Abdominale MRI-scan: MRI-scan van de buik (onderzoek)

Abdominale MRI-scan: MRI-scan van de buik (onderzoek) Een MRI-scan is een eenvoudig beeldvormend onderzoek dat gebruik maakt van krachtige magneten en radiogolven. Dankzij een abdominale MRI-scan verkrijgt de arts beelden van het inwendige van de buik. Hij kan deze tientallen tot honderden beelden bewaren en afdrukken. Deze onderzoekstechniek gebruikt geen straling en is daarom veiliger dan een CT-scan of radiografisch onderzoek. Het onderzoek is eenvoudig en niet pijnlijk voor de patiënt, en geeft zeer gedetailleerde informatie over de organen in de buik.

Synoniemen abdominale MRI-scan

Een abdominale MRI-scan is eveneens gekend onder deze synoniemen:
  • Magnetic Resonance Imaging – buik
  • MRI van de buik
  • NMR – buik
  • Nucleaire magnetische resonantie – buik

Indicatie MRI buik

Diagnose

Een abdominale echografie (echografisch onderzoek), een röntgenfoto (radiografisch onderzoek) van de buik of een CT-scan van de buik biedt soms onvoldoende informatie over de mogelijke diagnose van een patiënt. Daarom zet de arts soms een abdominale MRI-scan (MRI-scan) in. Dankzij een abdominale MRI-scan krijgt een arts een gedetailleerder beeld van de bloedstroom, bloedvaten en lymfeklieren in de buik. Zo identificeert hij de oorzaak van abnormale resultaten van bloedonderzoeken zoals lever- of nierproblemen, en hij vindt ook de oorzaak van buikpijn of zwelling. Blaasproblemen, bloedarmoede (anemie), chronische ontstekingen, gewichtsafname, gewrichtsklachten en menstruatieklachten vormen ook een aanleiding voor een abdominale MRI-scan. De arts is tot slot in staat om een massa in de lever, de nieren, de bijnieren, de alvleesklier of de milt op te sporen met een abdominale MRI-scan. Hij visualiseert met het onderzoek de lever, galwegen, de lymfeknopen, de nieren, het pancreas, of andere organen. De MRI-scan geeft overigens goed het verschil weer tussen normale weefsels en tumoren. De arts bepaalt met andere woorden dankzij de MRI-scan de stadiëring van deze tumor (grootte, ernst en uitzaaiing).

Chirurgie

Bij een orgaantransplantatie of andere chirurgische ingrepen is het soms nodig om de organen en bloedvaten grondig te controleren. Dit gebeurt aan de hand van een abdominale MRI-scan.

Tegenindicatie MRI-buikscan

Wel geeft dit mogelijk problemen bij patiënten met nierproblemen die dialyse nodig hebben. Bij patiënten die een hartpacemaker, een spiraaltje of andere implantaten hebben, leidt het abdominale MRI-onderzoek tot problemen met de werking hiervan. De sterke magnetische velden tijdens het onderzoek zijn hiervan de oorzaak. De magneten verplaatsen mogelijk eveneens een stuk metaal in het lichaam dus daarom bepaalt de arts mogelijk dat dit onderzoek niet doorgaat. Verder is een (vermoedelijke) zwangerschap ook niet aanbevolen voor het onderzoek omdat de langetermijneffecten van een MRI-scan niet gekend zijn bij een foetus. Patiënten die niet in staat zijn om stil te blijven liggen voor het onderzoek, zijn ook uitgesloten voor de test. Tot slot passen sommige patiënten met ernstig overgewicht (obesitas) niet in de MRI-scan.

Voor de MRI-scan van het abdomen

Voorbereidingen

Een patiënt die claustrofobisch is (bang van nauwe ruimtes) vermelden dit op voorhand aan de arts, zodat de patiënt mogelijk op voorhand een kalmerend middel krijgt. Eventueel is een open abdominale MRI-scan mogelijk, waarbij de machine zich niet zo dicht bij het lichaam bevindt. Daarnaast is het belangrijk dat de arts weet heeft van bepaalde aandoeningen of materialen in het lichaam met name: bepaalde soorten van vasculaire stents, cochleaire implantaten (in het oor), een nieraandoening of dialyse, een hartdefibrillator of pacemaker, hersenaneurysma (uitstulping van een deel van een slagader in de hersenen) clips, kunstmatige hartkleppen, metaalsplinters in het oog en recent geplaatste kunstgewrichten. Soms gaat het onderzoek dan namelijk niet door. Tot slot is het van essentieel belang dat de patiënt aan de arts zijn mogelijke allergieën (allergische reactie door contact met uitlokkende stof) meldt. Is hij namelijk voor het contrastmiddel allergisch, dan gebeurt wellicht een ander onderzoek.

Praktisch

Nuchter of niet
Sommige patiënten komen nuchter naar het ziekenhuis voor een abdominale MRI-scan, terwijl anderen wel mogen eten en drinken voor het onderzoek. Dit bespreekt de patiënt op voorhand met de arts.

Geen metalen voorwerpen
Daarnaast zijn metalen voorwerpen niet toegestaan in de ruimte waar de MRI-scan zich bevindt. Daarom verwijdert de patiënt sieraden, horloges, creditcards, hoorapparaten, pennen, zakmessen, brillen, clips, haarspelden, metalen ritsen, tandprothesen enzovoort. Deze vliegen mogelijk rond of lopen schade op tijdens het onderzoek. Bepaalde soorten metaal leiden eveneens tot onscherpe beelden. De patiënt krijgt vlak voor het onderzoek een ziekenhuishemd aan of anders doet hij de broek of alle kledij uit waarin metaal verwerkt is.

Contrastvloeistof
Voor sommige onderzoeken krijgt de patiënt een speciale kleurstof (contrastvloeistof) toegediend. Meestal krijgt de patiënt deze kleurstof intraveneus in de hand en onderarm toegediend (“intraveneus” is de medische term voor “in een ader”). Dankzij de kleurstof ziet de radioloog bepaalde gebieden gedetailleerder. Bij het inbrengen van het contrastmiddel is koude of juist warmte voelen normaal.

Tijdsduur
Het onderzoek kent een tijdsduur tussen de dertig en negentig minuten, maar duurt soms nog langer, afhankelijk van het te onderzoeken gebied.

Tijdens het onderzoek: Lang stil blijven liggen

De patiënt ligt op een smalle, harde en meestal ook koude onderzoekstafel. De patiënt krijgt op vraag meestal wel een kussen of deken. De tafel schuift daarna in een grote tunnelvormige scanner. Tijdens het scannen, heeft de patiënt geen pijn. De patiënt moet wel stil blijven liggen want bewegende beelden resulteren in een wazig beeld. Af en toe moet de patiënt op vraag de adem inhouden. De machine maakt een luid gebonk en zoemende geluiden bij het scannen. Oordopjes verminderen daarom het lawaai. Een speciale hoofdtelefoon of televisie is in sommige ziekenhuizen beschikbaar zodat de patiënt rustig is tijdens het scannen. Tijdens de abdominale MRI-scan bekijkt de arts de patiënt vanuit een andere ruimte. Dankzij een intercom is communicatie mogelijk.

Na het onderzoek: Patiënt mag naar huis

De patiënt mag na het onderzoek terug naar huis of terug naar de afdeling in het ziekenhuis. De patiënt moet namelijk niet herstellen, tenzij hij een kalmerend geneesmiddel gekregen heeft. Soms moet hij daarna namelijk nog enkele uren ter observatie in het ziekenhuis blijven totdat het geneesmiddel is uitgewerkt.

Resultaten MRI-scan van de buik

De beelden ontwikkelen vraagt meestal reeds enkele uren werk. Daarna bestudeert de arts de gegevens en maakt hij een analyse. Hij bezorgt zijn resultaten en foto’s aan de behandelende arts. Meestal zijn de resultaten binnen de week bekend en neemt de behandelende arts dit weer op met de patiënt.

Normale resultaten

De resultaten zijn normaal als de organen en bloedvaten normaal zijn in grootte, vorm en locatie. Ook vindt de arts dan geen abnormale gezwellen, zoals tumoren, in de buik. De patiënt heeft geen bloedingen, abnormale vochtophopingen, verstoppingen in de bloedstroom of uitstulpingen in de bloedvaten (aneurysma). Voorts is er geen verstopping in de urineleiders aanwezig. Ook heeft de patiënt bij normale resultaten geen tekenen van een ontsteking of infectie. Voorts zijn er geen verstoppingen in de lever, galblaas of alvleesklier.

Abnormale resultaten

Soms is een orgaan te groot, te klein, of bevindt het zich op de verkeerde plaats. Littekens en schade aan de organen zijn ook te zien door een abdominale MRI-scan. Mogelijk heeft de patiënt een uitstulping in de wand van een bloedvat (aneurysma). Ook een verstopping in een bloedvat is mogelijk. Door een vochtophoping heeft de patiënt misschien inwendige bloedingen of een infectie. De arts vindt mogelijk eveneens gezwellen zoals tumoren die goedaardig of kwaadaardig zijn. Ook een infectie spoort de arts op met een abdominale MRI-scan. Daarnaast is een verstopping in de galwegen mogelijk door een galsteen (harde afzettingen in de galblaas met typische buikpijn (galkoliek) als symptoom), tumor, infectie of ontsteking. Een verstopping in de urineleiders komt door een niersteen, tumor, infectie of ontsteking.

Risico’s bij patiënten

Bij een abdominale MRI-scan zijn er geen gevaren voor een te grote blootstelling aan ioniserende straling en ook heeft de patiënt geen last van een allergische reactie op jodium bijvoorbeeld. Bij dit onderzoek zijn slechts zelden bijwerkingen door magnetische velden gemeld. De meest voorkomende contraststof (kleurstof) die de arts gebruikt bij een abdominale MRI-scan is gadolinium dat zeer veilig is. Allergische reacties komen slechts zelden voor.
© 2016 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abdominale echografie: Beeldvormend onderzoek van buikgebiedAbdominale echografie: Beeldvormend onderzoek van buikgebiedEen abdominale echografie is een type niet-invasief beeldvormend onderzoek. De arts gebruikt dit veilige onderzoek om te…
Echografie: Beeldvormend onderzoek via ultrageluid door artsEchografie: Beeldvormend onderzoek via ultrageluid door artsEchografie linken heel wat mensen meteen met een zwangere vrouw die via dit onderzoek een beeld te zien krijgt van haar…
Buikvliesontsteking: snel handelen is van groot belang!Buikvliesontsteking: snel handelen is van groot belang!Heftige buikpijn, een opgezette buik, een misselijk gevoel en braken, dit zijn symptomen die kunnen horen bij een ontste…
Echografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenEchografie abdomen: Onderzoek buik via geluidsgolvenOp de ziekenhuisafdeling radiologie krijgen sommige patiënten door een radioloog een echografie van het abdomen. Mogelij…

Borderline, wat is het en kan je ermee leren leven?Borderline, wat is het en kan je ermee leren leven?De term borderline geeft aan dat patiënten zich op een grens bevinden. Het gaat hier om de grens tussen neurose (vroeger…
Stijve handen, polsen en voeten: door reumatoïde artritisStijve handen, polsen en voeten: door reumatoïde artritisStijve handen en voeten bij opstaan of in de ochtend is een vervelende klacht die kan duiden op reumatoïde artritis, vaa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: LJNovaScotia, Pixabay
  • Abdominal MRI scan, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Abdominal MRI Scan, http://www.healthcommunities.com/xrays-scans/abdominal-mri-scan.shtml, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Abdominal MRI Scan, http://www.healthline.com/health/abdominal-mri-scan#Overzicht1, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen (2), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen?page=2, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen (3), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen?page=3, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen (4), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen?page=4, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen (5), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen?page=5, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen (6), http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen?page=6, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • Magnetic Resonance Imaging (MRI) of the Abdomen, http://www.webmd.com/a-to-z-guides/magnetic-resonance-imaging-mri-of-the-abdomen, geraadpleegd op 18 mei 2016
  • MRI scan buik (abdomen - bovenbuik - onderbuik - bekken), http://www.privatescan.nl/losse-scan/mri-scan/buik-organen
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 06-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.