Hypospadie: Uitmonding van plasbuis aan onderkant van penis

Hypospadie: Uitmonding van plasbuis aan onderkant van penis Hypospadie, ook gekend als hypospadias, is een vaak voorkomende afwijking bij jongens en mannen waarbij de opening van de plasbuis zich aan de onderkant van de penis bevindt. De plasbuis is een buis die vanuit de blaas door de penis gaat en normaal gezien aan het einde een opening vormt waardoor zowel de urine als semen (sperma) het lichaam kan verlaten. Jongens en mannen hebben door hypospadie vooral plas- en erectieproblemen. Een operatie herstelt meestal de normale penisstand. Met een succesvolle behandeling van hypospadie zijn de meeste mannen uiteindelijk in staat om een normale volwassen seksuele functie te hebben.

Epidemiologie hypospadie

Hypospadie treedt op bij maximaal 5 op de 1.000 pasgeboren jongens, waardoor dit één van de meest voorkomende aangeboren afwijkingen is. In Mexico en Scandinavië is de prevalentie het laagst. De incidentie van hypospadie is hoger bij blanken dan bij zwarten, en de aandoening komt vaker voor bij jongens van joodse en Italiaanse afkomst.

Oorzaken: Uitmonding (opening) van plasbuis aan onderkant van penis

De exacte oorzaak van hypospadie is onbekend anno oktober 2020. Soms is de aandoening erfelijk en dan presenteert hypospadie zich bij enkele syndromen zoals:

Mogelijk lopen baby’s van een moeder die is bevallen in of na het vierde decennium, meer risico. Ook roken en blootstelling aan chemische stoffen is mogelijk een risicofactor.

Symptomen: Penisstand, urineren

De symptomen hangen af van de ernst van het probleem. Meestal bevindt de opening van de plasbuis zich dichtbij het uiteinde van de penis aan de onderzijde bij jongens. Bij meer ernstige vormen van hypospadie bevindt de uitmonding (opening) van de plasbuis zich in het midden of aan de basis van de penis. In zeldzame gevallen bevindt de opening zich in of achter het scrotum (balzak). Erecties komen vaak voor bij mannelijke zuigelingen waarbij de penis een gebogen, neerwaartse stand heeft. Andere symptomen zijn onder meer een abnormale urinestraal die naar achter in plaats van naar voor spuit, gaan zitten om te plassen en een abnormale voorhuid waardoor het lijkt alsof de penis een hoedje heeft.

Diagnose en onderzoeken

Lichamelijk onderzoek

De kinderarts voert kort na de geboorte een grondig lichamelijk onderzoek uit. Hierbij bemerkt hij vrijwel meteen dat de patiënt hypospadie heeft.

Diagnostisch onderzoek

Prenataal valt hypospadie te diagnosticeren via een foetale echoscopie. De arts voert verder nog een MRI-scan of andere beeldvormende onderzoeken uit om mogelijke aangeboren afwijkingen te identificeren.

Behandeling via operatie

Een circumcisie (medische term voor "besnijdenis") is niet aanbevolen bij zuigelingen. De voorhuid blijft op deze manier intact voor een latere chirurgische correctie. Een chirurgische ingreep onder algehele narcose is namelijk nodig voordat het kind 3 tot 18 maanden oud is (anesthesie bij kinderen). Tijdens de operatie die een tijdsduur van één tot drie uur kent, trekt de chirurg de penis recht en corrigeert hij de opening door weefseltransplantaten van de voorhuid. Bij volwassenen gebruikt de chirurg hiervoor weefsel van de binnenzijde van de wang voor het creëren van een nieuwe plasbuis. Deze reparatie bestaat soms uit meerdere operaties.

Prognose van jongens en mannen

De resultaten na de operatie zijn meestal zeer succesvol. In sommige gevallen zijn meerdere corrigerende operaties nodig bij fistels of littekens waarbij de nieuwe plasopening vernauwt. Soms is ook een tweede operatie nodig bij een terugkeer van de abnormale penisstand. De meeste mannen hebben een normale volwassen seksuele activiteit.

Complicaties van hypospadie

Wanneer het kind geen behandeling krijgt, ontstaan enkele complicaties. Zo is het toiletgebruik bemoeilijkt. Ook veroorzaakt hypospadie erectiestoornissen wanneer de patiënt volwassen is.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aangeboren genitale afwijkingen bij de manAangeboren genitale afwijkingen bij de manBij de meeste mannen zijn geen genitale afwijkingen aanwezig. Bij sommige mannen is er echter sprake van een aangeboren…
Meatusstenose: Vernauwing van opening van plasbuisMeatusstenose: Vernauwing van opening van plasbuisMeatusstenose is een aandoening waarbij een vernauwing van de opening van de urethra ontstaat. De urethra is de buis waa…
Epispadias: Urinewegafwijking met incontinentieEpispadias: Urinewegafwijking met incontinentieDe urethra (plasbuis) is de buis die urine uit het lichaam uit de blaas haalt. Epispadias is een zeldzame aangeboren aan…
Ziekte van Peyronie: Kromming en pijn van penis bij erectieZiekte van Peyronie: Kromming en pijn van penis bij erectieBij de ziekte van Peyronie is een abnormale bocht in de penis die optreedt tijdens een erectie. Dit is het gevolg van li…

Eetstoornis orthorexia nervosa: obsessie over gezond etenEetstoornis orthorexia nervosa: obsessie over gezond etenHet is erg belangrijk om gezond te eten omdat dit veel gezondheidsproblemen kan voorkomen. Er zijn ook mensen waarbij de…
Sporotrichose: Huidinfectie door schimmelSporotrichose: Huidinfectie door schimmelSporotrichose is een huidinfectie, veroorzaakt door een schimmel die zich vooral in planten en op de bodem bevindt. De p…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 4 oktober 2020:
  • Facts about Hypospadias, https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/hypospadias.html
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Complications, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/basics/complications/con-20031354, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Definition, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/basics/definition/con-20031354, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Facts about Hypospadias, http://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/hypospadias.html, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Hypospadias, http://emedicine.medscape.com/article/1015227-overview#showall, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Hypospadias, http://patient.info/health/hypospadias-leaflet, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Hypospadias, http://radiopaedia.org/articles/hypospadias, geradpleegd op 5 mei 2016
  • Hypospadias, https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/001286.htm, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Hypospadie: opereren of niet?, http://www.uza.be/hypospadie-opereren-niet, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Risk factors, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/basics/risk-factors/con-20031354, geraadpleegd op 5 mei 2016
  • Treatments and drugs, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypospadias/basics/treatment/con-20031354, geraadpleegd op 5 mei 2016
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 04-10-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 13
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.