Andere geassocieerde virussen zijn onder meer coxsackie virussen, echovirussen, enterovirusinfecties, het cytomegalovirus, het para-influenzavirus (virale infectie met symptomen aan luchtwegen), het respiratoir syncytieel virus (RSV: virale infectie met symptomen aan de luchtwegen). Ook door sommige soorten levende vaccins ontstaat soms acrodermatitis.

Symptomen kinderziekte

De leeftijd waarop de vaak milde symptomen ontstaan varieert tussen de zes maanden en twaalf jaar, met een piekincidentie tussen één en zes jaar. De huidproblemen houden gewoonlijk drie à vier dagen aan. Huidgerelateerde symptomen zijn primaire tekenen van de ziekte. De patiënt presenteert zich met al dan niet jeukende asymmetrische huiduitslag aan beide zijden van het lichaam. Vooral de armen, handpalmen, dijbenen, billen en voetzolen zijn aangetast. De symptomen ontwikkelen zich vanaf de benen en breiden zich uit naar boven naar het gezicht. Op de huid verschijnen bruinrode, koperkleurige vlekken, knobbeltjes of blaren (papels). Deze zijn veelal stevig, afgeplat of koepelvormig. Later krijgen ze de paarse kleur. Deze vlekken, knobbels of blaren hebben een grootte van 5-10 mm in diameter. Andere symptomen omvatten milde koorts, zich slecht voelen (malaise), een gezwollen buik en gevoelige en gezwollen lymfeklieren (de medische term hiervoor is lymfadenopathie). Deze symptomen houden mogelijk twee tot drie maanden aan.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De arts voert een grondig lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Hierbij is een anamnese, een grondig vraaggesprek bij de ouders, onontbeerlijk. Hij merkt tevens de zichtbare symptomen op bij de patiënt waaronder de gevoelige en gezwollen lymfeklieren. Daarnaast komt acrodermatitis zeker niet voor op de rug, borst of buik. De arts weet dus vrijwel zeker dat de patiënt aan acrodermatitis lijdt als hij geen huiduitslag vertoont op de romp. Mogelijk is de lever gezwollen (hepatomegalie) en ook de milt vertoont soms een vergroting (splenomegalie).

Diagnostisch onderzoek

De arts voert een volledig bloedonderzoek en een huidbiopsie uit om de diagnose van acrodermatitis te bevestigen en andere aandoeningen uit te sluiten. Veelal gebeurt de diagnose namelijk al bij een grondig lichamelijk onderzoek. Af en toe voert de arts ook een leverfunctieonderzoek uit.

Differentiële diagnose

De arts verwart acrodermatitis vaak met volgende aandoeningen of syndromen:

Behandeling

Aangezien de symptomen van acrodermatitis mild zijn en vanzelf verdwijnen, is een behandeling veelal onnodig. Eventueel schrijft hij steroïde crèmes en orale antihistaminica voor bij jeuk en irritatie. Orale antihistaminica zijn geneesmiddelen om allergische reacties te onderdrukken; deze neemt de patiënt via de mond in. De arts concentreert zich voorts wel op de behandeling van de symptomen van de onderliggende infectie (hepatitis B of Epstein-Barr). Wel gebeuren de diagnose en behandeling best zo spoedig mogelijk om de mogelijk onderliggende aandoening te identificeren en behandelen. Op deze manier vermijdt de patiënt complicaties van deze infectie of ziekte.

Prognose

Acrodermatitis verdwijnt meestal spontaan zonder behandeling. Alle symptomen zijn meestal na maximaal vier maanden verdwenen. De arts behandelt voorts de onderliggende aandoening. Bij leverproblemen (hepatitis B) duurt het veelal zes maanden tot maximum vier jaar voordat de patiënt hersteld is.

Complicaties acrodermatitis

Acrodermatitis zelf heeft geen complicaties, maar deze doen zich mogelijk wel voor bij de onderliggende infectie of aandoening.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Acrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau: OntstekingsziekteAcrodermatitis continua van Hallopeau (ACH) is een zeldzame ontstekingsziekte waarbij steriele pustels op de vinger- en…
Gianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingGianotti-Crosti syndroom: symptomen, oorzaak en behandelingHet Gianotti-Crosti syndroom (GCS) is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door de ontwikkeling van rode bulten op he…
Gianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesGianotti-Crosti-syndroom: Huidaandoening met rode bultjesHet Gianotti-Crosti-syndroom is een goedaardige huidaandoening. De patiënt (vooral een kind) ontwikkelt een huiduitslag…
Ziekte van Hallopeau: symptomen, oorzaak en behandelingZiekte van Hallopeau: symptomen, oorzaak en behandelingDe ziekte van Hallopeau, ook wel acrodermatitis continua van Hallopeau of acrodermatitis continua suppurativa genoemd, i…

Achondroplasie: Botgroeiaandoening met dwerggroeiAchondroplasie: Botgroeiaandoening met dwerggroeiAchondroplasie, de meest voorkomende vorm van dwerggroei, is een erfelijke aandoening waarbij de botgroei verstoord is.…
Verkoudheid: feiten en fabelsVerkoudheid: feiten en fabelsIedereen heeft zo nu en dan een verkoudheid, zowel tijdens zomermaanden als tijdens de wintermaanden. De een heeft er me…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Thomas Fisher, Flickr (CC BY-2.0)
  • http://emedicine.medscape.com/article/911275-differential
  • http://emedicine.medscape.com/article/911275-overview#showall
  • http://nl.healthline.com/health/acrodermatitis-en-uw-kind#Behandeling5
  • http://www.aocd.org/?page=GianottiCrostiSynd
  • http://www.dermnetnz.org/viral/gianotti-crosti.html
  • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2718604/
  • http://www.uptodate.com/contents/gianotti-crosti-syndrome-papular-acrodermatitis
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Gianotti%E2%80%93Crosti_syndrome#Differential_diagnosis
  • https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001446.htm
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.